Kremlin: Donbass, Herson ve Zaporijya'nın Rusya’ya bağlanması anlaşmaları yarın imzalanacak

Ukrayna'nın dört bölgesinde düzenlenen referandumlarla ilgili açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Peskov, bölgelerin Rusya'ya bağlanması anlaşmalarının yarın Kremlin Sarayı’nda imzalanacağını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, düzenlediği basın toplantısında referandum düzenlenen Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleri ile Herson ve Zaporijya'nın Rusya'ya bağlanmasına ilişkin anlaşmaların yarın Kremlin Sarayı’nın Georgiyevskiy Salonu’nda imzalanacağı açıkladı.

Kremlin Sözcüsü, yerel saatle 15.00’te gerçekleştirilecek imza töreni sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de bir konuşma yapacağını kaydetti. 

23 Eylül'de başlayan referandumlar 27 Eylül'de tamamlanmıştı. Rusya'nın açıkladığı referandum sonuçlarına göre Donestk Halk Cumhuriyeti seçmenin yüzde 99.23'ü, Lugansk Halk Cumhuriyeti seçmenlerin yüzde 98.42'si, Herson bölgesinde referanduma katılanların yüzde 87.05'i, Zaporijya bölgesinde oylamaya katılanların yüzde 93.11’i Rusya’ya katılmaya 'evet' demişti.

Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri'nin liderleri, referandumun ardından Rusya'ya katılmak için Kremlin'e başvurduklarını duyurmuşlardı. Rusya'nın Zaporijya ve Herson bölgelerine atadığı yerel yetkililer ise resmi başvuruda bulunacaklarını açıklamıştı. Lugansk ve Donetsk halk cumhuriyetlerinin liderleri ile Herson ve Zaporijya bölgelerinin idarecileri dün gece bir uçakla Rusya’nın başkenti Moskova’ya gitmişti.

BATI, TANIMAYACAĞINI AÇIKLAMIŞTI

Ukrayna ve Batı, sonuçları tanımayacaklarını duyurdu. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "İşgal altındaki topraklardaki bu saçmalığa referandum taklidi bile denilemez" açıklamasında bulundu. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington'un Ukrayna topraklarını ilhakını asla tanımayacağını söyledi. 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de, referandumların 'meşruiyetinin bulunmadığı' ve 'uluslararası hukuka aykırı olduğunu' dile getirdi. 

Birleşmiş Milletler Siyasi ve Barış İnşası İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary Dicarlo ise referandumların, uluslararası hukuka göre 'halk iradesinin gerçek bir ifadesi' veya 'yasal' olmadığını belirtti. (HABER MERKEZİ)