Kremlin: Biden'ın yaptırımları Putin'in şahsına zarar vermez ama siyaseten yıkıcı olur

Kremlin sözcüsü Peskov, ABD Başkanı Biden'ın Ukrayna'yı işgal etmesi halinde Rusya Devlet Başkanı Putin’e doğrudan yaptırım uygulayabileceği yönündeki açıklamasını değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna'yı işgal etmesi halinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e doğrudan yaptırım uygulamayı değerlendireceği yönündeki açıklamasına Kremlin'den yanıt geldi. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, bu tür yaptırımların Putin'e zarar vermeyeceğini ama 'siyasi açıdan yıkıcı olacağını' söyledi.

'YURTDIŞINDA MALVARLIĞI YOK'

Peskov, Putin ve Rusya'nın üst düzey yetkililerini şahsi yaptırımlarla hedef almaktan söz eden ABD'li Kongre üyelerinin, Rus yetkililerin ülke dışında mal varlığı ve banka hesabına sahip olmasının yasadışı olduğunu bilmediğini söyledi. Peskov, bu nedenle olası yaptırımların Putin'in şahsı açısından 'acı verici olmayacağını ama siyaseten yıkıcı olacağını' belirtti. Kremlin sözcüsü, geçmişte benzer haberler üzerine yaptığı açıklamada, Putin'e yaptırım uygulanmasının ABD'yle diplomatik ilişkilerin seviyesinin düşürülmesine yol açacağını söylemişti. 

Biden ise dün yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna’yı olası işgali halinde Amerikan askeri göndermeyi planlamadığını ancak Putin’e doğrudan yaptırım uygulamayı değerlendireceğini söyledi. Biden, “Rusya tüm askerleriyle Ukrayna’ya girerse bu İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana görülen en büyük işgal olur ve bu durum dünyayı değiştirir” dedi. Gazetecilerin Putin’e yaptırım uygular mıydınız?” sorusuna da, “Uygulardım” yanıtını verdi.

NORMANDİYA FORMATINDAKİ GÖRÜŞMELER BAŞLIYOR

Öte yandan, Ukrayna krizinde, ilk kez 2015 yılında Almanya ile Fransa'nın arabuluculuğunda başlatılan 'Normandiya Formatı'nın bugün Paris'te yapılacak görüşmeyle canlandırılması planlanıyor. Rusya, Ukrayna, Fransa ve Almanya'dan siyasi danışmanların Ukrayna'nın doğusundaki ihtilafı çözme amaçlı yeni bir tur görüşmeye başlamadı.

RUSYA TATBİKAT YAPIYOR

Rusya ise görüşmeler öncesinde kara ve deniz tatbikatlarıyla baskıyı artırıyor. Rusya Savunma Bakanlığı, 20’den fazla savaş gemisinin askeri tatbikat için Karadeniz’e girdiğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “20’den fazla savaş gemisi, tatbikat için Karadeniz’de belirlenmiş bölgelere girmiştir.” bilgisi verildi. Rusya Savunma Bakanlığından 20 Ocak’ta yapılan açıklamada, Rus donanmasının ocak ve şubat aylarında “sorumlu” olduğu tüm bölgelerde seri askeri tatbikatlar gerçekleştireceği bildirilmişti.

'TALEPLERİMİZE HÂLÂ YAZILI YANIT BEKLİYORUZ'

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko ise NATO’dan talep ettikleri güvenlik garantileriyle ilgili bazı cevaplar aldıklarını ancak bu yanıtın henüz istedikleri gibi yazılı bir şekilde gelmediğini söyledi. Gazetecilere konuşan Gruşko, “Şimdiye dek sözlü olarak bazı yanıtlar aldık. Bekliyoruz. Hafta bitmeden yazılı bir yanıt verecekleri yönünde söz verdiler. Bir sonraki aşama yanıt aldıktan sonra gerçekleşecek” dedi. (DIŞ HABERLER)