Kamu bankaları halka değil, müteahhitlere can suyu oldu

Ekonomistlere göre kamu bankalarının konut kredisi faizini 2 puanlık düşüşle yüzde 1,29'a çekmesindeki asıl amaç, müteahhitlerin elindeki konut stokunu eritmek. Fatura ise tüm halka kesilecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Merkez Bankası'nın politika faizini son bir ay içinde 3 puan düşürmesinin ardından, kamu bankaları da bugün kredi faiz oranlarında ürün ve vade yapısına göre 200 baz puana kadar değişen oranlarda indirim yaptı. Ancak tüketici kredilerini kapsamayan faiz indiriminin konut kredilerinde yapılması dikkat çekti. Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank tarafından yapılan ortak açıklamaya göre 1 milyon TL'ye kadar olan konut kredilerinde faiz yüzde 1,29'a, 1 milyon TL'nin üzerindeki tutarlarda ise yüzde 1,34'e çekildi. Yeni faiz oranına göre 10 yıllık 1 milyon TL kredi çekildiğinde, aylık 16 bin lira kredi taksiti ödenecek.

MÜTEAHHİTLER İÇİN YAPILDI

Uzmanlara göre kamu bankalarının kredi indirimi, müteahhitler için yapıldı. Elde kalan konutlar nedeniyle müteahhitlik sektöründen bir süredir konut kredisi faizlerinin düşürülmesi talebi geliyordu. 

YENİ ZAMLARI TETİKLEYECEK

Faiz indirimi müteahhitlerin elini rahatlatırken tetiklenen döviz kuru ve enflasyon nedeniyle halka faturası ise ağır olacak. Doğalgaz, elektrik ve akaryakıt başta olmak üzere birçok temel ihtiyaç maddesinde zam furyası devam edecek.

İNŞAATÇILAR DERNEĞİ: ALIM DALGASI BEKLİYORUZ

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, kamu bankalarının konut kredisi faizlerinde indirime gitmesinin ardından yaptığı açıklamada "Faiz indiriminin ilk etapta özellikle ikinci el konutlarda yeni bir alım dalgasına yol açacağını bekliyoruz" dedi.

EKONOMİSTLER NE DEDİ?

Ekonomistlerin kamu bankalarının konut kredisi ağırlıklı faiz indirimine ilişkin sosyal medya üzerinden yaptıkları değerlendirmeleri şöyle:

Yalçın Karatepe (İktisatçı, öğretim üyesi): Konut kredisi faiz oranını indir, ama cebinde parası olmayan ve krediyle ihtiyaçlarını karşılayan vatandaşın kullandığı ihtiyaç kredilerinin faizine dokunma. Tercih gayet net. Eğer ayda 16 bin lira kredi kredi ödeyebilecek geliri sahip olanlara faiz indirimi geliyorsa bu açıkça servet transferi anlamına gelir.

Mustafa Sönmez (İktisatçı): Kamu bankalarına faiz indirimi talimatı, erken seçim hazırlığı. Umulan, tüketicinin geçim sorununa borçla nefes imkânı ve AKP'ye puan yazması. Yıllık artışı yüzde 35'i bulmuş konutlara ve tırmanmış otomobile kredi talebinden çok, ihtiyaç kredisi kullanılır. Boş, işe yaramaz hamleler. 

Selçuk Gezer (Ekonomist): İnşaat uğruna ülke iflas ediyor. Kanıtı mı? Kamu bankaları sadece konut kredilerindeki faiz oranlarını 200 baz puan indirdi !!! Oluşan zarar kime dokunacak Tahmin edin!!!

Prof. Veysel Ulusoy: Kamu da olsa hiç bir banka ortak açıklama yapamaz. Finansal piyasaların işleyişine aykırı bu..

Hayri Kozanoğlu (İktisatçı): Kamu bankaları aylık %1.29’dan,yıllık %15.5’tan konut kredisi veriyor. Buna karşın 10 yıllık hazine tahvil faizi %20.52. Devlet %20.5’tan borçlanıp,bunun %5 altı faizle kredi dağıtıyor. Müteahhitleri yüzdürmek için sade vatandaşın cebinden zarar yazıyor. (EKONOMİ SERVİSİ)