Dersim ikinci tura gidiyor: 'Erdoğan bizim için seçenek değil'

Dersim, 14 Mayıs seçimlerinde Kılıçdaroğlu'na en yüksek oy veren il oldu. Dersimliler, eleştiri haklarını saklı tutarak parlamenter sisteme dönüş için ikinci turda da Kılıçdaroğlu'na oy verecek.

Google Haberlere Abone ol

Duygu Kıt

DERSİM - 2018 seçimlerinde HDP ve CHP’den birer vekil çıkaran Dersim, 14 Mayıs’ta milletvekili sayısının düşmesiyle sadece Yeşil Sol'dan bir vekili Meclis'e gönderebildi.

Nüfusun düştüğü kentte, son yıllarda yoğunlaşan bir göç dalgası hakim. Nüfus Müdürlüğü net bir bilgi veremese de yaklaşık 6 ile 10 bin kişi arasında göç olduğu tahmin ediliyor.

Buna rağmen 2023 ve 2018 arasında geçerli oy sayısının (56 bin 640) sabit kaldığı kentte, Cumhur İttifakı 2018’de 11 bin 400 oy alırken 14 Mayıs’ta 10 bin 500 oyda kaldı. Önceki seçimle kıyaslandığında, Hakan Özer’in tekrarlanan adaylığına rağmen AK Parti’nin bine yakın oy kaybı var.

CHP ise 2018’e kıyasla oylarını 15 bin 600'den 19 bine çıkarmış durumda. 2023 seçimlerinde Kılıçdaroğlu en yüksek oyu memleketi Dersim’den aldı. Yeşil Sol Parti'nin ise 28 bin bandında olan oyu, bu seçimde 24 bin seviyesine düştü. 

'CHP'NİN OY ARTIŞI KILIÇDAROĞLU'NDAN KAYNAKLANIYOR'

Uzun yıllardır Dersim’de gazetecilik yapan ve seçim çalışmalarını takip eden Hüseyin Yaşar Sezgin, Dersim’de artan CHP oylarının temel sebebinin, Kılıçdaroğlu olduğunu düşünüyor. Sezgin, YSK’nin verileri henüz net olarak paylaşılmış değil ama CHP’nin oy oranında bir artış var. Yalnız Mazgirt’te HDP'nin oyu artmış gözüküyor. Seçimlerde Dersim merkez belirleyici oldu. Dersim’in en önemli sorunları; ekolojik, kültürel ve ekonomik. Ancak şu an en büyük beklenti cumhurbaşkanının değişmesi” dedi.

'EKONOMİK SEBEPLER DE SEÇİMLERİ ETKİLİYOR'

Dersim’in ilçesi Çemişgezek’te AK Parti oylarını iki seçimdir koruyor. Yerel ve genel seçimlerde yüzde 50 civarında oy çıkan ilçenin belediyesi de AK Parti’de. 

Hüseyin Şimşek

Siyasetçi Hüseyin Şimşek, “Dersim’in sosyolojisi ağırlıklı olarak Alevi, Kürt ve Zaza. Pertek'in bir kısmında, Çemişgezek'te ve Mazgirt’in Akpazar (Peri) nahiyesinde azınlık olsa da Sünni vatandaşlarımız var. Çemişgezek'te AKP bu tabana dayanarak genel ve yerel seçimlerde bir başarı sağlıyor, belediye kazanıyor" diye konuştu. Dersim'in ağırlıklı olarak Alevi olması nedeniyle halkın Erdoğan'ın mezhepçi söylemlerinden tedirgin olduğunu ve bu nedenle Kılıçdaroğlu'na yakın olduğunu sözlerine ekledi. Erdoğan'ın Dersim'de tercih edilmemesinde ilk gerekçenin mezhepçi söylemler olduğunu belirtirken Şimşek, diğer sebebin ise ekonomik olduğunu ifade etti.

'AK PARTİ TUNCELİ’DE İDDİALI BİR ŞEY YAKALAYAMADI'

2014-2016 yıllarında AK Parti İl Başkanlığı yapan ve 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde de belediye başkanı adayı olan Erkan Eroğlu’ya göre AK Parti bu seçimde bazı hatalar yaptı. Parti, Çemişgezek ve Mazgirt’te belediye başkanlıklarını almıştı. Eroğlu, “Ne yazık ki oradaki vatandaşı kazanmak konusunda siyasi olarak gerekli şeyleri yapamadılar. Bunu sağlayamadılar. Çemişgezek’in AK Parti’ye ilgisi uzun yıllardan beri vardı. Sağ seçmen profili var Çemişgezek’te. Mazgirt’te de AK Parti, solun oylarının parçalanmasıyla belediyeyi kazandı. Belki bugün yapsa kazanamaz, bilemiyorum. Türkiye’de en bilinçli seçmen profili Tunceli’de. Siyasallaşmış bir şehir. Her ne kadar AK Parti yatırım konusunda pozitif bir ayrımcılık uygulamışsa da siyasi konularda henüz istenilen şeyi yakalayamadı. Biraz zamana da ihtiyaç var. İnsana dokunması lazım. Siyasi olarak daha genel vaatlerde geniş bir yelpazeye açılmak lazım. Alevilik konusu keza öyle. Demokratikleşme konusunda gerekli adımlar atılırsa, Tunceli’de zaman içerisinde kazanımlar olur diye düşünüyorum. Tunceli seçmeni, Türkiye ortalamasının çok üstünde bir seçmen. Bunu göz ardı etmemek lazım. Zaman isteyen bir süreç. AK Parti’nin daha başarılı olması isteniyorsa biraz daha gayret etmesi lazım” ifadelerini kullandı.

Erkan Eroğlu

'20 YILLIK İKTİDARIN DÜŞÜRÜLMESİNE BAKIYORUZ'

1994-1999 yılları arasında Dersim Belediye Başkanı olan Mazlum Arslan, tekrar parlamenter sisteme dönmek için, ittifaka ve mutabakatlara yönelik eleştirileri saklı tutarak 20 yıllık kötü idarenin değişmesi için oy vereceklerini söyledi.

Mazlum Arslan

Arslan, “2023 seçimlerinde Tunceli’de gençlerin yurt dışına gidişi nedeniyle nüfus sayısı azaldı ve vekil sayısı bire düştü. Ama genelde Tunceli’de insanlar aydın, sosyal demokrat, devrimci düşünceye sahip, çağdaş, laik, demokratik cumhuriyeti savunan bir düşünceye sahipler. En yaşlısından en gencine kadar bu ilkeleri sürekli savunan bir toplumuz. Ama maalesef Türkiye o hale geldi ki, artık Atatürk’ün kurmuş olduğu cumhuriyet ilkeleri maalesef unutulup atıldı. CHP yöneticileri de bu ilkeleri ayaklar altına aldı. Amaç, makamları ve koltukları korumak oldu. Bu da bizi üzüntüye soktu, sokuyor da. CHP’nin ilkelerine taban tabana zıt olan siyasi partilerle bağ kurması da bizi üzdü. Ama ne yazık ki tekrar parlamenter sisteme dönmek için oy vereceğiz.

Bir değişim olabilmesi için de bu ittifaklara oy vereceğiz. Kılıçdaroğlu ittifaktan dolayı oylarını artırdı diyebiliriz ama ülkenin laik, demokratik, sosyal hukuk devleti olması, ekonomisinin düzelmesi, barış içerisinde insanların bir arada yaşaması, kinin, nefretin ortadan kaldırılması için biz de destek verdik. Biz artık ittifak ortaklarına veya Ümit Özdağ’a bakmıyoruz. Bu 20 yıllık iktidarın düşürülmesine bakıyoruz” dedi.

Etiketler dersim seçim