Da Vinci'li hazine ucuza gitti

Leonardo da Vinci'nin en meşhur portrelerinden birini de içeren 2.3 milyar euroluk bir koleksiyon 100 milyon euroya satıldı. 200 yıllık koleksiyonun Polonya hükümetine sadece da Vinci tablosunun değerinin bile altına satılması tartışma yarattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Polonya, Leonardo da Vinci'nin en bilinen portrelerinden birinin de dahil olduğu ve 80 bini aşkın eseri içeren özel bir koleksiyonun hükümet tarafından çok ucuza alınmasını konuşuyor. 2.3 milyar euro değer biçilen Czartoryski Koleksiyonu, 100 milyon euroya satıldı. Uzmanlar sadece Da Vinci'nin tablosunun değerinin bile bu fiyatın çok üzerinde olduğunu belirtirken, Czartoryski Vakfı'nın yönetim kurulu 'ayaklandı'.

200 YILLIK KOLEKSİYON

Czartoryski ailesinin 200 yılda edindiği koleksiyon, 86 bini aşkın sanat eserinin yanı sıra 250 bin el yazması ve kitabı içeriyor. Koleksiyonda Da Vinci'nin yanı sıra Rembrandt ve Renoir'ın da önemli tabloları bulunuyor. Czartoryski ailesi, 1991'de komünizmin çöküşünün ardından Krakow'da bir vakıf kurmuş ve dünyaca ünlü koleksiyon Ulusal Müze'de sergilenmeye başlamıştı.

tbb

'BEYAZ KAKIMLI KADIN'

Koleksiyonun en önemli parçalarından biri de, Leonardo da Vinci'nin 'Kakımlı Kadın (Cecilia Gallerani'nin Portresi)' adlı tablosuydu. Milano Dükü Ludovico Sforza'nın 'beyaz kakım' lakaplı sevgilisinin görüldüğü 1490 tarihli tablo, Da Vinci'nin imzasını taşıyan dört kadın tablosundan biri olduğu için önem taşıyor. Tablo 2. Dünya Savaşı'nda Naziler tarafından Polonya'dan çalınmış ancak sonradan sahiplerine teslim edilmişti.

vinci

VAKIF: BİZE SORULMADI, YASADIŞI

Bu koleksiyonun Polonya hükümeti tarafından satın alınması tartışması tartışma yarattı. Aileyi temsilen hükümetle anlaşmaya imza atan Adam Karol Czartoryski 100 milyon euroluk satışı 'bağış' olarak nitelese de, vakıf yönetimi bayrak açtı. Vakfın yönetim kurulundan yapılan açıklamada, satışın çok düşük bir fiyata gerçekleştiği, sadece Leonardo da Vinci'nin tablosunun fiyatının bile altına imza atıldığı ve kendilerine danışılmadığı belirtildi. Vakfa göre, satış yasadışı olabilir. (Dış Haberler)