Evvel Temmuz festivali başladı
Evvel Temmuz Festivali 14 Temmuz'a kadar sürecek. Festivalde paneller düzenlenecek.
12 Tem 2018 (Son Güncelleme 07:37)
DUVAR – Arap Alevi kültürünün bir parçasını oluşturan geleneksel Evvel Temmuz kutlamaları, bu yıl da Samandağ Evvel Temmuz Festivali kapsamında gerçekleştiriliyor. Hatay’ın ilçesi Samandağ’daki festival 14 Temmuz’a kadar devam edecek.
Festivalde siyasi gelişmeler hakkında panellerin yanı sıra şiir etkinliği de gerçekleştirilecek. Festivalde satranç turnuvası, çocuklar için uçurtma şenliği, belgesel film gösterimi ve yerel yemeklerin dağıtıldığı etkinlikler de yapılacak. Manuş Baba, Mazlum Çimen, Yüksek Sadakat, Grup Kaldırım ve yerel sanatçılar ise festivalin müzisyen konukları olacak.
NEDEN EVVEL TEMMUZ?
Festivalin adını aldığı Evvel Temmuz’un hikayesi ise şöyle: Miladi Takvim’e göre Temmuz ayının 14’ü, Rumi Takvim’e göre ayın 1’i oluyor. “Bir” Arapçada “evvel” diye ifade ediliyor. Bu nedenle 14 Temmuz, Türkiye’de yaşayan Arap Alevilerin inanışlarına göre “Evvel Temmuz” olarak kabul ediliyor. Tarihi 4000 yıl öncesine kadar uzandığı söylenen Evvel Temmuz, çok tanrılı dinler döneminde hasadın yapıldığı ve bir sonraki hasat döneminin bereketli geçmesi için bereket tanrısı Temmuz’a kurbanların adandığı gün. Tek tanrılı dinlere geçişten sonra, bu gelenek Arap Alevi coğrafyasında devam etti.
KÜLTÜR-SANAT
[10s 32d] İsviçreli aktör Bruno Ganz hayatını kaybetti. Ganz, kolon kanseri tedavisi görüyordu.
[15s 49d] Kültürel Mirasın Korunması konferansı sürprizi: Röleve Anıtlar Dergisi!
[19s 8d] Yalın İstanbullu dinleyicileriyle buluşuyor. Konser Zorlu PSM'de gerçekleşecek.
[19s 8d] Don Kişot'um Ben UNIQ Hall'de sahneleniyor. Etkinlik 2 Mart Cumartesi günü gerçekleşecek.
[1g 11s 19d] Aydın'da 400 yıllık Tevrat bulundu. Tevrat, Aydın Müze Müdürlüğü'ne teslim edildi.
[1g 13s 3d] İtalya'da mitolojik kahraman Narkissos'u tasvir eden bir fresk bulundu. Bir evin avlusunda bulunan Narkissos, Yunan mitolojisinde suya yansıyan kendi suretine aşık olan bir karakter olarak biliniyor.
[1g 13s 56d] Yeni Akit sanat eserlerini hedef gösterdi. Yıldız Teknik Üniversitesi yönetimi eserleri kaldırttı.
[1g 20s 1d] kargArt'ta 19 Şubat'ta atölye dizisi düzenlenecek. Atölyelerin ortak teması 'rahatsızlık'.
[2g 12s] Kaan Tangöze, solo albümüyle dinleyicileri ile buluşacak. Konser yarın akşam 22.00'de başlayacak.
[2g 16s 59d] Cem Yılmaz Twitter'da paylaştı: Bin 500 liralık güldürmüyorum, benden duyun!
[2g 20s 12d] Hüsnü Arkan, Sevgililer Gününde KadıköySahne’de! Konser 22.00'de başlayacak.
[2g 20s 16d] Funk ve caz projesi The Kites ilk albümü için İstanbul'da sahne alıyor. Konser yarın akşam.