İlk tsunami kurbanının kafatası bulundu!

Bilinen en eski tsunami kurbanının kafatası bulundu. Kafatası, 6000 öncesine ait.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Papua Yeni Gine'de bulunan 6000 yıllık insan kafatasının bilinen en eski tsunami kurbanına ait olduğu ortaya kondu.

New York Times'ın haberine göre, bilim insanları, 1929 yılında, Aitape kasabasının kıyısında bulunan kafatasının, modern insanın atası olan "Homo erectus"a ait olduğunu tespit etti. Papua Yeni Gine’nin kuzey kıyısından yaklaşık 12 kilometre içerisinde olan insanın, tam 6000 yıl önce burada yaşanan tsunami nedeniyle öldüğü sonucuna ulaşıldı.

Araştırmayı yürüten, Galler Üniversitesi'nden Prof. James Goff şu sözlerle anlattı: “Aitape Kafatası’nın ortaya çıkarıldığı yerin, yaklaşık 6000 yıl önce büyük bir tsunami tarafından su altında kalmış bir sahil lagünü olduğunu keşfettik. Bu bölgede binlerce yıldır görülen tsunamiler olduğunu coğrafi ayrıntılarda görebiliyoruz. Bulgulara dayanarak bir dizi olası senaryoyu düşündükten sonra, ya bireyin direkt olarak tsunamide öldüğü ya da tsunami isabet etmeden hemen önce gömüldüğü sonucuna vardık."

Kafatasının bulunduğu bölgede başka hiçbir kemik bulunmadı. Araştırmacılar, 1998 yılında yaşanan tsunamide, birçok kurbanın lagünlere sürüklendiğini ve vücutlarının timsahlar tarafından yendiğini kaydetmişti.