Özelleştirilen şeker fabrikası çiftçinin küspe hakkını vermiyor

Çorum’daki Safi Holding’e ait şeker fabrikasına ürününü teslim eden çiftçiler, hakları olan küspeyi almaya gittiklerinde “yok” denildi. Çiftçiler, küspelerin Pankobirlik’e satıldığını ileri sürdü.

Google Haberlere Abone ol

ÇORUM - Üreticiye verilmesi gereken küspelerin fabrika yönetimi tarafından Pankobirlik’e satıldığı ileri sürüldü.

Çorum ve çevre illerdeki şeker pancarı üreticileri, verdikleri şeker pancarı karşılığında almaları gereken küspeyi Safi Holdig’e ait Çorum Şeker Fabrikası’ndan alamadıklarını ifade ederek, küspe istihaklarının yanmasından endişe duyduklarını söyledi.

‘KÜSPE ALMAK İÇİN SIRADA BEKLEYEN BİRÇOK ARAÇ VAR’

Yozgat Şefaatli Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Savaş Kılıçarslan, Çorum Şeker Fabrikası’nda küspe almak için sırada bekleyen çok sayıda araç olduğunu aktardı. Kılıçarslan, fabrikada Pankobirlik ve bir firma için küspe paketlemesi yapıldığını, küspenin bu iki kuruma satılarak kazanç elde edildiğini öne sürdü. Haklarını alamadan küspenin bitmesinden endişe duyduklarını dile getiren Kılıçarslan, “Bu gidişle şeker pancarı üreticilerine verilen küspe kartları yanacak. Siyasiler istihaklarının verilmesi konusunda bizlere yardımcı olmalıdır. Aksi takdirde zor durumda kalacağız” dedi. Çorumlu şeker pancarı üreticisi Hasan Gökay ise günlerdir küspelerini almak için Safi Holding’e ait şeker fabrikası önünde beklediklerini vurgulayarak, “Küspe almak için sırada bekleyen birçok araç var ancak bizlere küspe verilmiyor. Bizlerin istihakı küspeler Pankobirlik’e satılmış. Fabrika yöneticileri küspe kartlarımızı da vermiyor. Yarın bir gün ‘istihakınız yandı’ demeye getirecekler” diye konuştu.

FABRİKA ÜRETİCİYE KÜSPE VERMEK ZORUNDA

Şeker pancarı üreticisi, üreteceği pancar öncesi fabrikaya teslim edebileceği pancar tonunu bildirir. Fabrika ile sözleşme imzalar ve bu sözleşmede çiftçiye ne kadar küspe teslim edileceği de yer alır. Fabrika, üreticinin ürettiği şeker pancarından çıkan küspeyi üreticiye ücretsiz vermek zorundadır. Üretici bu küspeyi hayvancılık yapıyorsa yem olarak kullanır, yapmıyor ise hayvancılık yapanlara parayla satar.