Koza Altın gözünü Karadeniz'e dikti: Gümüşhane'ye bir maden projesi daha

Karadeniz Bölgesi'nde her gün yeni bir maden ilanı askıya çıkıyor. Son olarak Koza Altın İşletmeleri Gümüşhane'nin Kürtün ilçesinde altın, gümüş, bakır, kurşun ve çinko çıkarmak için başvuru yaptı.

Google Haberlere Abone ol

GÜMÜŞHANE - 16 yıldır Mastra'nın etkilerini yaşayan Gümüşhane'nin başı yeni bir maden ile dertte. Mastra Altın Madeni sebebiyle içme suyuna siyanür karıştığı gerekçesiyle bir çok zehirlenme vakasının meydana geldiği kentte Koza Altın İşletmeleri Kürtün ilçesine bağlı Beytarla Köyü yakınlarındaki 2 bin 400 metre rakımlı merada maden çıkarmak için yeni başvuru yaptı. Pazartesi günü ÇED gerekli değil raporuyla askıya çıkan ilana bölge halkının itiraz etmesi bekleniyor.

SİYANÜR KULLANILACAK

Hazırlanan proje dosyasında yer alan bilgilere göre şirket 595 hektarlık işletme ruhsatının bulunduğu yaylada 20 hektarlık bölgede altın, gümüş, bakır, kurşun ve çinko çıkaracak. 5 yıl sürecek projede yılda 60 tonun üzerinde olmak üzere toplamda 303 ton cevher meydana getirilmesi planlanıyor. Altın işlemesinde siyanür kullanılacak olan madende patlayıcılardan yararlanılacağı da proje dosyasında belirtiliyor. Çıkarılacak cevherin şirkete bağlı Gümüşhane'deki Mastra Altın Madeni'ne sevk edileceği bildiriliyor.

BÖLGE HAYVANLARIN OTLAK YERİ

Proje alanına sadece 115 metre mesafede Taşlık Yaylası, 640 metre mesafede Lorukkayası Yaylası ve 645 metre mesafede Ayıbeli Yaylası bulunuyor. Ayrıca yine  bölgeye yakın mesafelerde Eyüpler Yaylası, Hanzar Yaylası, Topaloğlu Yaylası ve Tozluyurt Yaylası yer alıyor. Temel geçimin hayvancılık olduğu bölgede proje alanı da hayvancılıkla uğraşan yöre halkı tarafından otlak olarak kullanılıyor.

 

 

Etiketler Gümüşhane maden