Küba'da kitlesel protestolar: Diaz-Canel istifaya çağrıldı

Küba'da, binlerce kişi hükümet karşıtı protestolara katıldı. Göstericiler, Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel'i istifaya çağırdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü salgını ve ABD yaptırımları nedeniyle geçtiğimiz yıl ekonomisi yüzde 11 daralan Küba'da, hükümet karşıtı protestolara katılan binlerce kişi Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel'i istifaya çağırdı. Havana'da toplanan yüzlerce kişi "Diaz-Canel istifa et" sloganları atarken, başkent yakınlarındaki San Antonio de los Banos kentinde sokağa çıkanlar günlük elektrik kesintilerini ve gıda kıtlığını protesto etti. Öte yandan, "Fidel" sloganları atan göstericiler de Küba bayraklarıyla Devrim Müzesi önünde bir araya geldi. 

San Antonio de los Banos'a giden Miguel Diaz-Canel, Küba televizyonu ve ulusal radyodan halka seslendi. Halkı, Küba devrimlerine sahip çıkmaya çağırarak, "Vatanımızın egemenliğini teslim etmeyeceğiz, tüm devrimcileri, devrimi her yerde savunması için sokaklara çıkmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı. Diaz-Canel, ABD yönetimini salgın döneminde Küba'da siyasi istikrarsızlık çıkarmakla suçlarken, ambargoların ekonomiyi altüst ettiğini söyledi. Diaz-Canel, ABD destekli sosyal medya hesapları üzerinden 'provokasyon' yapıldığını ifade etti. 

Çoğunluğu gençlerden oluşan protestocuların, kaldırım taşlarını sökerek polise fırlattığı, polislerin göstericilere göz yaşartıcı gaz ve coplarla saldırdığı kaydedildi. Reuters, sivil kıyafetli polislerin birçok kişiyi gözaltına aldığını aktardı. Polis saldırısında, Associated Press fotoğrafçısı Ramon Espinosa'nın darp edildiği belirtildi.

ABD'DEN TEPKİ

Protestolardan ABD'yi sorumlu tutan Diaz-Canel'e, Joe Biden yönetiminden tepki geldi. ABD Başkanı Joe Biden'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Twitter paylaşımında "ABD, Küba'da ifade de toplana özgürlüğünü destekliyor ve evrensel haklarını kullanan barışçıl göstericilere yöelik her türlü saldırı şiddetle kınıyor" dedi. (DIŞ HABERLER)