Bayram şekeri tadında bir grup: Sweet

Glam Rock, müzik tarihinin en ikonik isimlerini bizlere bağışladı. Bu gruplardan biri olan Sweet kendilerinden sonra gelen müzisyenleri ve müzik tarzlarını etkilemesinin yanı sıra, dönemin en önemli moda ikonları haline de dönüştü.

Google Haberlere Abone ol

Nergis Fırtına [email protected]

DUVAR - Rock müzik tarihinin en renkli ve ‘süslü’ türlerinden biri olan ‘Glam Rock,’ ya da az bilinen ismiyle ‘Glitter Rock’, 20 ve 21’inci yüzyılın, belki de rock müziğin, en ikonik isimlerini bize bağışladı. Kendilerinden sonra gelen müzisyenleri ve müzik tarzlarını etkilemesinin yanı sıra, dönemin en önemli moda ikonları haline de dönüştüler. Örneğin bu türün öncülerinden olan David Bowie, yarattığı Ziggy Stardust personası ile, ‘cinsiyet’ algısını bir kenara bırakarak, androjen bir görünüme büründü.

Ziggy Sturdust (David Bowie) Ziggy Sturdust (David Bowie)

NEREDEN ÇIKTI BU 'SİMLİ SİMLİ' ADAMLAR?

‘Glam’ (göz alıcı) ya da ‘Glitter’ (sim) Rock’ın kökleri, 50’li yıllarda ortaya çıkan ‘Bubblegum Pop’a dayanıyor. Art Rock ve Kabare türünün de etkisiyle, 1970’li yılların başında İngiltere’de temelleri atılan Glam Rock, yavaş yavaş rock türleri arasında kendine yer bulmaya başlıyor. Abartılı saç ve makyajlar, 60’ların kısa saçlı, ‘takım elbiseli İngiliz çocuk’ imajını da biraz yıkmaya çalışıyor.

Türün öncüsü olarak kabul edilen T.Rex grubunun solisti Marc Bolan’ı da saygıyla anmayı ihmal etmeyelim. Kendisi bilhassa ‘sim’ kullanma akımını başlatan ilk isimlerdendir.

Hatta Sweet grubunun bas gitaristi Steve Priest Marc Bolan ve Glam rockla ilgili olarak, “Glam rock, Marc Bolan’ın pembe boa giymesi kadar salak bir durumla başladı. Kapılar açıldı ve biz de ilerledik. Bolan, Bowie ve Sweet olarak birbirimizle hep rekabet ettik. Herkesin hâlâ Nazi formasını konuşması harika. BBC’nin eski kıyafet departmanına teşekkür etmeliyiz. İnsanlar daima ciddi olup olmadığımızı bilmek istedi. Yani, gay bir Hitler!”

Söz konusu Steve Priest’ten bahsetmişken, Glam’im öncülerinden olan ‘Sweet’i anlatmakta yarar var.

Sweet: Brian Connolly, Steve Priest, Andy Scott, Mick Tucker Sweet: Brian Connolly, Steve Priest, Andy Scott, Mick Tucker

'SWEET' DOĞUYOR

İsimleriyle doğru orantılı olarak görünüşleri ile de ‘tatlı’ olan ‘Sweet’, 1968 yılında Londra’da kuruldu. Ancak ‘Sweet’in ülke çapında üne ulaşması, 70’lerin başını buldu.

1971 yılında tarzlarını değiştirerek ‘bubblegum pop’ türünde bir şarkı olan ‘Funny Funny’ ile büyük bir başarı yakaladılar. Bu başarının yakalanmasında, şarkı sözü yazarları Nicky Chinn, Mike Chapman ve yapımcı Phil Wainman’ın da payı büyüktü.

Biraz daha geriye gidersek, 1968 yılının Ocak ayında Mick Tucker ve Brian Connolly adındaki iki genç, ‘The Sweetshop’ adını verdikleri bir grup kurma kararı aldı. Daha sonra ‘Army’ adında yerel bir grupta çalan ve söyleyen Steve Priest’i yanlarına aldılar. En başında Mick Tucker, Brian Connolly, Steve Priest ve Frank Tropey’den oluşan grup, ilk olarak Hemel Hemphstead’te bulunan bir mekanda sahne aldı.

Kariyerlerinin başında, çıkardıkları şarkıların tanıtımları için Britanya’da ve Avrupa’da birçok kez televizyon programlarına çıktılar. 1973 yılında katıldıkları bir programda ise, daha sonradan tepki çekecek bir gösteriye imza attılar. ‘Block Buster’ şarkısının tanıtımını yapmak için, ‘Top of the Pops’ programına katıldılar. Ancak grubun gitaristi Steve Priest’in Nazi üniforması giyerek sahneye çıkması uzun bir süre grubun başını ağrıttı. Aşağıdaki videoda BBC'nin, Steve Priest'in kolundaki 'Gamalı Haç'ı (Swastika) sansürlediğini görebilirsiniz.

BRIAN CONNOLLY GRUPTAN AYRILIYOR

1978 yılının Mart ve Mayıs ayları arasında Sweet, Amerika Birleşik Devletleri turuna çıktı. Fakat 3 Mayıs’ta Alabama eyaletinin Birmingham şehrinde verdikleri konserde Brian Connolly, alkolün dozunu kaçırdığından dolayı sahnede düşünüyor. Konserin devamı ise, solistsiz olarak, 3 kişi ile devam ediyor. 1978 yılında yaşanan bir çok olay ve Brian Connolly’nin alkol bağımlığı, Connolly’nin gruptan ayrılma sinyallerini veriyor. Yıl 1979’a geldiğinde ise, grubun menajeri David Walker, Connolly’nin gruptan ayrıldığını ve kariyerine country müzik yaparak solo olarak devam edeceğini açıklamasıyla grup yoluna bir süre 3 kişi olarak devam ediyor. Bu süre zarfında Steve Priest ve Andy Scott grupta vokal yapıyor.

Sweet 3 kişi ile, 1982 yılına kadar dayanabiliyor. Grup daha sonra üçe bölünüyor. Brian Connolly’nin, Steve Priest’in ve Andy Scott’ın ayrı ayrı kurduğu ve her birinin adı ‘Sweet’ olan grubun sadece bir tanesi şu an faaliyette değil. Brian Connolly’nin 1997 yılında geçirdiği kalp krizi sonucunda hayatını kaybetmesi üzerine grup dağılıyor.

**Grubun davulcusu Mick Tucker, 2002 yılında yakalandığı lösemi yüzünden hayatını kaybetti.

EK: 'Glam' görünüşünü başlatan kişi olarak kabul edilen Marc Bolan'a da saygılarımızı sunuyoruz.