Şeker pancarı üreticileri taban fiyatın açıklanmasını bekliyor

Şeker pancarında henüz taban fiyat açıklanmadı. KONPADER Başkanı Bestil “Geçtiğimiz yıl hayal kırıklığı yaratan şeker pancarı alım fiyatının bu yıl çiftçiyi memnun etmesi gerekiyor” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – Şeker pancarında taban fiyatın açıklanmaması üreticiyi tedirgin ediyor. Konuyla ilgili CHP Yozgat Milletvekili Ali Keven, yüz binlerce şeker pancarı çiftçisinin pancar fiyatının açıklanmasını beklediğini söyledi.

Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil de “En geç 10 gün içerisinde şeker pancarının hasadı başlayacak ama henüz açıklanmış bir fiyat yok. Bu da çiftçi de endişeye neden oluyor” diye konuştu.

‘GİRDİ MALİYETLERİNİ KARŞILAYACAK FİYAT BEKLENİYOR’

Türkiye’nin izlediği tarım politikası nedeniyle şeker pancarı üretiminde sorun yaşandığını belirten CHP Yozgat Milletvekili Ali Keven, “Şu an eylül ayının ortasındayız ve ülke genelinde şeker pancarı hasadı yakında başlamış olacak ama 2021 yılı şeker pancarı

Ali Keven

fiyatı belli değil. Çiftçilerimiz adına soruyorum bu sene ne kadar fiyat vereceksiniz diye, maalesef Türk Şeker A.Ş.’ den ve Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan bir cevap yok. Bugüne kadar pancar fiyatını miting meydanlarında açıklayan Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan ise sanırım bir miting programı olmasını bekliyor” ifadelerini kullandı.  Artan girdi maliyetlerini karşılayacak bir fiyat beklendiğini söyleyene Keven, pancar fiyatlarının her yıl dolar kuru karşısında eridiğine dikkat çekti: “Üretici fahiş bir şekilde artan girdi maliyetlerine, gübre fiyatlarına, elektrik borcuna rağmen ürettiği şeker pancarının fiyatını bekliyor. Her yıl şeker pancarı fiyatı hem enflasyon artışına hem de doların artışına yenik düştü. Eğer çiftçiyi tarladan soğutmak istemiyorsanız, minimum 430-450 TL arasında bir fiyat açıklanmalıdır. Maliyetlerin karşılanamadığı bir pancar fiyatı vicdanlı bir fiyat olmayacaktır” diye konuştu.

‘ŞEKER PANCARI ÜRETİMİNDE YÜZDE 30 DÜŞÜŞ VAR’

Konya’da şeker pancarı üretiminde yüzde 30 düşüş bekleniyor. Şeker pancarı üretimindeki azalmanın sebeplerini açıklayan Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, “Geçen yıl açıklanan pancar fiyatı beklentinin

Ahmet Bestil

altında kalınca bu yıl ekim alanlarında yüzde 20 azalma var. Kuraklığın da etkisiyle de rekoltede yüzde 10’luk düşüş var. Bütün bunları topladığımızda bu yıl şeker pancarında yüzde 30’luk bir düşüş kaçınılmaz” dedi. Bu yıl şeker pancarı fiyatının 600 lira olarak açıklanması gerektiğini ifade eden Ahmet Bestil, şunları söyledi: “Geçtiğimiz yıl hayal kırıklığı yaratan şeker pancarı alım fiyatının, bu yıl çiftçiyi memnun etmesi gerekiyor. Girdi maliyetlerimiz çok yükseldi. Bu yüzden bu yıl şeker pancarı alım fiyatının 600 lira olarak açıklanmasını bekliyoruz. Eğer altında bir fiyat açıklanırsa, çiftçilerimiz üretimden kopar. Bu yıl yüzde 30 olan düşüş önümüzdeki yıllarda çok daha ciddi seviyeler çıkar.” (YURT HABERLER)