Kürt sanatçılardan İtalya halkına ‘Çav Bella’lı destek

Aralarında Dilovan, Mizgîn Tahîr, Ayfer Duzdaş ve Merdan Zirav’ın da bulunduğu 40 sanatçı, korona virüsünden en fazla etkilenen ve can kaybı bulunan İtalya halkı ile dayanışmak ve acılarını paylaşmak amacıyla Çav Bella'yı Kürtçe seslendirdiler.

Google Haberlere Abone ol

Mevlüt Oğuz oguzmevlut@gmail.com

DUVAR - Kürt sanatçılar, korona virüsü pandemisi nedeniyle zor günler geçiren İtalya halkına Kürtçe “Çav Bella” (Bella Ciao) marşıyla destek verdi. Kürt sanatçılar, İtalyanların ünlü “Bella Ciao" marşının Kürtçesi olan “Çav Bella”ya evlerinden bir klip çekti.

Almanya, İsviçre, İsveç, Fransa, Avustralya, Türkiye ve daha pek çok ülke ve şehirde bulunan tanınan Kürt müzisyenler, bir araya gelmeden, bir nevi karantina koşullarında cep telefonlarıyla kayıt alarak bir klip çektiler.

Aralarında sanatçılar Xelîl Xemgîn, Seyîdxan, Rotînda, Cewad Merwanî, Dilovan, Mizgîn Tahîr, Hozan Aydin, Deniz Deman, Hesen Şerîf, Ayfer Duzdaş, Diyar, Kawa, Hêja, Xezal, Memo Gul, Yasîn Boyraz ve Merdan Zirav’ın da bulunduğu 40 sanatçı, korona virüsünden en fazla etkilenen ve can kaybı bulunan İtalya halkı ile dayanışmak ve acılarını paylaşmak amacıyla “Çav Bella” (Bella Ciao) diye bilinen marşın Kürtçe versiyonuyla destek verdi.

PROJENİN YÜRÜTÜCÜLÜĞÜNÜ MERDAN ZİRAV YAPTI 

Projenin yürütücülüğünü ve aranjörlüğünü, zamanında Koma Amed’in grup üyesi ve aranjörü olan Merdan Zirav yaptı. Halen ev stüdyosunda profesyonel kayıtlar alan ve aranjeler yapanZirav, şarkının altyapısını hazırladı, aranjelerini yaptı. Konuyla ilgili Gazete Duvar’a açıklamalarda bulunan Merdan Zirav şarkıyı İtalyan halkıyla dayanışmak amacıyla hazırladıklarını söyledi. Zirav şarkının 40 sanatçının katkılarıyla ortaya çıktığını belirtti: “Koma Amed zamanında bu şarkıyı yıllarca söyledik. Hatta İtalya’da, İtalyan dostlarla da seslendirdik. Çav Bella’nın ilk Kürtçe çevirisi de Koma Amed’in. 1988’de Abdulmelik Şêxbekir arkadaşımızın sesi ile seslendirdik. Daha önce seslendirdiğimiz ve Kürt müziğinde bilinen bir şarkıydı, bizim için daha rahat oldu. İtalyan dostlar her dönemde bizle dayanışma içerisinde oldular. Tüm dünyayı ama en çok İtalya’yı etkileyen böyle bir salgında, sanatçılar olarak destek olmak için böyle bir girişimde bulunduk.”

Projede solist olarak yer alan sanatçılardan biri olan Ayfer Düzdaş “Herkesin evde olduğu, zor günler geçirdiği bu dönemde biraz moral olmak istedik. Hem bize hem de dinleyenlere ilaç niyetine tadımlık bir çalışma. Şahsen de böyle pozitif şeyler gördüğümde, dinlediğimde bir nebze de olsa rahatlatıyor, mutlu oluyorum. Bu çalışma da, bu amaçla yapılan bir çalışmadır" dedi.

Koma Amed’in ilk İtalya konserlerini yapan Anna Marconi’nin kızı, Darya bu girişim için Merdan Zirav’a ve tüm müzisyenlere teşekkürlerini iletti.

Merdan Zirav, siyasi tutukluların durumuna dikkat çekmek için, benzer bir konsept ve yaklaşımla bir çalışma içerisinde olduklarını ve yakında dinleyici karşısında olacakları bilgisini verdi.

Diyarbakır’da müzik alanında faaliyetler yapan MA Müzik Akademisi müzisyen ve eğitmenleri de, 21 Mart Newroz günü benzer bir şekilde, evlerinde bir Newroz klibi yayınladılar.

(HABER MERKEZİ)