Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü yayında

Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü tamamlandı: Şair ve yazarların biyografileri yeniden yazıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ahmet Yesevi Üniversitesi’nin desteğiyle 2013 yılında başlayan Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü projesi tamamlandı. Dünyanın hizmetine sunulan ve Türk edebiyatının Wikipedia’sı olarak görülen Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü (TEİS) projesi, belirli aralıklar ve yeni araştırmalarla güncellenenecek.

Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü, başlangıçtan günümüze kadar Türk edebiyatına ait şair ve yazarların biyografilerini modern biyografi anlayışına göre ele alarak, Türkçenin başlangıçtan 21. yüzyıla kadarki şair ve yazarların edebî birikiminin bütününü kapsamayı amaçlıyor.

BAŞLANGIÇTAN 20. YÜZYILA

Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü (TEİS) Projesi ilk olarak 2013 yılında “Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü (Başlangıçtan 20. Yüzyıla)” ismiyle başladı. Projenin ilk basamağı olan TEİS, 13. yüzyıldan başlayarak 20. Yüzyıla gelinceye kadar biyografi kaynaklarında (şair biyografileri, ulema biyografileri, meşayıh biyografileri vb.), mecmualarda, tarihlerde (şehir tarihleri), vefeyatlarda ve il yıllıklarında yer alan şair/yazarların modern biyografi usullerine göre yazılmış biyografilerinin yer aldığı bir sözlük çalışması olarak hayata geçti ve 2015 yılı Mart ayında tamamlanarak 6982 biyografiyle http://www.turkedebiyatiisimlersozlugu.com/ adresinden yayınlanarak okurlara sunuldu.

2017 Mart ayında TEİS projesinin ikinci aşaması olarak başlanan Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü II (20. Yüzyıldan Günümüze 1860-1985) projesinin kapsamını ise âşık ve tekke şairleri için 1920 sonrası ölümlüler ve 1985’e kadar doğumlular oluştururken; yeni edebiyat alanındaki şair ve yazarlar için kapsam ölümü 1860’tan başlayarak 1985 doğumlulara kadar olanlarla sınırlandırıldı.

Proje öncesi yapılan araştırmalarla 7000 civarında biyografi sayısına ulaşmayı amaçlayan projenin bitiminde sayı 7263’e ulaşmıştır. Hazırlanan biyografi sözlüğünün 10 Şubat 2020 tarihinde tamamlanmasıyla iki proje bir araya getirilerek http://teis.yesevi.edu.tr/ adresinde yayına girdi. (HABER MERKEZİ)