İlhan İrem: Konserlerim engelleniyor

İlhan İrem, 17 yıl önce kendisine tazminat davası açan Fethullah Gülen hakkında konuştu. İrem, "İktidarların en büyük hatası, sanattan ve sanatçılardan korkmaktır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sanatçı İlhan İrem 17 yıl önce Antalya'da yayınlanan Yeni İleri Gazetesi'nde "Barış" başlığıyla bir köşe yazısı yazmış ve Fethullah Gülen'e "Fetuş" diye hitap etmişti. Bunun üzerine dava açan Gülen ise, 1999 yılında İrem'i tazminat cezasına mahkum ettirmişti. İrem, 17 yıl önce kendisine tazminat davası açan Fethullah Gülen hakkında Sözcü'den Gökmen Ulu'nun sorularını yanıtladı. İrem 2 yıldır 'gizli bir el tarafından' konserlerinin engellendiğini söyledi.

17 yıl önce, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'e iktidar çevrelerinin “Hocaefendi” dediği günlerde siz “Fetuş” demiştiniz. Başınıza neler gelmişti?

Şimdilerde ‘aldatıldık' diyenlerin birçoğunun paralel yapı ile paralel oldukları yıllardı. O yazı üzerine Fetullah Gülen bir milyar liralık tazminat davası açtı. Mahkeme üç yüz milyona karar verdi ve davayı Fetullah Gülen kazandı. O yıllar sahnelerden uzak durduğum, konser vermediğim yıllardı. Bu nedenle çalışmalarıma bir engelleme girişiminde bulunup bulunmadıklarını bilmiyorum.

Devlete hükmedenlerin ve güç odaklarının sansür ve baskılarıyla karşılaştınız mı?

2006 yılından beri yılda bir veya iki konser veriyorum. Ve iki yıldan beri gizli bir el tarafından konserlerim engelleniyor. Dinleyicilerin coşkulu talepleri ve aylar öncesinden tükenen biletlere rağmen engelleniyorum. Hatta yeni şarkılardan oluşacak albüm çalışmalarımın da bir şekilde zora koşulduğu konusunda duyumlar alıyorum. Sanat hayatımın en verimli çağındayım.

Bunun vebalini kim ödeyecek? Gerçi artık sadece cumhuriyetçi aydınlar, çağdaş gençler, Atatürkçüler, muhalif yazarlar, yüksek sesle itiraz edenler değil görüntüleri ve hayat biçimleri zihniyetlerine uymayan herkesin özgürlük ve yaşam hakları tehlikededir.

Onlar gibi düşünmeyenlerin üzerinde büyük bir mahalle baskısı uygulanmaya başlandı. Bu anlamda onların düşüncelerine uymayan bütün konserleri, konser salonlarını ve her şeyi engellemek istiyorlar. En katı engizisyon döneminde, derebeylik zamanında bile sanatçı korunmuş ve toplumun göz bebeği olmuştur. Böyle bir ortamda düzene teslim olmayan iş çevrelerinin, sanatçıya ve sanat eserine destek olmak gibi bir misyonlarının olmasının gerektiğine inanıyorum. İktidarların en büyük hatası, sanattan ve sanatçılardan korkmaktır.

RÖPORTAJIN TAMAMI