Osman Hamdi Bey her gün rekor kırıyor

Osman Hamdi Bey'in ‘İstanbul Hanımefendisi’ adlı eseri, Viyana’daki açık artırmada 1 milyon 770 bin 300 euroya alıcı buldu. Sanatçının henüz gün yüzüne çıkmamış tablolarıyla bir rekor daha kırması bekleniyor...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ressam Osman Hamdi Bey’in 1880 yılında yaptığı 'Kur'an Okuyan Kız' tablosunun Eylül ayının son haftasında Londra'da Bonhams Müzayede Evi'nde 6.3 milyon sterline satılmasının ardından 19’uncu yüzyıla ait olan ‘İstanbul Hanımefendisi’ adlı eseri, Viyana’daki açık artırmada 1 milyon 770 bin 300 euroya alıcı buldu.

'Kur'an Okuyan Kız' tablosunun satışından kısa bir süre sonra ressamın 'İstanbul Hanımefendisi' isimli eseri, Avusturya'nın başkenti Viyana'daki Dorotheum Sanat Galerisi'ndeki müzayede salonunda açık artırmayla satışa sunuldu. Ressamın 19. yüzyıla ait eseri, 1 milyon 100 bin euro ham bedelle başlatılırken müzayedeye telefonla bağlanan ve kimliği açıklanmayan bir sanatsever tabloyu, 1 milyon 500 bin euro yalın bedelle satın aldı.

Sanat galerisinin basın sözcüsü Doris Krumpl, satılan tablonun 2019'da satılan en pahalı eser olduğunu belirterek, komisyon ve vergi bedelleriyle tablonun 1 milyon 770 bin 300 euroya mal olacağı bilgisini paylaştı.

İKİNCİ TABLO DA AYNI GÜN SATILDI

Londra'daki müzayede evi Sotheby's ise bir önceki gün "Necd Koleksiyonundan Önemli Eserler" başlıklı koleksiyonunda Osman Hamdi Bey'in 'Yeşil Cami'de Kuran Dersi' tablosunu satışa çıkardı. 129 yıllık eser 4 milyon 640 bin sterline alıcı buldu. Sotheby's Müzayede Evi'ndeki bir başka Osman Hamdi eseri olan 'Okuyan Genç Emir'in de önümüzdeki günlerde 3 ila 5 milyon sterline alıcı bulması bekleniyor.

İSKENDER LAHDİ'Nİ ORTAYA ÇIKARDI

Bu tabloların sahibi Osman Hamdi Bey ressamlığının yanında Kadıköy'ün ilk belediye başkanı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (Sanayi-i Nefise Mekteb-i Alisi) ve İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin (İmparatorluk Müzesi) kurucusu. Aynı zamanda arkeolog olan Osman Hamdi, ömrünün çoğunluğunu arkeolojik kazılarda geçirdi ve İskender Lahdi'ni ortaya çıkardı.

Müze-i Hümayun'a müdür tayin edilen Osman Hamdi Bey, eserlerin yurt dışına çıkarılmasını yasaklayan maddeler çıkardı. 24 Şubat 1910 tarihinde vefat eden sanatçı resimlerini hediye olarak dağıttığı için Osman Hamdi'nin bilinen tablolarının sayısı 100'ü geçmiyor.

ESERLER BELİRLİ MÜZELERDE SERGİLENİYOR

Osman Hamdi Bey'in Kur'an Okuyan Hoca, Arzuhalci, Vazoda Çiçekler, Cami, Kokona Despina ve Naile Hanım Portresi gibi eserleri Sabancı Müzesi'nde sergileniyor. Suna ve İnan Kıraç Vakfı koleksiyonundaki Kaplumbağa Terbiyecisi'ni Pera Müzesi'nde halka açık olarak sergiliyor, Mustava Taviloğlu ise Türbe Ziyaretinde İki Genç Kız'ı elinde bulunduruyor. Kadir Has'ın oğlu Can Has'ta, Osman Hamdi'nin Çarşaflanan Kadınlar isimli tablosu var. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)