Ukrayna, BM, ABD ve Kanada'dan referandum tepkisi: 'Saçmalık'

Ukrayna lideri Zelenskiy, "İşgal altındaki topraklardaki bu saçmalığa referandum taklidi bile denilemez" dedi. Dicarlo ise referandumların 'kabul edilemez' olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna'daki Moskova yanlısı Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri ile Rus ordusunun kontrolündeki Herson ve Zaporijya bölgelerindeki referandumlara ilişkin, "İşgal altındaki topraklardaki bu saçmalığa referandum taklidi bile denilemez" açıklamasında bulundu. Zelenskiy, Rusya'nın hiçbir suç eyleminin Ukrayna için hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini belirterek, 'işgal altındaki topraklardaki bu saçmalığa referandum taklidi bile denilemeyeceğini' söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) tüzüğünü ve halkların bir arada yaşamasının temel ilkelerini tanıdıklarını kaydeden Zelenskiy, Ukrayna, Avrupa ve dünyadaki normal yaşamı korumak için hareket etmeye devam edeceklerini belirterek, "Herson ve Zaporijya bölgelerinde, Donbas'ta ve Harkiv bölgesinin şu anda işgal altındaki bölgelerinde ve Kırım'da halkımızı korumak için harekete geçeceğiz" diye konuştu.

Ukrayna lideri, BM Güvenlik Konseyi'ne yaptığı açıklamada da Rusya'nın referandumunun 'toprakları çalma ve uluslararası hukuk normlarını silme girişimi' olduğunu belirterek Rusya'nın tamamen tecrit edilmesi çağrısında bulunmuştu. Zelenskiy, "Ukrayna'nın işgal altındaki topraklarındaki erkek nüfusun, kendi yurtlarına karşı savaşmaları için Rus ordusunda silah altına alınmaya zorlamak oldukça küçümseyen bir teşebbüs" ifadelerini kullanmıştı.

BM: YASAL OLARAK KABUL EDİLEMEZ

BM Siyasi ve Barış İnşası İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary Dicarlo, Ukrayna'daki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki bölgelerde düzenlenen referandumların, uluslararası hukuka göre 'halk iradesinin gerçek bir ifadesi' veya 'yasal' olmadığını belirtti. Dicarlo, BM Güvenlik Konseyinde yaptığı açıklamada, "Halkın iradesini temsil ettiğini iddia ederken başka bir devletin topraklarının bir devlet tarafından zorla alınmaya çalışılmasına meşruiyet kazandırmayı amaçlayan tek taraflı eylemler, uluslararası hukuka göre yasal olarak kabul edilemez" değerlendirmesinde bulundu.

BM'nin Ukrayna'nın egemenliğine, birliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne tamamen bağlı kalmaya devam ettiğini kaydeden Dicarlo, Rusya'nın Ukrayna'daki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki bölgelerde Ukrayna yasalarına saygı göstermesini istedi.

 

ABD'DEN REFERANDUMLARI KINAYAN YASA TASARISI

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, BM Güvenlik Konseyi'ne söz konusu referandumu kınayan bir karar tasarısı sunacağını ifade etti. Thomas Greenfield, Rusya'nın karar tasarısını veto etmesi durumunda ise ABD'nin tasarıyı BM Genel Kurulu'na taşıyacağını dile getirdi.

Uluslararası topluma Ukrayna'nın statüsünde hiçbir değişikliği tanımamaları çağrısında bulunan Thomas Greenfield, Rusya'dan da birliklerini çekmesini istedi.

TRUDEAU: HİÇBİR MEŞRUİYETİ YOK

Kanada Başbakanı Justin Trudeau ise, Rusya'ya bağlanmak için yapılan referandumları tanımadıklarını ve asla tanımayacaklarını açıkladı. Başbakan Trudeau yaptığı yazılı açıklamada, "Rusya'nın Ukrayna'da yasa dışı işgal edilen Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinde düzenlediği sözde referandumların kesinlikle hiçbir meşruiyeti yok" ifadesini kullandı.

Trudeau, açıklamada şunları kaydetti: "Seçmenlerin güç kullanarak sindirildiğine dair çok sayıda rapor var ve bu referandumlar, Putin'in haritayı istediği gibi yeniden çizebileceği fikriyle motive edilen bu referandumlar, uluslararası hukuku açıkça ihlal ediyor. Kanada, bu sahte referandumların sonuçlarını ve Rusya'nın Ukrayna topraklarını yasa dışı ilhak etme girişimini tanımıyor ve asla tanımayacak."

Ülkesinin Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceğini yineleyen Trudeau, açıklamasında, "Sorunu daha fazla tırmanışa yönelten gelişmeye yanıt olarak, bu son girişimde suç ortaklığı yapan ve Ukrayna genelinde devam eden anlamsız kanın sorumluluğunu paylaşan kişi ve kuruluşlara yeni yaptırımlar getirmeyi planlıyoruz." ifadelerine yer verdi.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, şöyle devam etti: "Bu gayrimeşru 'oyların' birleşik bir şekilde reddedilmesini sağlamak ve Rusya'nın Ukrayna'ya karşı devam eden haksız saldırganlığına yanıtımızı koordine etmeye devam etmek için uluslararası ortaklarımız ve müttefiklerimizle aktif çalışıyoruz. Kanada ayrıca, Rusya'nın Ukrayna'da tecavüz, işkence ve sivillerin ayrım gözetmeksizin öldürülmesini içeren savaş suçlarını güçlü bir şekilde kınadığını yineliyor. Bu uluslararası hukuk ihlallerinin cezasız kalmamasını sağlamak için elimizdeki her aracı kullanacağız."

Kanada'nın Rusya'yı eylemlerinden sorumlu tutmaya ve özgürlüklerini, demokrasilerini ve yaşam tarzlarını savunan Ukrayna halkını ve hükümetini desteklemeye devam edeceğini vurgulayan Trudeau, "Ukrayna'nın toprakları Ukrayna'nın kalacak" ifadesini kullandı.