Evvel Temmuz festivali başladı

Evvel Temmuz Festivali 14 Temmuz'a kadar sürecek. Festivalde paneller düzenlenecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Arap Alevi kültürünün bir parçasını oluşturan geleneksel Evvel Temmuz kutlamaları, bu yıl da Samandağ Evvel Temmuz Festivali kapsamında gerçekleştiriliyor. Hatay’ın ilçesi Samandağ’daki festival 14 Temmuz’a kadar devam edecek.

Festivalde siyasi gelişmeler hakkında panellerin yanı sıra şiir etkinliği de gerçekleştirilecek. Festivalde satranç turnuvası, çocuklar için uçurtma şenliği, belgesel film gösterimi ve yerel yemeklerin dağıtıldığı etkinlikler de yapılacak. Manuş Baba, Mazlum Çimen, Yüksek Sadakat, Grup Kaldırım ve yerel sanatçılar ise festivalin müzisyen konukları olacak.

NEDEN EVVEL TEMMUZ?

Festivalin adını aldığı Evvel Temmuz’un hikayesi ise şöyle: Miladi Takvim’e göre Temmuz ayının 14’ü, Rumi Takvim’e göre ayın 1’i oluyor. “Bir” Arapçada “evvel” diye ifade ediliyor. Bu nedenle 14 Temmuz, Türkiye’de yaşayan Arap Alevilerin inanışlarına göre “Evvel Temmuz” olarak kabul ediliyor. Tarihi 4000 yıl öncesine kadar uzandığı söylenen Evvel Temmuz, çok tanrılı dinler döneminde hasadın yapıldığı ve bir sonraki hasat döneminin bereketli geçmesi için bereket tanrısı Temmuz’a kurbanların adandığı gün. Tek tanrılı dinlere geçişten sonra, bu gelenek Arap Alevi coğrafyasında devam etti.