‘Koruma kurulu tarihin yok edilmesine izin verdi'

İzmir’in simgelerinden 2.Derece Doğal SİT Alanı sıfatıyla ‘koruma altında’ bulunan Varyant Yolu'ndaki 65 yıllık taşların sökülerek yerine asfalt dökülmesi tepkilere neden oldu. “Koruma Kurulu tarihin yok edilmesine bir kez daha onay verdi” diyen Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi, düzenlemeye engel olmayan İzmir 1 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu hakkında suç duyurusunda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - İzmir'in Konak ilçesinde bulunan ve 2.Derece Doğal SİT Alanı olan ‘Varyant Yolu’ bölgesinin 400 metrelik bölümündeki 65 yıllık arnavut kaldırımı taşları sökülerek yerine asfalt döküldü. 1955 yılında yapılan Varyant Yolu’nun bu biçimde tahrip edilmesi tepkilere neden olurken, İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri düzenlemenin İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan alınan izin doğrultusunda yapıldığını açıkladı. Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi ise İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

'KURUL'A DİLEKÇE VERDİK AMA...’

Gazete Duvar'a konuşan Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi Sözcüsü Ahmet Tuncay Karaçorlu, söz konusu düzenlemeyle ilgili İzmir 1 No’lu Koruma Kurulu'na dilekçe verdiklerini ancak bir sonuç alamadıklarını ifade etti. Gerekli hukuki girişimlerde bulunduklarını belirten Karaçorlu şunları söyledi: "İzmir 1 ve 2 No’lu Koruma Kurulları Alaçatı, Çeşme, Seferihisar, Aliağa, Foça ve Bergama'da olduğu gibi Konak Varyant Bölgesi'ne asfalt yapılmasına izin vererek tarihin yok edilmesini bir kez daha onaylamıştır. Kurumlar eliyle yapılan bu tür koruma karşıtı uygulamalar konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı her defasında sessiz kalmıştır. Doğal ve Kültürel Yaşam girişimimiz bu konularda İzmir 1 No’lu Koruma Kurulu Müdürlüğü'ne bir kez daha dilekçelerini iletmiştir. Ancak Kurul'da Zorlu Gökdelen Projesi'ne ilişkin dilekçesi kaybolan Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi bu nedenle İzmir 1 No’lu Koruma Kurulu hakkında suç duyurusunda bulunmuştur."

İZMİR'İ SEVENLER PLATFORMU'NDAN TEPKİ

İzmir'i Sevenler Platformu Başkanı Sancar Maruflu da Varyant’a asfalt dökülmesine tepki gösterdi. Varyant Yolu'nu 1955 yılında dönemin belediye başkanı Rauf Onursal'ın yaptırdığını hatırlatan Maruflu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e çağrıda bulunarak "O yolun eski haline getirilmesini istiyoruz. Zararın neresinden dönülürse kârdır. Soyer'in de bu konuda duyarlı davranacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.
Maruflu, Varyant'ın, Tarihi Saat Kulesi'nin, Kültürpark'ın ve Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Mustafa Kemal Atatürk Anıtı'nın kent için bir değer olduğunu, bu konularda Büyükşehir Belediyesi'nin bir çalışma yaparken mutlaka vatandaşlara sorması gerektiğinin de altını çizdi.