'Komünist Başkan'ın eski ilçesini AK Parti tekrar kazanabilir mi?

2004'de AK Partili bir başkanı seçen 2014'te ise 'Komünist Başkan' olarak tanınan Fatih Mehmet Maçoğlu’nu belediye başkanı yapan Dersim'in Ovacık ilçesinde AK Parti'nin bir kozu var: 'Yabancılar'

Google Haberlere Abone ol

Duygu Kıt

DERSİM- Dersim ilçesi Ovacık geçmişten bu yana muhalif bir duruşa sahip. Uzun yıllar belediye başkanlığı seçimlerinde CHP'li adayları tercih eden ilçe seçmeni 2004'te ise yeni iktidara gelen AK Parti'ye bir şans tanıdı. 2014'te ise sandıktan Sosyalist Meclisler Federasyonu üyesi 'Komünist Başkan' Fatih Mehmet Maçoğlu çıktı ve Ovacık da bu terciyihle en medyatik ilçelerden biri oldu. 31 Mart seçimleri yaklaşırken kulislere göre iktidar partisi AK Parti ilçede tekrar iddialı. Aynı zamanda seçmen nüfusuna eklenen güvenlik personeli ve yabancı seçmen oyu, seçimlerde sonucu belirleyecek önemli bir etmen niteliğinde. İlçedeki siyaset temsilcileri ile seçim sürecini ve beklentilerini konuştuk.

MUSTAFA SARIGÜL: DOĞRU ADAY GÖSTERİLMELİ

2900 seçmeni bulunan ilçede yaklaşık 900 'yabancı' oy var. Bu sayı mevcut seçmenin yaklaşık yüzde 33'üne tekabül ediyor ve seçim için çok önemli bir oran. Önceki seçimlere göre güvenlik güçlerinin, memurların oylarını ikamet ettikleri yere taşımak zorunda olduklarını belirten CHP Ovacık Belediye Başkanı ve aday adayı Mustafa Sarıgül’e göre CHP kazanmak için kritik konumda ve halk sol güçlere kırgın.

Sarıgül Ovacık’taki son duruma ilişkin şöyle konuşuyor: “Ovacık’ta yaklaşık 1600 yerli, 800 yabancı seçmen oy kullanacak. 1600 oyun içinde AKP'nin oy oranı yaklaşık yüzde 15 civarında olur. Bizim oy oranımız da yüzde 40 civarında olur. Keza TKP'nin de yüzde 30 civarında olur. Ama yabancı seçmen işin içine girince AKP'nin oy oranı tabii ki bir hayli yüksek. Ancak kimse bu insanların oylarını cebinde sanmasın. CHP’nin aday durumuna göre AKP'nin seçimi kazanması tabii ki mümkün. O zaman belki TKP, CHP, DEM Parti birleşse de istenilen orana ulaşılamayabilir. Çünkü Ovacık çok küçük yer, küçük çaplı bazı aile oyları bile sonuca büyük etkiler yapar. Bir de insanlar birbirine çok kırılabiliyor. Bu yüzden partimizin aday tercihi seçim sonuçları için belirleyici olacak.”

Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül

DEM PARTİLİ ZEYNEL ÖRNEK: MEMURLARIN OYU ÖNEMLİ

DEM Parti Ovacık ilçe yöneticisi Zeynel Örnek, ittifak görüşmelerinin merkezde devam ettiğini ve sürecin henüz netleşmediğini belirtiyor. Örnek Ovacık’a dair şöyle bir hat çiziyor, “Burada CHP'nin ve AK Parti'nin aday adayları bulunuyor. AK Parti bu dönem Ovacık'ta kazanmak istiyor. Bunun zemini var mı? Doğrusu çok şey olabilir. Yabancı oylarla böyle bir şansı var. Sonrası halkın buradaki tutumuna bağlı. Yani adaylara bakış açısı, adayların niteliği ya da diğer kesimlerin bir araya gelme durumu seçimde belirleyici olacak. Burada seçim iddialı olacak çünkü herkes kazanmak istiyor ve güvenlik güçleri ile memurların oyu sonuç üzerinde ciddi bir etken.”

DEM Parti Ovacık ilçe yöneticisi Zeynel Örnek

AK PARTİLİ SABRİ AKSU: YABANCI OYLARIN YÜZDE 50'SİNİ ALABİLİRİZ

AK Parti'de ise Ovacık’ta şu anda dört aday adayı başvurusu var. AK Parti Tunceli İl Yönetim Kurulu üyesi Sabri Aksu, genel merkezlerinin henüz kimi belirleyeceğinin netleşmediğini ifade etti. Yabancı oyların yüzde ellisini alabileceklerini ve iddialı olduklarını söyleyen Aksu, şu değerlendirmeyi yaptı: “Buradaki insanların düşüncelerini, görüşünü alırken yaptığımız çalışmalar da çok önemli. Birebir evlere gidiyoruz, evlerde çalışma yapıyoruz, insanlara destek sunmaya çalışıyoruz, hangi anlamda ihtiyaç olursa kendilerine yardımcı olmaya çalışıyoruz. Onun için burada AK Parti zirve yaparsa şaşırmayın.”