Koinoi Thnitoi: Hip hop'un kökleri işçi sınıfının kalbine derinden gizlenmiştir

Yunan hip hop grubu Koinoi Thnitoi: Hip hop'un kökleri işçi sınıfının kalbine derinden gizlenmiştir. Rap; yoksulların şarkısı, onların mücadelesidir.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ülkemizde rap müzik son yıllarda daha geniş kitlelerde yankı buluyor. Bununla birlikte rap endüstrisi de büyümekte. Rapin, hip hop'un politik özü ve içeriği konusuysa eskimeyen bir tartışma konusu. Ülkemizde de bu tartışmalar sürerken komşumuz Yunanistan, protest ve sol müziğin özellikle rap olarak karşımıza çıktığı ülkelerden. Hatta diğer pek çok ülkeye göre Yunanistan'ın ciddi bir 'sol rap' geleneği olduğunu söyleyebiliriz.

'Toplumsal sorunlar sözlerimizin hem kalemi hem de mürekkebidir' diyen Yunan hip hop grubu Koinoi Thnitoi (Κοινοί Θνητοί) ile kendi müziklerini, evrensel rap kültürünü ve bu kültürün toplumsal yaşamla arasındaki bağı üzerine konuştuk. İlkokul sıralarında yan yana gelmiş, birlikte müzik yapan bir arkadaş grubu olarak yola çıkan gruba göre rap, 'Şehir toplumunun sorunlarını ve eşitsizliklerini her zaman için söyleyecek bir müzik.'

(Röportajı okumadan grup ve müziği hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler aşağıdaki şarkıyı dinleyebilirler. Videoda altyazılar bölümünden Türkçe seçilebilir.)

'SÖZLER HER DAİM DEVRİMCİ ANLAM TAŞIR'

Öncelikle bize Koinoi Thnitoi'nin kim olduğunu söyleyebilir misiniz? Bununla birlikte Koinoi Thnitoi nasıl kuruldu, macerası nasıl oldu?

Koinoi Thnitoi, deneysel sesli bir Yunan hip hop grubudur. Üyelerinin çaldığı ve dinlediği farklı tarzlarla müziğini oluşturduğu bir füzyondur. Sözler, toplum için her daim devrimci bir anlam taşır, halk üzerinden çıkar sağlayan her şeye ve herkese karşıdır; savunduğu mevzisini terk etmeyen ve hakları için savaşan her insan içindir. Aslında grup hiçbir zaman 'kurulmadı', bir grup olarak büyüdük. Çünkü biz birlikte büyümüş bir grup arkadaşız. Henüz ilkokuldayken birlikte çalıyorduk ve müziğe olan tutkumuz bizi grubun 'kuruluşuna' götürdü. Bizce bodrum katında müzik yapan bir grup okul arkadaşından ibarettik.

Şarkılarınızdaki 'Του Κόσμου Οι Λαοί' gibi örneklere baktığımızda rap'inizin politik olduğunu kolayca anlayabiliyoruz, belirttiğiniz üzere bu bir sır değil. O halde bize Koinoi Thnitoi'nin dünyayı nasıl tanımladığını söyleyebilir misiniz? Hatta belki burada müzikteki temel motivasyonlarınızdan da bahsedebilirsiniz.

Biz müzisyen değiliz, müzik yapan insanlarız. Ve insanlar olarak da dünyanın geri kalanıyla aynı acıları, sorunları ve korkuları paylaşıyoruz. Yaşamı ve adaleti seviyoruz. Savaştan ve haksızlıktan nefret ediyoruz. Toplumsal sorunlar, sözlerimizin hem kalemi hem de mürekkebidir. Eğer dünya herkes için adil olsaydı, bizim söz yazmamıza hiç gerek kalmazdı.

'RAP YOKSULLARIN ŞARKISI, ONLARIN MÜCADELESİDİR'

Tüm müzik türleri içinden rap'in siyasi ve mücadeleden bahsetmek için daha farklı bir konumda olduğunu düşünüyor musunuz?

Her müzik tarzının topluma siyasi bir sonucu olduğu düşüncesindeyiz. Rap'in tek farkı 'alan'. Beat'ler, vuruşlar devam ettiği sürece sözlerinizi yerleştirmek için önünüzde çok büyük bir boşluk buluyorsunuz. Bu sahiden de sokağın şiiri gibidir. Hip hop ile dilediğiniz her şeyi, dilediğiniz yolla, açık ve doğrudan insanların kulaklarına söyleyebilme imkanınız var. Bu anlamda kendinizi ifade etmek için diğer müziklere göre çok daha fazla alanınız var. Ayrıca, hip hop'un kökleri işçi sınıfının kalbine derinden gizlenmiştir. Rap; yoksulların şarkısı, onların mücadelesidir.

.

Rap üzerine buraya kadar konuştuklarımızı biraz daha netleştirmek gerekirse, rap'in bugünkü kültürüne doğrudan politik bir misyon yüklemeye karşı çıkanlar olabilir. Özellikle modern müzik pazarında rap'in de sermayenin parlattığı bir ürüne dönüştüğü fark edilebiliyor. Fakat sizin gibi sanatçılar aynı müziğe siyasi bir araç misyonu da yükleyebiliyor. Bunu kültür farkı açısından nasıl değerlendirebilirsiniz?

Her şeyin politik olduğunu tekrarlayalım. Bir rap'çi sahip olduğu servetini, gücünü, altın zincirlerini ve tüm malını mülkünü gösterdiği zaman belirli bir ideolojiyi takip ediyor, topluma bariz bir siyasi mesaj veriyor. Bu, kapitalizmin kuralları... Bu, onu milyoner yapan ve diğer herkese hiçbir şey vermeyen kapitalist ekonomik sistem... Rekabetçi bir toplumda yaşadığınız hesaba katılırsa bu çok doğal bir gerçeğe dönüşür. Oysa rap kültürünün sizin servetinizle, paranızla ya da kişisel gücünüzle kuracağı hiçbir ilişki yoktur. İnsanlardan insanlara bir müziktir. Şehir toplumunun sorunlarını ve eşitsizliklerini her zaman için söyleyecek bir müzik.

Günümüz Yunanistan'ında çok fazla siyasi içerikli rap şarkısına ve bu anlayışla müzik yapan rap'çilere, gruplara rastlıyoruz. Yunanistan'da diğer ülkelere göre rap kültürünün özel bir yeri, işlevi mi var?

Biz her ülke halklarının, kendilerine karşı doğruyu söyleyen sanatçılarca temsil edilebileceğine inanıyoruz. Bizim çok fazla toplumsal ve siyasi içerikli sözler taşıyan gruba sahip olduğumuz bir gerçek ve bu Yunanistan'ın yeni jenerasyonları için umut verici. Dileğimiz elbette tüm dünyanın bu yolu takip etmesi.

'DİĞER 'AKRABALARA' GÖRE ÇOK DAHA FAZLA ORTAK NOKTAMIZ VAR'

Sizin müziğinizi dinlediğimizde Ege Denizi'nin diğer yakasında yaşayan bir halk olarak kendimizden bazı şeyler buluyoruz. Bunu müziğiniz gibi sözlerinizin içeriğinde de hissediyoruz. Bu konu hakkında ne söyleyebilirsiniz? Yoksa işin içinde 'duygusallığın' bir payı olabilir mi?

Konu paylaştığımız benzerliklerden açılınca; hislerimiz, duygularımız gerçekten muhteşem oluyor. Biz Ege Denizi'nde bir adada büyüdük, bu nedenle yaşamlarımız büyük ihtimalle sizin Türkiye'de her gün dinlediğiniz seslerle dolu. Dünya, içinde çok fazla akrabalık barındıran çok büyük bir ülke. Biz iki komşu olduk. Bunun anlamı diğer akrabalara göre çok daha fazla ortak noktamız olduğudur ve bunu çok seviyoruz.

Son olarak, yakın bir tarihte Türkçe rap dinleyicilerinin Koinoi Thnitoi'yi Türkiye'de dinleme fırsatı olacak mı?

Şu an için her birimiz dünyanın farklı yerlerinde yaşıyor ve çalışıyoruz. Bu yüzden şimdilik Yunanistan dışında canlı sahne almamız biraz zor görünüyor. Umarız ki yakında Türkiye'de çalmanın imkanına ve onuruna sahip olacağız. Bu ilgi çekici röportaj için çok teşekkür ederiz. Bir daha konuşana kadar, iyi işler yapmaya devam edin.

Social Waste: Müziğimiz Berkin ile Alexis'in diyaloğuSocial Waste: Müziğimiz Berkin ile Alexis'in diyaloğu

Otonom Piyade: Türkçe rap'in 'modern prens'iOtonom Piyade: Türkçe rap'in 'modern prens'i