Aslı Erdoğan için Viyana'dan ses geldi

Viyana Üniversitesi'nde geniş katılımlı bir Aslı Erdoğan okuma etkinliği düzenlendi. Toplantıda dile getirilen görüşlerde, Aslı Erdoğan'ın Türkiye ve dünya edebiyatı için önemine değinildi ve ifade özgürlüğü vurgusu yapılarak serbest kalması istendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avusturyalı performans sanatçısı, oyuncu, yönetmen ve aktivist Natalie Ananda Assmann, Viyana Üniversitesi Oskar Morgenstern Center’da geniş katılımlı bir Aslı Erdoğan okuma etkinliği düzenlendiğini duyurdu.

Etkinliğe yazarlar, oyuncular, yönetmenler, müzisyenler, ressamlar ve akademisyenler katıldı. Etkinliğin sonunda Türkiye'de hapiste bulunan muhalifler için özgürlük istendi ve Aslı Erdoğan’ın gönderdiği "Tek umudumuz uluslararası dayanışmadır" notu okundu.

'TÜRKİYE DE MUHALİFLERİ TUTUKLUYOR'

Toplantıda dile getirilen görüşler özetle şöyle:

-Aslı Erdoğan, ödüllü Türk yazar, gazeteci ve inançlı bir insan hakları savunucusudur. Romanı Kırmızı Pelerinli Kent’te anlattığı kahramanın hikayesi bir şekilde, kendi ülkesi içinde kendi geleceğinin habercisi oldu diyebilirsiniz: O her şeyi mahrum edildiğini hisseden bir şehir içinde sıkışıp bir sinir krizinin eşiğinde. Aslı Erdoğan 20 Ağustos 2016 tarihinde İstanbul'da tutuklandı.

-Uluslararası alanda tanınan Türkiyeli yazar Aslı Erdoğan, temmuz ayındaki darbe girişiminden bu yana gözaltına alınan 35 bin ve tutuklanan 18 bin kişi arasındadır. Türkiye de pek çok ülkede olduğu gibi istikrarı yeniden sağlamak için gerekli güvenlik önlemi olarak siyasi eğilimleri ne olursa olsun  muhalifleri tutuklamakta görüyor. Darbe girişiminde gerçekten Türkiye'de birçok travmatik olay oldu. İstanbul'da sivillerin üzerinde uçan askeri jetler, yangınlar ya da şiddet olaylarından etkilenmeyen hiçkimse kalmadı. Ama bu hiçbir şiddet ya da terör olayına karışmamış muhalif bir yazarı tutuklamayı haklı göstermez.

-İstanbul’da gözaltında olanlar için adil yargılama umudu taşımak istiyoruz. Buna rağmen hükümet politikalarını eleştiren insan hakları aktivistleri ve yazar Aslı Erdoğan'ın tutuklanması insan hakları adına tehlikeli, endişe verici. İfade özgürlüğü, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın destekçilerince ulusal güvenliği tehdit olarak görülüyor.

-Türklerin, askeri darbe girişiminde demokrasinin korunmasından gurur duyması gerek.  Ama sonraki güvenlik önlemlerinin siyasi anlaşmazlıklar üzerine kullanılması Türklerin demokrasiyi koruma gücüne temkinli bir iyimserlik duymamıza neden oluyor. Protestocular ve darbe faillerinin arasındaki ayrılık çizgisi gözardı edildikçe demokrasi sözde kalır. Yazar Aslı Erdoğan’ın durumu, ona ne olacağı Türklerin demokrasi anlayışına test olacak.

-Bu arada Türk asıllı Avusturya vatandaşı film yönetmeni ve oyuncusu Emel Heinrich de hafta başından itibaren kamerasını alıp Aslı Erdoğan’ın kitaplarını okuyan Avusturyalı kadınları filme alıyor. Heinrich, filmleri “ASLI ERDOĞAN OKUYORUM” kampanyasına eklenmek üzere Filmmor ve Uçan Süpürge’ye göndermeye başlayacağını bildirdi. (O videolar)

Avusturya'dan burslu davet alan ilk yazar

Bugüne kadar kitapları 17 dile çevrilen Aslı Erdoğan’ın 5 kitabı Almancaya çevrilmiş ve Almanca konuşulan ülkelerde yayınlanmıştı. Ayrıca Aslı Erdoğan, Avusturya Kültür Ofisi'nin ilk kez Türkiye'den burs vererek davet ettiği yazardır.