Ukrayna için arabuluculuğa Normandiya Formatı'nda dönülüyor

Reuters ajansına konuşan bir kaynak, Rusya, Ukrayna, Fransa ve Almanya'dan siyasi danışmanların ilk kez 2015'te başlatılan 'Normandiya Formatı' çerçevesinde masaya oturacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna nedeniyle Rusya ile Batılı ülkeler arasındaki gerilim yeniden tırmanırken, Almanya ile Fransa'nın arabuluculuğunda ilk kez 2015 yılında başlatılan 'Normandiya Formatı'nın canlandırılacağı belirtildi. Rusya'nın heyetinden ismi açıklanmayan bir kaynak, Rusya, Ukrayna, Fransa ve Almanya'dan siyasi danışmanların 26 Ocak günü Paris'te biraraya geleceğini söyledi. Heyetlerin, Uktayna'nın doğusundaki ihtilafı çözme amaçlı yeni bir tur görüşmeye başlayacağı belirtildi.

Normandiya Formatı adı verilen müzakere süreci, ilk kez Minsk Anlaşması çerçevesinde 2015 yılında Almanya, Ukrayna, Fransa ve Rusya'nın katılımıyla başlatılmıştı.

Yeni görüşmeler ise Rusya ile ABD/NATO arasındaki Ukrayna geriliminin giderek tırmandığı, Moskova'nın Ukrayna'yı işgale hazırlandığı iddialarını reddettiği ve NATO'nun doğu Avrupa'ya askeri yığınak yapmaya hazırlandığı bir dönemde gerçekleşiyor. Rusya, Ukrayna'nın NATO'ya üye olmaması için güvenlik garantisi talebine yanıt alamazken, ABD'nin Kiev'e askeri desteği daha da artırmaya hazırlandığı belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)