Kremlin'den NATO'nun Doğu Avrupa'ya 'takviye' kararına tepki

Ukrayna gerilimİ devam ederken, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg 'Doğu Avrupa'da caydırıcılığı ve savunmayı artırmak' için daha fazla gemi ve jet göndereceklerini açıkladı. Kremlin tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Başta ABD ve İngiltere olmak üzere Batı dünyasının 'Rusya Ukrayna'yı işgal etmeye hazırlanıyor' iddiası sürerken, NATO'dan doğu Avrupa'ya askeri yığınak açıklaması geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna sınırına asker kaydırmasını gerekçe göstererek, NATO'nun 'caydırıcılığı artırmak' için Doğu Avrupa'daki askeri gücünü büyütme kararı verdiğini açıkladı. Kremlin karara sert tepki gösterdi. 

BİNLERCE ASKERE 'HAZIR OL' EMRİ VERİLDİ

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, binlerce askere 'Hazır ol' emri verdiklerini belirterek Stoltenberg, NATO müttefiklerinin Doğu Avrupa'ya daha fazla gemi ve savaş jeti yollayacağını açıkladı. Stoltenberg ek güç gönderen üyelerine teşekkür ederken, "NATO, ittifakın doğu kısmını güçlendirmek yolu da dahil, bütün müttefiklerini korumak ve savunmak için gerekli tüm önlemleri almaya devam edecektir" dedi.

Ukrayna'nın NATO üyesi olan komşuları, Polonya, Slovakya, Macaristan ve Romanya. 

PESKOV: GERİLİMİ NATO VE ABD TIRMANDIRIYOR

Ukrayna'yı işgal edeceği yönündeki suçlamaları reddeden Rusya'nın bu açıklamaya tepkisi gecikmedi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD Dışişleri’nin Kiev’deki büyükelçilik personelinin bir kısmını tahliye edecek olmasının 'Ukrayna gerilimini tırmandırıp tırmandırmadığı' sorusu üstüne, “(Ukrayna’da) gerilim, ABD ile NATO’nun enformasyon alanındaki eylemleri ve somut eylemleri yüzünden tırmanıyor” dedi. “NATO’nun (Doğu Avrupa’daki) güçlerini artıracağına, güçlerini ve teçhizatını buraya kaydıracağına ilişkin açıklamalarını görüyoruz” diye devam eden Peskov, “Dikkatinizi çekmek isterim ki bunlar, Rusya’nın yaptıkları yüzünden gerçekleşmiyor. Bunların hepsi (bu gerilim), NATO ile ABD’nin yaptıkları yüzünden, onların yaydıkları bilgiler yüzünden yaşanıyor” ifadelerini kullandı.

Kremlin Sözcüsü ayrıca, Ukrayna’nın doğusunda hükümet güçleri tarafından askeri bir çatışma çıkarılması olasılığının şimdiye dek görülmediği kadar yüksek olduğu uyarısında bulundu. Peskov, Ukrayna ordusunun ülkenin doğrusundaki tanınmayan Donetsk ve Lugansk cumhuriyetlerine saldırma olasılığına ilişkin, “Böyle bir risk var ve şu an çok yüksek. Daha önce olduğundan çok daha yüksek” ifadelerini kullandı.

Peskov, Ukrayna hükümetinin Donetsk ve Lugansk cumhuriyetlerinin sınırlarına büyük bir askeri yığınak yaptığını da belirtip bunun, Kiev’in saldırı hazırlığında olduğunun göstergesi olduğunu kaydetti. Kremlin Sözcüsü, Ukrayna ordusunun saldırıya ne zaman geçebileceğine ilişkin istihbarata sahip olup olmadıkları sorusu üzerine ise “(Batılı) meslektaşlarımızın davrandığı gibi davranıp histerik açıklamalarda bulunmayacağız. Bu nedenle sorunuzu yanıtsız bırakacağım” dedi. (DIŞ HABERLER, Sputnik)