Konya Şeker’de denetçi görüşü: Bu şartlarda devam etmesi zor

Türkiye’nin şeker üretimini önemli ölçüde karşılayan Konya Şeker’in, 2021 yılında 17 milyar 863 milyon lira olan borcu, 2022 yılında nerdeyse ikiye katlandı.

Google Haberlere Abone ol

KONYA - Türkiye'nin en büyük üretim kapasitesine sahip Çumra Şeker Fabrikası ve Türkiye'nin önemli gıda markası Torku'yu da bünyesinde barındıran Konya Şeker’in borcu bir yılda yaklaşık ikiye katlandı.

Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) 2022 yılı Ekim ayında yayınladığı raporda, 1 Ocak 2021 yılında 17 milyar 803 milyon 944 lira olan borcun, 31 Aralık 2021 yılında 25 milyar 985 milyon 783 bin liraya, 30 Haziran 2022 yılında yapılan son denetimde ise borcun 31 milyar 624 milyon 884 bin liraya yükseldiği görüldü.

‘BORCA BATMIŞ DURUMDA’

Ekim 2022 tarihinde yayımlanan SPK raporunda yer alan denetçi görüşünde, grubun borca battığı ve şartlar altında grubun sürekliliğinin devamına ilişkin ciddi şüpheler olduğu ifade edildi. Denetçi görüşünde, özkaynakların negatife dönmesinin Türk Ticaret Kanunu’nun 376. Maddesi kapsamında ‘borca batıklık’ olarak değerlendirildiğine dikkat çekildi.

Raporda ayrıca grubun bağlı olduğu ortaklarından Kangal Termik’in, 12 milyar 447 bin liralık kredi borcu nedeniyle 517 milyon 700 bin lira işletme rehni ve 800 milyon tutarında da şirket hisseleri üzerinde rehin olduğu belirtildi. Grubun ayrıca ortaklarından Soma Termik’in 30 Haziran tarihi itibariyle 5 milyar 380 milyon 217 bin lira kredi borcu olduğu, bu kredi borcu üzerinde ise 6 milyar 210 milyon 314 bin lira tutarında işletme rehni, 650 milyon lira da şirket hisseleri üzerinde rehin bulunduğu bilgisi yer aldı.

EN BORÇLU ŞEKER FABRİKASI OLDU

Konya Şeker, açıklanan raporun ardından Türkiye'deki diğer şeker fabrikaları içerisinde en çok borcu olan şeker fabrikası olarak ilk sırada yer aldı.

Konya Şeker ve Konya Şeker’e bağlı şirketler ile 45 fabrika, 2008 yılında kurulan Anadolu Birlik Holding çatısı altında toplanmıştı.

Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi ve iştirakleri ile Konya Şeker Fabrikası, 1999 yılından bu yana Recep Konuk (25-26. Dönem AKP Karaman Milletvekili) ve ekibi tarafından yönetiliyordu. 2021 yılının Ekim ayında yapılan Olağan genel kurulda başkanlığa Ramazan Erkoyuncu getirilmişti.

‘BORCUMUZ VAR AMA ÖDENMEYECEK GİBİ DEĞİL’

PANKOBİRLİK Yönetim Başkanı Ramazan Erkoyuncu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla basın mensuplarının sorularını yanıtlamıştı. Burada Konya Şeker ile ilgili de Erkoyuncu, borcun çok olduğunu kabul etmiş ancak ödenmeyecek durumda olmadığını söylemişti. Erkoyuncu, şu ifadeleri kullanmıştı: “Göreve geleli iki buçuk ay oldu. İlk geldiğimizde korktuğumuz o havanın bugün olmadığını gördük. Kuruma baktık, muhatapları ile görüştük ve bugün kendimize ve kurumumuza güvenimiz daha çok geldi. Bayağı bir borcumuz var ama ödenmeyecek gibi değil. Durum öyle dile getirildiği gibi vehametli değil. Sayın Cumhurbaşkanımıza da durumu ilettim. Kendisiyle 50 dakikalık bir görüşme yaptık. Tekrar söylüyorum, sorunlarımız çözülemeyecek sorun değil. Baştaki umutsuzluk şu an kimsede yok.” (DUVAR)