Kudüs’te 2 bin 700 yıllık tuvalet bulundu

İsrailli arkeologlar Kudüs’teki bir kazıda 2 bin 700 yıl öncesine ait bir tuvalet buldu. Foseptikten elde edilen bulguların dönemin yaşam tarzı, beslenme, hastalıklarına ışık tutması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail Antik Eserler Dairesi (IAA) Kudüs'ün güneydoğusunda kazı çalışmaları yapan arkeologların 2 bin 700 yıllık bir tuvalet bulduklarını açıkladı. Açıklamada, arkeologların bir malikanenin kalıntılarında yaptıkları kazı çalışmaları sırasında bir banyo kalıntısına ulaştıklarını, banyonun içindeki dikdörtgen kabinde de kireçtaşından kesilmiş bir tuvaletin bulunduğu belirtildi.

Ayrıca tuvaletin derinde, lağım çukuru olarak inşa edilen bir bölüme bağlı olduğu da kaydedildi. Foseptikte, hayvan kemikleri ve çok sayıda seramik olduğu belirtildi. İsrailli bilim insanları lağım çukurundan elde edecekleri bulguların incelenmesiyle o döneme ilişkin yaşam tarzı, beslenme ve hastalıklar hakkında bilgi sahibi olmayı umuyorlar.

Kudüs'te yapılan açıklamada, antik dönemlerde ayrı bir kabin halinde tuvalet inşa edilmesinin çok nadir olduğu belirtilerek, bulunan kalıntının önemine dikkat çekildi. Kazı sırasında dönemin mimari yapısına ve yapı malzemeleri ile bahçe düzenlemelerine ilişkin çok sayıda önemli kalıntının da gün yüzüne çıkarıldığı ifade edildi. IAA, bulguları Çarşamba günü Kudüs'te düzenlenecek bir etkinlikle kamuoyuna tanıtacak. (DW Türkçe)