Abdülmecid Efendi sergisi saldırganının suç dosyası kabarık!

Abdülmecid Efendi Köşkü'ndeki 'Kapı Çalana Açılır' sergisindeki eserlere saldıran Mahmut A. serbest bırakıldı. Saldırganın 24 ayrı suçtan dosyası olduğu öğrenildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Abdülmecid Efendi Köşkü'ndeki 'Kapı Çalana Açılır' sergisindeki eserlere saldıran Mahmut A.'nın 24 ayrı suçtan kaydının olduğu ortaya çıktı. Koç Holding, açıklamasında mekânın hiçbir zaman ibadethane olmadığını vurguladı.

Habertürk'ten Nihat Uludağ'ın haberine göre, İKSV tarafından Koç Grubu ana sponsorluğunda düzenlenen 15. İstanbul Bienali ile eşzamanlı olarak sergilenen eserlere önceki gün 3 kişilik bir grup saldırmış, olay sırasında Mahmut A. gözaltına alınmıştı. Eylem için Bolu'dan özel olarak geldiği öğrenilen saldırganın 'Hayvan Hakları Kanunu'na muhalefet', 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek ve aşağılamak, 'ruhsatsız silah bulundurmak', 'Gösteri Kanunu'na muhalefet etmek', 'tehdit, darp, kasten yaralama', 'hakkı olmayan yere tecavüz' gibi 24 ayrı suçtan polis kaydı olduğu öğrenildi. Mahmut A. mahkemeden adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

'İBADETHANE DEĞİL, ÖZEL MÜLK'

KOÇ Holding, saldırının ardından yazılı bir açıklama yaptı. Önce sosyal medyada yanlış ve manipülatif bilgiler üzerinden itibarsızlaştırma kampanyası düzenlendiği, sonra da bu saldırıların fiili bir şekle dönüştüğü belirtilen açıklamada şöyle denildi:

"Dünyanın dört bir yanında eski yapıt ve saraylar, tarihi mekânlar sergilere ev sahipliği yapar. "Kapı Çalana açılır" sergisi de bunun bir örneğidir. 19. yüzyıl yapısı olan Abdülmecid Efendi Köşkü, sergi dolayısıyla ilk kez ziyarete açıldı ve 15 bine yakın sanatseveri ağırladı. İlgi üzerine ziyaret süresi uzatıldı.

Abdülmecid Efendi Köşkü inşa edildiğinden bugüne kadar ibadethane veya kutsal ziyaret mekânı olarak hiç kullanılmamış olup, özel bir mülktür. Kamuoyuna 'mihrap' diye lanse edilen bölüm aslında şöminedir ve yönü güneybatıdır. Kamuoyunun bileceği gibi mihrabın yönünün kıbleye dönük olması gerekir ve kıble güneydoğu yönündedir.

SIĞ YAKLAŞIM KABUL EDİLEMEZ

Bu sergi nedeniyle toplumun kutsal değerlerine saldırılıyormuş gibi bir algı yaratılmaya çalışılmasının hiçbir dayanağı yoktur. Koç Topluluğu, inanç özgürlüğüne ve tüm inançların kutsallarına sonuna kadar saygılıdır.

Toplumsal kalkınmanın en önemli unsurlarından biri düşünce özgürlüğü ve bunun en etkili mecralarından olan kültür ve sanattır. Kendisine hitap edeni sanat olarak görüp, etmeyeni hayal gücü ve aşırılıklar üzerinden tehdit ve baskı unsuru olarak kullanmaya çalışmak, sığ bir yaklaşımdan öteye gidemez ve kabul edilemez."