Kremlin: Azovstal'dan askerler silah bırakırsa tahliye mümkün

Kremlin Sözcüsü Peskov, Azovstal fabrikasında mahsur kalan Ukrayna birlikleri ve ağır yaralı askerlerin güvenli tahliyesi için yapılan çağrılara "Silah bırakırlarsa fabrikayı terk edebilirler" dedi.

Azovstal'da mahsur kalan yaralı askerlerin görüntüleri yayınlandı.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna'nın Rusya ordusu kuşatması altındaki doğu liman kenti Mariupol'da Azovstal fabrikasında mahsur kalan yüzlerce silahlı unsurun akıbetiyle ilgili belirsizlik sürüyor. Kremlin, ağır yaralı askerlerin tahliye edilmesi için yapılan çağrılara yanıt verdi.

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya'nın başkenti Moskova’da bugünkü basın brifinginde konuya ilişkin soruları yanıtladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Azovstal'la ilgili talimatlarının uygulandığını belirten Peskov, "Putin, tüm sivillerin fabrikayı arzu ettikleri şekilde terk edebileceklerini söyledi ve bu uygulandı. Askerler de eğer silahlarını bırakırsa fabrikayı terk edebilirler, bu mümkün. Elbette, ona göre muamele görecekler, yaralılar da gerekli tıbbi yardımı alacaklar" dedi. 

'TAKAS İÇİN MÜZAKERELER ÇOK ZOR İLERLİYOR'

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Irina Vereşçuk dün yaptığı açıklamada Azovstal'dan ağır yaralı 38 askeri tahliye etmek için yapılan müzakerelerin çok zor ilerlediğini söylemişti. Vereşçuk, fabrikadaki askerlerle esir tutulan Rus askerlerinin takas edilmesi için girişimler olduğunu belirterek "Adım adım çalışıyoruz. Şu anda 38 ağır yaralıyı takas edeceğiz ve sonra devam edeceğiz. Bazı medya kuruluşlarının ortaya attığı 500 veya 600 kişinin takası konusunda şu anda herhangi bir müzakere yok" demişti.

SOSYAL MEDYADAN ÇAĞRI YAPMIŞTI

Azovstal fabrikasında Ukrayna birlikleri, paralı askerler, yabancı savaşçılar ve neonazi örgüt Azov Tugayı'ndan yaklaşık bin silahlı unsurun mahsur kaldığı tahmin ediliyor. Fabrikada kalan Ukraynalı komutan Serhiy Volyna da sosyal medyadan uluslararası topluma güvenli tahliye için çağrılarda bulunmuştu. (DIŞ HABERLER)