Ukrayna'da ilhak referandumunun sonuçları açıklandı: Şimdi ne olacak?

Rusya lideri Vladimir Putin'in cuma günü parlamentoya seslenmesi beklenirken, Ukrayna ve Batı'dan referandum sonuçlarının 'tanınmayacağı' yönünde açıklamalar geliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Moskova yönetiminin 24 Şubat'ta başlattığı askeri operasyonun ardından geçtiğimiz hafta Ukrayna'da Rusya destekli ayrılıkçıların ve Rus ordusunun kontrolünde olan bölgelerde düzenlenen ilhak referandumları tamamlandı. Ukrayna'nın doğusundaki Donbass'ta yer alan Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri ile Herson ve Zaporijya'da yapılan referandumlarda büyük çoğunluğun Rusya’ya katılma yönünde oy kullandığı belirtildi.

Rusya'nın açıkladığı referandum sonuçları şöyle:

- Donestk Halk Cumhuriyeti: Seçmenin yüzde 99.23'ü Rusya'ya katılmak için oy kullandı. 
- Lugansk Halk Cumhuriyeti: Seçmenlerin yüzde 98.42'si Rusya’ya katılma yönünde oy kullandı.
- Herson bölgesi: Referanduma katılanların yüzde 87.05'i Rusya’ya bağlanmaktan yana oy kullandı.
- Zaporijya bölgesi: Oylamaya katılanların yüzde 93.11’inin Rusya’ya katılmaya 'evet' dedi.

DONETSK VE LUGANSK LİDERLERİ BAŞVURU YAPTI

Moskova destekli Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri'nin liderleri, referandumun ardından Rusya'ya katılmak için Kremlin'e başvurduklarını duyurdu. Rusya'nın Zaporijya ve Herson bölgelerine atadığı yerel yetkililer ise resmi başvuruda bulunacaklarını açıkladı. 

PUTİN'İN PARLAMENTOYA SESLENMESİ BEKLENİYOR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, 30 Eylül'de parlamentoda bir konuşma yaparak söz konusu bölgelerin ilhakını duyuracağı belirtilmişti. Rus parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi'nın Başkanı Valentina Matviyenko ise Donbass, Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya'ya dahil edilmesi konusunun 4 Ekim'de parlamentoda konuşulacağını bildirdi.

İlhak sürecinin 'hızlı' bir şekilde tamamlanması beklenirken, referandum sonuçları Rusya parlamentosunun onayıyla tanınacak ve bölgeler daha sonra Rusya'nın bir parçası olarak görülecek.

Öte yandan, ilhak referandumlarının düzenlendiği bölgelerin tamamı Rusya kontrolünde değil. Avrupa'nın en büyük nükleer santralinin yer aldığı Zaporijya bölgesinin başkenti, hala Ukrayna ordusunun elinde.

UKRAYNA VE BATI'DAN TEPKİ: MEŞRU DEĞİL

Ukrayna ve Batı, sonuçları tanımayacaklarını duyurdu. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "İşgal altındaki topraklardaki bu saçmalığa referandum taklidi bile denilemez" açıklamasında bulundu. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington'un Ukrayna topraklarını ilhakını asla tanımayacağını söyledi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de, referandumların 'meşruiyetinin bulunmadığı' ve 'uluslararası hukuka aykırı olduğunu' dile getirdi. 

Birleşmiş Milletler Siyasi ve Barış İnşası İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary Dicarlo ise referandumların, uluslararası hukuka göre 'halk iradesinin gerçek bir ifadesi' veya 'yasal' olmadığını belirtti. (DIŞ HABERLER)