Hasankeyf'te 650 yıllık türbe taşınıyor!

Tarihi Zeynel Bey Türbesi'nin taşınma işlemi başladı. Türbe, özel bir yöntemle taşınıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Batman'ın Hasankeyf İlçesi'nde, bulunduğu yer Ilısu Baraj Gölü altında kalacak olan 650 yıllık Zeynel Bey Türbesi'ni 2 kilometre uzaklıktaki yeni yerine taşıma işlemi bu sabah saat 07.30'da başladı.

Hollanda ve Türk firması tarafından hazırlanan projeyle gerçekleştirilen 1100 tonluk Zeynel Bey Türbesi'nin taşıma işlemi Türkiye'de ilk kez kullanılan bir yöntemle gerçekleştiriliyor. Özel bir yol yapılarak hazırlanan projeye göre yapılan taşıma işleminin 8 saatte tamamlanması bekleniyor. Yetkililer, taşıma işleminin devam ettiğini, şu ana kadar herhangi bir sorunla karşılaşılmadığını söyledi.

Orman Bakanı Veysel Eroğlu, "Projeyi bu yıl tamamlayacağız. Bölge gelecek sene su tutacak inşallah" dedi. Eroğlu konuşmasına, "Ilısu Barajı çevresindeki bütün tarihi eserler harap olmuş vaziyetteydi. Türbe yıkılmak üzereydi. Bu proje sayesinde bütün eserler kurtuldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte bütün arkeolojik kazıları yaptık ve bütün eserleri Bakanlığa teslim ettik. Türkiye'nin en gelişmiş açık ve kapalı müzesini yaptık.

Tarihi eserleri korumak için ne gerekiyorsa yapmaya karar verdik. Taşınacak eserler vardı. Bunlara karar verdik. Bütün dünyadaki taşıma sistemlerini inceledik" dedi.

Eroğlu konuşmasını, "Baraj da yaparız tarihi eserleri de koruruz" diyerek devam etti.

ARTUKLU MİMARİSİ KORUNACAK

Dönemin Artuklu mimarisine sadık kalınacağını söyleyen Eroğlu, El Rızk Camii, Süleyman Han Camii, Koç Camii, Kızlar Camii ve Artuklu Hamamı'nın da taşınacağını belirtti. (DHA)