Emin müjde, salonlarımız açıldı

Amed Şehir Tiyatrosu oyuncuları Mehmet Emin Yalçınkaya’yı unutmadı.

Google Haberlere Abone ol

Bircan Değirmenci

DUVAR - 7. Amed Tiyatro Festivalinin hazırlıklarını sürdüren Amed Şehir Tiyatrosu oyuncuları geçen yıl kaybettikleri arkadaşları Mehmet Emin Yalçınkaya’yı unutmadı. Sanatçılar, festivali adına adadıkları Yalçınkaya’yı mezarı başında anarak, karanfiller bıraktı.

Diyarbakır Büyükşehir Tiyatrosu’nda oyunculuk yaparken üç yıl önce atanan kayyım tarafından görevlerine son verilen oyunculardan biri de Mehmet Emin Yalçınkaya idi. İşten atıldıktan sonra boş durmayan oyuncular, belediyenin hemen yan tarafındaki Galeria adlı eski bir alışveriş merkezinin zemin katındaki bir yeri kiralayıp onararak, Amed Şehir Tiyatrosu’nu kurdular. Üç yıl boyunca yeni oyunlar çıkartıp, atölye çalışmalarıyla bünyelerine yeni oyuncular kazandıran sanatçılar her yıl sürdürdükleri tiyatro festivalini de ayakta tutmayı başardılar. Tiyatro kemik kadrosundan olan, tiyatro yazarlığı, yönetmenliği ve oyunculuğu yapan Mehmet Emin Yalçınkaya, 1990 yılından beri içinde bulunduğu tiyatroyu ayakta tutmak için çaba sarf etti. “Bu geçici bir süreç. Bir gün tekrar salonlarımız açılacak ve bizler o sahnedeki yerimizi alacağız” diyerek, arkadaşlarının moralini yüksek tutmayı başaranlardan biriydi.

Geçtiğimiz festival sahnede oynarken, bilet satarken, misafirlerine mihmandarlık yaparken rastladığımız Yalçınkaya, bu yıl ki festivalde ne yazık ki aramızda değil. Yakalandığı pankreas hastalığının tedavisine yanıt veremeyen Yalçınkaya, 11 Ağustos günü hayata gözlerini yumarak, arkadaşlarını ve yakınlarını yasa boğdu. O nedenle bu yıl ki tiyatro festivalinin hazırlıkları biraz buruk. Tek iyi gelişme ise; 31 Mart seçimlerinin ardından kayyımın gönderilmesiyle birlikte tiyatrocuların salonlarına yeniden kavuşması oldu.

“Hakikat Özgür Kılar” sloganıyla hazırlanan festival, Yalçınkaya’ya adandı. Arkadaşları ertesi gün açılışı yapılacak festival öncesinde Yeniköy Mezarlığı’nda yatan Yalçınkaya’yı ziyaret ederek, mezarına karanfil bıraktı. Yakınları, ailesi ve arkadaşlarının katıldığı ziyarette konuşan oyuncu Özcan Ateş, Yalçınkaya’yı asla unutmayacaklarını belirterek, “Sana müjdemiz olsun artık salonlarımız açıldı. Festivali orada yapacağız. Huzur içinde uyu” diye konuştu. Oyuncuların gözyaşlarını tutamadığı ziyarette Yalçınkaya’nın 6 yaşındaki oğlunun gofret dağıtmasıyla duygulu anlar yaşandı.

7. Amed Tiyatro Festivali’nin açılışı Tenê Ez adlı oyunla bugün saat, 19:00’da Amed Şehir Tiyatrosu’nda olacak.