Köylülerden OSB’ye tepki: 40 bin liraya aldılar, 1 milyona pazarlıyorlar

Bandırma’da OSB için yapılan kamulaştırmada tarım arazilerine dönüm başı en fazla 40 bin lira ödendi. Ancak köylüler, OSB’nin söz konusu arazileri 1 milyon liradan pazarladığını öne sürüyor.

Bandırma OSB'nin yapılması planlanan alan.
Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR - Balıkesir’in Bandırma ilçesinde kurulması planlanan Marmara Organize Sanayi Bölgesine bölgedeki köylüler ve çevre dernekleri karşı çıkıyor. OSB’nin, tarım arazilerine yapılmasına karşı çıkan köylüler konuyu mahkemeye taşıdı. Köylülerin bir diğer tepkisi de kamulaştırma işlemleriyle ilgili oldu. 

Kamulaştırma işlemleri 2020 yılında Cumhurbaşkanlığı tarafından başlatıldı. Bölgede “kamu yararına” yapılan işlemde dönüm başına köylüye 20 bin ila 40 bin TL arasında değişen meblağlar ödendi. Köylüler, OSB yönetiminin bu arazileri 1 milyon liradan pazarladığını söylüyor.

‘OSB YÖNETİMİ İŞ MAKİNELERİNİ TARIM ARAZİLERİNE SOKTU’

Köylüler, geçtiğimiz aylarda kamulaştırma ve OSB’nin kurulmasına dair iki ayrı dava açtı. Balıkesir 1. İdare Mahkemesi’ne açılan yürütmenin durdurulması istemli dava kapsamında 9 Haziran’da bilirkişi incelemesi yapıldı. Mahkemenin önümüzdeki günlerde kararını açıklaması bekleniyor. Fakat devam eden hukuki sürece karşın OSB’nin inşaatı devam ettirmesini köylüler, “İnşaat önden yasa arkadan geliyor” şeklinde değerlendiriyor.

OSB yönetimi, altyapı çalışmaları için iş makinelerini tarım arazilerine soktu. 

Son haftalarda tartışma konusu olan buğdayın Türkiye’de ekildiği yerlerden biri de Bandırma. Arazileri alan OSB yönetimi, tarlalardaki hasadı beklemeden iş makinelerini Ramazan Bayramı’nda alana soktu. Tarlalardaki buğday ve ayçiçeği mahsulü ezildi. Bu iddialar kendi arazisi de kamulaştırılan Beyköylü çiftçi Serdar Güngör’e ait.

Güngör, köylerinde sanayiye gerek olmadığını düşünüyor. Çevre dernekleri de OSB’nin Bandırma’da tarıma zarar vereceğini ifade ediyor.

‘BAKANLIĞA MI GÜVENELİM, OSB’YE Mİ?’

Güney Marmara Dayanışması üyelerinden Erol Yıldız, Balıkesir 1. İdare Mahkemesi’ne başvurarak yargı süreci sonuçlanıncaya kadar projeye tedbir kararı koyulmasını talep etti. Yıldız’ın eleştirileri arasında hukuki sürece rağmen OSB inşaatının hız kesmeden sürmesi yer alıyor. Yıldız, OSB yönetiminin yalnızca altyapı çalışması yaptığını, tesis kurmadığını ancak kamulaştırılan arazileri “fahiş” düzeyde satışa çıkarttığını söylüyor. Yıldız, “OSB’ye ağır sanayi lejantı verildi. Onlar ‘biz ağır sanayi yapmayacağız’ diyor. Biz bakanlığa mı güvenelim, OSB’ye mi? Firmalara bakınca demir çelik işletmelerinin olduğunu görüyoruz. Mahkeme bunu da dikkate alacaktır” diyor.

OSB’nin internet sitesinde şimdiden çeşitli 80 firma OSB’de yer alacağını duyurdu. Bunlar arasında ilaç, otomotiv yedek parça, metal, tarım, makine, geri dönüşüm gibi çeşitli alanlarda faaliyet gösteren firmalar bulunuyor.

‘KAMUSAL İHTİYAÇLAR GÖZETİLMİYOR’

Bandırma’nın nüfusu 170 binden fazla. OSB ile birlikte nüfusun yaklaşık üç katına yükseleceği tahmin ediliyor. Yıldız, bu noktada, insanların nerede, nasıl, hangi şartlarda yaşayacağını sorguluyor. Yıldız, ayrıca Ziraat Mühendisleri Odası İl Toprak Koruma Kurulu Kararı’nı da sözlerine ekliyor: “Mühendisler alternatif alanları işaret ederek mutlak tarım arazilerine OSB yapılamayacağını belirtti. Bunun yapılabilmesi için alternatif alanlar olmaması gerekiyor, burada alternatif de bulunuyor.”

‘KÖYDEN GÖÇ ARTABİLİR’

Çiftçi Serdar Güngör, buğday, kanola ve nohut gibi ürünler üretiyor. Güngör, OSB’nin köylerinde göçü artırabileceğini belirtiyor. Hasadın beklenmeden iş makinelerinin tarlalara girmesine tepki gösteren Güngör, oluşan zararın karşılanmadığını sözlerine ekliyor. Tohum, mazot ve ilaç gibi girdi maliyetleri hesaplandığında dönüm başına 260 lira zarar yaratıldığını belirten Güngör, ekip biçemeyenlerin göç etmek zorunda kalacağını söylüyor. Çiftçilik aynı zamanda bölgedeki hayvancılık için de önemli. Tarlalardan hayvanları için ot temin eden çiftçiler, ellerinden alınan arazilerin yeni ekonomik yük yaratacağını belirtiyor.