Hamamda caz dinlemeye ne dersiniz?

Üç yüz yıllık bir hamam… İçeriden yükselen piyano, keman sesleri… Göbektaşına doğru ilerlerken her çeşit mezeyle, aslan sütüyle donanmış bir meyhane masası… Bir rüyadan söz ettiğimi düşünüyorsanız, sanat ve meyhane kültürüne yeni bir soluk getirecek olan Cağaloğlu Hamamı’na buyurun…

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cağaloğlu Hamamı, tellakların, natırların hikayeleri, arınmaya gelmiş konukların kahkahalarının yanı sıra sanata da evsahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Bu ilginç fikrin öncülüğünü ise, Aliye Meyhanesi, Lokal, Flavio pizzacısı, Bodrum’daki Daphnis gibi başarılı işletmeleriyle tanınan Osman Yitgin yapıyor. “Cağaloğlu Hamamı’nı hep çok sevdim. Devamlı da müşterisiydim. Yıllar içerisinde, ‘Burası benim olsa şunu yaparım’ der ya insan benim de böyle bir hayalim vardı. Şimdi bu hayalimi gerçekleştiriyorum” diyor Yitgin.

‘CAĞALOĞLU HAMAMI SANATLA DA ANILACAK’

Hamamın dış avlusunda konuşuyoruz. Heyecanını gizleyemiyor ve de korkusunu…

“Türkiye’nin en eski şirketi. Bu açıdan çok korkuyorum yanlış bir şey yapmaktan ama hedefim doğruyu yapmak. Burası çok özel bir mekan. Hem tarihi olarak hem de benim için. O nedenle Cağaloğlu Hamamı’nın sanatla da anılmasını istiyorum. Bu özel mekana layık işler yapmak istiyoruz.”

Osman Yitgin

‘SOYUNMA ODALARIMIZ, AKUSTİK SAHNELERE DÖNÜŞECEK’

Hamamda yer alan üç soyunma odasını akustik bir sahne haline getireceklerinin haberini veren Yitgin, düzenlenecek etkinliklerin kapsamını da şöyle anlatıyor:

“Bu sahnelerimizde yerli ve yabancı sanatçıların yanı sıra noname genç sanatçıları da ağırlayacağız. Aynı zamanda triolar da sahnemizde bizimle olacak. Yalnızca müzik olmayacak elbette. Sanatın her dalına yer vereceğiz.

Örneğin bu ayın 20-23’ü arasında video sanatçısı Aykut Cömert’in sergisi yer alacak burada. Aralığın 2’sinde bir etkinliğimiz daha olacak. İKSV ile de ortak işler yapacağız. İKSV’nin Caz Direktör Yardımcısı Harun İzer bize de yardımcı olacak. Bütün bu etkinliklerimizi sosyal medya hesaplarımızdan da duyuracağız.”

Yitgin, müziğin yanı sıra tiyatro gösterileri, resim sergisi ile deneysel performanslara da bu tarihi hamamın kubbesi altında yer vereceklerini söylüyor.

600-700 kişiyi ağırlayabilecek bir kapasitede olduklarını anlatan Yitgin, hamamı yalnızca bir sanat alanı olarak da kurgulamadıklarından söz ediyor.

‘HAMAMDA SELAMİ ŞAHİN GECESİ’

Mimarlarla yapacakları makyajlamanın ardından avlu ve bahçe kısımlarında yemek workshopları da düzenleyeceklerini anlatıyor: “Yerel tarihi lokantaları her ay konsept mutfak olarak konuk almayı planlıyoruz. Zaten 20 kişilik yemekli davetlerimiz şu anda da devam ediyor. Genelde kutlamalar için tercih ediliyoruz. İlerleyen zamanlarda da bunu daha da geliştireceğiz. Aklımdaki meyhane konseptinde de örneğin Selami Şahin’i konuk alacağımız özel geceler var.”

‘TÜRK FİLMLERİNDEKİ HAMAM SAHNELERİNİ DEVAM ETTİRİYORUZ’

“Burada her zaman önceliğimiz hamam olacak” diyen Yitgin, sözlerini şöyle sürdürüyor: “İki tane hamamımız var. Bazen birini açık bırakıp diğerini etkinlikler için ayıracağız. Zeytinyağlı dolmaların, limonataların servis edildiği, dansözlerin yer aldığı ‘gelin hamamlarımızı’ da sürdüreceğiz. Türk filmlerindeki o meşhur hamam sahnelerini yaşatmaktan vazgeçmeyi hiç düşünmüyoruz.”

‘BÖLGE YENİDEN ÇEKİM MERKEZİ HALİNE GELECEK’

Son yıllarda yaşanan olumsuzluklar nedeniyle Sultanahmet ve civarında özellikle Avrupalı turist sayısında bir azalma yaşandığını anımsattığımda ise Yitgin, umutlu konuşuyor: “Ne yazık ki bir turist kaybı yaşandı. Ancak İstanbul’a gelen Avrupalı turistler hamamı görmeden ülkelerine dönmüyor. Burayı bir müze gezer gibi geziyorlar. Bütün yaşanan olumsuzluklara karşın biz bu bölgenin yeniden çekim merkezi haline geleceğini biliyoruz. Bu mekanla da özellikle geceleri çevreyi daha canlı bir hale getireceğimize de inanıyorum.”

Cağaloğlu Hamamı’nın bir başka önemi yapısındaki barok üsluptur. Bu açıdan hamam, mimarisinde Batılı sanat akımlarının bir ilk örneğini sunar. İngiliz sanatçı Thomas Allom da 1838 yılındaki bir gravüründe Cağaloğlu Hamamı’nı resmettiği düşünülür.

CAĞALOĞLU HAMAMI'NDAN UFAK NOTLAR

  • Cağaloğlu Hamamı, 1741 yılında, dönemin padişahı I. Mahmut tarafından Ayasofya kütüphanesine ve camisine gelir sağlamak için yaptırılmış.
  • Planı Hassa Mimarı Süleyman Ağa tarafından çizilen hamam, Abdullah Ağa tarafından bina edilmiş.
  • Sultan III. Mustafa tarafından şehrin artan su ve odun ihtiyacı nedeniyle 1768'de büyük hamam yapılmasının yasaklanmasından önce inşa edilen son büyük hamam olması nedeniyle önem taşır.
  • Kadınlar ve erkekler için ayrı bölümleri olan çifte hamamın, kadınlar çıkışı hamam sokağına, erkekler çıkışı caddeye bakıyor.
  • New York Times’ın ‘Ölmeden Önce Görülmesi Gereken 1000 Yer Listesi’nde yer alıyor. The Guardian gazetesi ise, “en iyi beş hamam”dan biri olarak gösteriyor.
  • M. Kemal Atatürk, tarihteki ilk hemşirelerden Florence Nightingale, Birleşik Krallık Hükümdarı VIII. Edward, Alman İmparatoru Kaiser Wilhelm ve Indiana Jones’tan tanıdığımız Harrison Ford, Ömer Şerif, Adile Naşit, Kemal Sunal burada yıkanan ünlüler arasında.
  • Hamamın içeride ve dışarıda olmak üzere iki tane avlusu var. Hamama yıkanma amacı dışında, yalnızca bu avlularda kahve içilmeye bile gelinebilir. Hamamda yıkandıktan sonra Beyoğlu Gazozu ikram ediyorlar.
  • Cağaloğlu Hamamı’nın içerisinde masaj salonları, berber, özel soyunma odaları, hediyelik eşya marketi de yer alıyor.
  • Türkiye’nin yaşayan en eski ticari işletmesi olan Cağaloğlu Hamamı, odun yerine hala zeytin çekirdeği ile ısınıyor.