Dersim’de partiler yerel seçimler için neler yapıyor?

31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimler için Dersim’de siyasi partiler çalışmalar yürütürken, ittifak arayışlarına dönük görüşme trafiği ise devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol

Duygu Kıt

DERSİM - Yaklaşık 65 bin seçmeni ile 7 ilçe ve 1 beldesi bulunan Dersim'de yerel seçim çalışmaları başladı. Kentte hemen hemen her seçimde sosyalistler ve CHP arasında bir rekabet oluyor. Geçmiş seçimlerdeki ittifak görüşmelerinin aksine partiler bu dönem hem ittifakı hem de dayanışmayı zorluyor.

Göç ve işsizliğin en büyük sorun olduğu kentte istihdam, ulaşım, altyapı, sağlık hizmetleri alanındaki yetersizlikler halkın temel gündemleri. Bu sorunlar nedeniyle son iki yılda 10 binin üzerinde gencin göç ettiği tahmin ediliyor. Halkın gündeminde bunlar varken partilerin seçim gündeminde neler var? 

DEM Parti Dersim İl Eşbaşkanı Özcan Gürtaş

DEM'İN HEDEFİ, KAYYIM SİYASETİNE KARŞI HALKIN İRADESİ

DEM Parti 31 Mart 2024'te yapılacak yerel seçimlere kısa bir süre kala yerelde çalışmalarını hızlandırdı. Parti kayyım karşıtı ve birliktelik içeren bir söylem ile seçimlere girmeye hazırlanıyor.

DEM Parti Dersim İl Eşbaşkanı Özcan Gürtaş, kayyım siyasetine karşı Dersim halkının kendi iradesini ortaya koymasını beklediklerini ifade ediyor. Ülke genelinde ön seçim ile aday belirleyeceklerini söyleyen Gürtaş, ittifak görüşmelerine ilişkin ise şunları söylüyor: “İttifaklara ilişkin geniş katılımlı bir oluşumun olmasını ve tüm siyasal kesimlerin ittifaklara bu anlayışla yaklaşmasını bekliyoruz.”

EMEP Dersim İl Başkanı Ergin Tekin

EMEP: DİLEĞİMİZ HALKÇI BELEDİYECİLİK İLKESİYLE GENİŞ BİR İTTİFAK KURMAK

EMEP Dersim İl Başkanı Ergin Tekin, 'devrimci ve yurtsever kurumlarla en geniş ittifakların kurulması' çağrısını yaptıklarını ve görüşmelerin hâlâ devam ettiğini belirtiyor. Tekin, EMEK Partisi açısından şimdiye kadar gelişen süreci şu şekilde özetliyor: “Uzunca bir süredir Dersim'de yerel seçim tartışmalarını yaşıyoruz. Bu süre içerisinde parti olarak ilçelerimiz ve merkezde aday adayı başvuruları aldık. Daha çok üye ve taraftarlarımız olmak üzere, çeşitli kesimlerden de eğilim yoklamasında bulunduk. Genel olarak geniş bir ittifak oluşturma eğilimi ağır basmış durumda ama olmadığı takdirde yine üye ve taraftarlarımızla yan yana gelerek ne yapacağımızı tartışıp karara bağlayacağız."

 

Sosyalist Meclisler Federasyonu Dönem Sözcüsü Barış Kayaoğlu

SMF: İTTİFAK İLE KAZANIMLARIN ÇOĞALTILMASINI HEDEFLİYORUZ

Sosyalist Meclisler Federasyonu Dönem Sözcüsü Barış Kayaoğlu da yaklaşımlarının, Dersim'de en geniş ittifakla sürecin örülmesi ve kazanımlarının çoğaltılması olduğunu aktarıyor. "Dersim'deki yerel yönetimler kazanımlarını başka yerlere taşımayı hedefleyen bir yaklaşımla hareket etmekteyiz" diyen Kayaoğlu, şunları söylüyor: “Dersim merkezde aday aday başvuruları olmakla birlikte hem kendi planlamalarımız ve hem de ittifak görüşmeleri devam ettiği için somutlaşan ve netleşen bir durum yok. Dersim merkezle birlikte tüm ilçe ve beldelerin kazanılmasını merkeze koyan bir siyasetle başta DEM Parti, EMEP ve Partizan olmak üzere tüm demokratik güçlerle ittifak sürecimiz ve görüşmelerimiz sürüyor.”

CHP’NİN DERSİM BELEDİYE BAŞKAN ADAYI ALİ MUSTAFA ÇELİK

Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığının sona ermesinin ardından Dersim’de CHP seçmeni kırgın. Yoğun aday adaylığı başvurularının ardından ön seçimle belirlenen belediye başkan adayı CHP eski İl Başkanı Ali Mustafa Çelik oldu. Yirmi yıldır yerel yönetimlerde merkez belediyeyi alamayan CHP, bu seçimler için merkez dahil olmak üzere yedi ilçede yönetime talip. Ovacık, Hozat, Pülümür ve Nazımiye belediyelerinde olan CHP’nin Pertek için şansının olmadığı konuşulurken, parti bu dönem her yerde yeni bir başlangıç yapmak istiyor. “Kentimizin sorunlarını biliyoruz” diyen Çelik, seçim politikalarına ilişkin şunları ifade ediyor: “CHP, yirmi yıldır Tunceli’de başarılı olamıyor. Yeni bir başlangıç yapmak istiyoruz. Katılımcı, kucaklayıcı, sosyal demokrat bir belediye anlayışı ile kentimizi hal ettiği güzelliklere taşımak istiyoruz. Gençlerimizi, kadınlarımızı, yaşlılarımızı önceleyerek hizmet etmeye geliyoruz.”

AK Parti Tunceli İl Başkanı Bülent Süner
AK PARTİ, MAZGİRT VE ÇEMİŞGEZEK’E TALİP

AK Parti Tunceli İl Başkanı Bülent Süner, hem merkezde hem de 7 ilçede iddialı olduklarını ifade ediyor. Süner, AK Parti için Dersim’deki tabloyu şu şekilde özetliyor: “Halka hizmet edebilecek halkın derdiyle dertlenebilecek adaylarımız var. İl genelinde şu anda 20 başvuru var. Mazgirt ve Çemişgezek'te belediyelerimiz devam ediyor. Fakat 7 ilçe bir belde ve merkezde iddiamız ve potansiyelimiz var. Daha önce kazandığımız yerler olan Mazgirt ve Çemişgezek’te de bayrağı tekrar dalgalandıracağız ve hizmete kaldığımız yerden devam edeceğiz.”

DERSİM'DE SOL GÜÇLER ARASINDA İKİ İTTİFAK OLUR MU?

Geçtiğimiz yerel seçimlerde Sosyalist Meclisler Federasyonu, Türkiye Komünist Partisi, Emek ve Özgürlük Cephesi ve Türkiye Komünist Hareketi ittifakı ile seçilen Maçoğlu'nun ittifakında bu sene değişiklik olduğu konuşuluyor. Buna göre, bu sene Dersim’de DEM Parti, Sosyalist Meclisler Federsayonu ve EMEK Partisi’nin karşısında muhalifler arasında yeni bir ittifak söz konusu.

'HÜSEYİN AYGÜN DERSİM MERKEZ İÇİN ADAY OLACAK' İDDİASI

TBMM 24. Dönem CHP Dersim Mmilletvekili Hüseyin Aygün’ün, Dersim Merkez Belediye Başkanlığı için bağımsız olarak seçimlere gireceği ise uzun zamandır gündemde. Aygün’ü destekleyecek kurumların ise Demokratik Haklar Platformu, Türkiye Komünist Hareketi ve Sol Parti olacağı belirtiliyor.

Dersim’de kurumlar tarafından devam eden görüşmelerin aksine sokakta bazı isimler net şekilde konuşuluyor. DEM Parti’de Nuray Atmaca, Yoldaş Demirtaş, Cevdet Konak ve Murat Polat öne çıkan isimler iken, EMEP için Dersim merkezde öne çıkan isimler EMEP Dersim İl Başkanı Ergin Tekin ve Dersim eski Belediye Başkan yardımcısı Mustafa Taşkale oluyor.

 

Etiketler Dersim yerel seçim