Korona kayağa geçit verecek mi?

Türkiye’nin yüksek kesimlerinde kar yağışının başlaması, kayak ve snowboard yapanları heyecanlandırdı. Kayakçılar sabırsızlıkla yeni sezonun başlamasını beklerken kayak merkezleri de korona virüsü salgınına göre tedbirlerini artırdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye’deki kayak merkezleri diğer ülkelere göre geçtiğimiz sezonu daha şanslı geçirdi. Korona virüsünün ülkemizde geç tespit edilmesi nedeniyle birçok kayak merkezi oldukça iyi geçen 2019-2020 sezonunu 31 Mart itibariyle sona erdirdi. Sabırsızlıkla yaz ayı boyunca karın yağmasını bekleyen kayak tutkunları, bir yandan da kış aylarında korona virüsü salgınının daha çok artmasından ve kayak merkezlerinin açılmamasından endişe ediyordu. Ancak korkulan şimdilik olmadı. Elbette bu satırları yazarken önümüzdeki ayları öngöremiyoruz ama kayak merkezleri tedbirlerini artırmış durumda. Açıkçası, sporun hali hazırda maske, kask gibi koruma ekipmanlarıyla yapılıyor olması sporcuların en büyük umudu. Ancak ortak alanlarla ilgili tedbirler devreye girince bu sezon her zamankinden biraz daha farklı olacak.

1 ARALIK’TA SEZON BAŞLIYOR

Tüm kayak merkezleri hazırlıklarını 1 Aralık’ta faaliyete başlayacak şekilde yapıyor. Çok büyük aksilikler olmazsa 20 Mart’a kadar sürmesi beklenen sezonda pandemi sürekli yetkililerle değerlendirilecek ve merkezlerin uyumluluğu değişen yasal gerekliliklere göre güncellenecek. Sağlık Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, sağlık uzmanları, doktorlar ve işletmecilerin tavsiyeleriyle kayak merkezleri için bir dizi tedbir alındı. Öncelikle tüm tesis girişlerinde, uygulanan ve uyulması gereken kurallarla ilgili panolar asıldı. Gün içinde farklı dillerde sürekli olarak anons ve uyarılar yapılacak.

MASKE VE SOSYAL MESAFE ZORUNLU

Ortak alanlarda maske takılması zorunlu olurken, sosyal mesafe kuralları kayak merkezlerinde de geçerliliğini koruyor. Periyodik olarak dezenfekte edilecek teleferik kabinlerinde ve sandalyelerde sosyal mesafe kurallarına göre kısıtlamaya gidilecek. Restoran ve kafelerdeki masalar da sosyal mesafe kurallarına göre dizayn edilecek ve uygun sayıda misafir kabul edilecek. Maske takmanın zorunlu olduğu yerler şöyle: Mekanik tesisler, bilet satış gişeleri, teleferik istasyon biniş ve iniş yerleri, teleferikle hareket halindeyken (kabin, sandalye, t-bar), yürüyen bantlar, tuvaletler, kayak kiralama dükkânları ve diğer tüm kapalı alanlar.

PERSONEL TESTTEN GEÇECEK

Kayakçılarla temasta olan tüm personeller de maske takma yükümlülüğünde olacak ve mesailerine başlamadan önce ateşleri ölçülecek. Erciyes Kayak Merkezi, personellerine ilk mesai günü öncesinde korona testi yapılacağını ve misafirlerle temasta olan personellere düzenli olarak takip testleri yapılacağını duyurdu. Kayak merkezlerinde bulunan sağlık personelleri de korona ile ilgili özel eğitimden geçirilecek.

SKIPASS ÜCRETLERİ NE OLACAK?

Elbette sağlık çok önemli ama kayak ve snowboard tutkunlarının en merak ettiği soruların başında bir de skipass ücretleri geliyor. Eğer turla gidiyorsanız ya da otelde kalıyorsanız, skipass ücreti paket fiyata dahil olabilir ama bireysel olarak gitmek isterseniz fiyatlar şöyle:

ULUDAĞ YİNE CEP YAKACAK

Bursa’da bulunan Uludağ, bu sezon da skipass ücretleri konusunda zirveye oynuyor. Diğer kayak merkezlerinden farklı olarak yarım günlük bilet de alabildiğiniz Uludağ’da, 1 gün 195, 1,5 gün 275, 2 gün 350, 2,5 gün 420, 3 gün 440 TL.

Bir diğer farklı uygulama, açık tarihli esnek bilet satışı. Alındıktan sonra 30 gün içinde arka arkaya veya farklı günlerde kullanım esnekliği olan biletler, 4 gün esnek 550, 5 gün esnek 610, 6 gün esnek 650 TL.

Sezonluk biletin 1499 TL’ye satıldığı Uludağ’da 10 çıkış 195, 30 çıkış 450, 50 çıkış ise 590 TL. Sadece bir saat skipass kullanacaksanız ödemeniz gereken ücret 70 TL, dört saate ise 120 TL.

ERCİYES’TE YAŞA GÖRE FİYAT

Erciyes Kayak Merkezi’nde 0-12 yaş ile 13 yaş ve üzerindekilere ayrı tarife uygulanıyor. Biz 13 yaş üzeri ile ilgili bilgileri verelim. Dilerseniz, buradan tüm fiyatlara bakabilirsiniz.

1 çıkış: 17 TL

7 çıkış: 85 TL

14 çıkış: 120 TL

30 çıkış: 225 TL

50 çıkış: 350 TL

100 çıkış: 650 TL

200 çıkış: 900 TL

SON YILLARIN GÖZDESİ SARIKAMIŞ

Sarıkamış Kayak Merkezi’ndeki skipass ücretleri, nispeten düşük ama kayak merkezine ulaşmak size pahalıya patlayabilir. Son yıllarda Doğu Ekspres’iyle tren yolculuğunun çok popüler olması nedeniyle hem tren hem de uçak biletlerinin fiyatları can yakıyor.

Tek çıkış: 10 TL

10 çıkış: 60 TL

20 çıkış: 120 TL

50 çıkış: 250 TL

100 çıkış: 400 TL

Hafta içi günlük: 50 TL

Hafta sonu günlük: 70 TL

PALANDÖKEN’DE OTELLERE ÖZEL PİST

Palandöken’de bazı otellerin kendilerine özel pistleri bulunuyor. Eğer özel pistin ait olduğu otelde kalıyorsanız bu pistlerden ücretsiz faydalanıyorsunuz. Ama tüm pistleri kullanabilmeniz için skipass almak zorundasınız.

Tek çıkış: 15 TL

10 çıkış: 90 TL

25 çıkış: 170 TL

50 çıkış: 270 TL

Hafta içi günlük sınırsız: 70 TL

Hafta sonu günlük sınırsız: 80 TL

Sezonluk sınırsız: 900 TL (Aralık’tan itibaren 1040 TL)

Gece kayağı 30 TL

TEK ÇIKIŞ YOK GÜNLÜK VAR

Bazı kayak merkezlerinde ise tek çıkışlık bilet bulunmuyor, günlük bilet satılıyor. Buna göre:

Kartalkaya: 160 TL (Hafta sonu: 200 TL)

Kartepe: 120 (Hafta sonu: 150 TL)

Dorukkaya: 200 TL (Hafta sonu: 230 TL)