Sınırsız, limitsiz ve biletsiz festival: 31 ülke 76 film

Bu yıl 7–14 Mayıs tarihlerinde 23. düzenlenen Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, korona virüsü nedeniyle “evde kaldık” temasıyla online yapılacak. 31 ülkeden 76 filmin gösterileceği etkinlikte, Genç Cadı Ödülü, Bilge Olgaç Ödülü ve Onur Ödülü sahipleri açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Uçan Süpürge Vakfı tarafından bu yıl 23. düzenlenen Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, korona virüsü nedeniyle "evde kaldık" temasıyla bu yıl online yapılacak. Yirmi iki yıldır aralıksız olarak kadın yönetmenlerin filmlerini sinemaseverlerle buluşturan festival, 23. yılda 7–14 Mayıs 2020 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Uçan Süpürge Vakfı, festival başkanlığını Türkan Şoray’ın üstlendiği festival takvimine ilişkin online basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında festivalin Onursal Başkanı Türkan Şoray, "23 yıldır hayatımızı zenginleştiren Uçan Süpürge Festivali bu dayanışmaya kendi rengini katacak. Bu kez Ankara’da değil tüm Türkiye’de, tüm dünyada açılacak. Hepsi son bir yılda çekilmiş 1301 film arasından özenli bir seçki var. Bu festival bir kez daha toplumsal cinsiyet eşitsizliğiyle cesurca savaşan kadınlara ve dünyayı daha yaşanır bir yer kılmak için çalışan bütün emekçilere bir armağan" ifadelerine yer verdi.

Online festivalin programı hakkında bilgi veren festival ekibinden Sündüz Haşar, "Danışma Kurulu, sinema alanında uzman 35 kişiden oluşuyor. Seçici kurullarımız dünyanın her yanından gelen bin 301 film arasından izleyeceğiniz filmleri seçtiler. Romanya’dan Sinema eleştirmeni ve halen Bükreş Ulusal Tiyatro ve Sinema Üniversitesi’nde eğitim vermekte olan Dr. Dana Duma, Fransa’dan sinema eleştirmeni ve gazeteci olan ve 2014 Londra Dijital Dergi Ödülleri- En İyi Sinema-TV ve Eğlence Dergisi Ödülü sahibi Bande à Part ile çalışan Hélène Robert ile İngiltere’den Edinburgh Uluslararası Film Festivali’nin eski Sanat Direktörü olan ve The Sunday Mirror gazetesinde sinema eleştirmeni ve ayrıca Londra Çağdaş Sanatlar Enstitüsü’nde Sinema Direktörü Mark Adams, Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu’nu FIPRESCI adına online jüri olarak festivalimizde yer alacaklar. 23. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin uzun metraj seçkisi izlenecek ve FIPRESCI ödülü sahibini festivalin son günü 14 Mayıs akşamı bulacak” dedi.

76 FİLM GÖSTERİMİ YAPILACAK

Festival ekibinden Dicle Kızılkan ise 23. yılın filmlerini açıkladı:

"Coğrafi engellemenin olmadığı, biletsiz ve limitsiz 23. Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali kapsamında 7- 14 Mayıs tarihleri arasında 76 film gösterimini çevrimiçi (online) yapacağız. Gösterim programını, izlenceyi pek çok farklı etkeni göz önüne alarak hazırladık. Festivalin bu yıl online yapılacak olması, resmi festival ismimizdeki ‘uluslararası’ tabirinin hakkını vermemize, salt 31 farklı ülkeden gösterdiğimiz 76 filmle değil, seyircilerimizin çeşitliliğiyle de farklı bir boyut getirecek. Dolayısıyla farklı saat dilimlerinden veya yaşam alışkanlıklarından olan seyircilerimiz için her filmi 24 saat içinde 2 defa gösteriyoruz. Aynı şekilde, evde kalamayıp da çalışmak zorunda olanlarımızı, özellikle kadınları da düşünmeliydik. Farklı kategorilerden olmak üzere, festival kıtası olan Afrika’nın seçkisinde 12, festival ülkesi olan İrlanda’nın seçkisinde 8 film var. Kısa kurmacada 19, deneyselde 7, animasyonda 5, belgeselde 14, uzun metrajda 11 filmi izleyicilerimizle buluşturacağız. Kadınlar bu hayatta ne yaşıyorsa, neleri dert ediyorsa kameranın gözü 23. yılda da yine bunları görüyor. Dileriz festivalimiz, kameranın gördüklerini her kesimden insana ulaştırmaya yarar. Sokak, ev, emek, cinsellik, aile, çocuk evlilik, göçmenlik gibi pek çok temayı işleyen filmlerin oluşturduğu festival programında filmler; “Pembesiz Mavisiz”, “Yersiz Yurtsuz”, “Arafta”, “Kabuğunu Kırmak”, “Olay Yeri: Aile”, “Evde Kalamayanlar”, “Erkekliğin İdeolojik Aygıtları” “Sokakta” ve “Evde” bölüm isimleri altında seyirci ile buluşacak.”

GENÇ CADI ÖDÜLÜ CEMRE EBÜZZİYA'YA

23. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali ödüllerini de basın toplantısında açıklandı. Genç Cadı Ödülü, oyuncu Cemre Ebüzziya’ya verildi.

Bilge Olgaç Ödülü ise bu yıl 3 kişi arasında paylaştırıldı: Yönetmen- senarist- yapımcı Handan İpekçi, yapımcı Sevil Demirci ve yazar, yönetmen ve senarist Işıl Özgentürk, ödülün sahibi oldu. Son olarak Onur Ödülünü de sinemanın unutulmaz yüzlerinden oyuncu Nebahat Çehre ile sinema ve tiyatro oyuncusu ve yönetmen Şahika Tekand paylaştı. Uçan Süpürge Ödülleri, 7 Mayıs’ta festival özel canlı yayın programında ödül sahipleri ve izleyiciyle paylaşılacak. (DUVAR)