Kolombiya'dan üç ülkeye Gazze çağrısı: Ateşkes sağlansın

Cumhurbaşkanı Petro, ABD'nin BMGK'de veto edilen karar tasarısı bağlamında yaptığı açıklamada, "Kolombiya olarak Gazze'de bir ateşkesin sağlanması için ABD, Rusya ve Çin'e çağrıda bulunuyoruz" dedi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hamas, ABD'nin dün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) oylanan ve daimi üyeler Rusya ve Çin'in vetosu sonucu kabul edilmeyen Gazze'ye ilişkin karar tasarısı hakkında açıklama yaptı. Ekim 2023'ten bu yana İsrail'in saldırısı altında bulunan Gazze Şeridi'nde ateşkesin tüm rehinelerin serbest bırakılmasıyla ilişkilendirildiği tasarı, Hamas tarafından 'yanıltıcı ve İsrail'in suç ortağı' olarak nitelendirildi.

AA'nın aktardığına göre, Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, "ABD'nin karar taslağı yanıltıcı bir dil içeriyor. Karar, düşmanın (İsrail) hedefleriyle suç ortaklığı yapıyor" denildi.

HAMAS'TAN RUSYA, ÇİN VE CEZAYİR'E 'TAKDİR'

Karar tasarısını veto eden, Rusya, Çin ve Cezayir'e ilişkin olarak ise açıklamada, "ABD'nin halkımıza karşı önyargılı, saldırı projesini reddeden ve uzun süredir devam eden Siyonist imha savaşının derhal durdurulması yönündeki insani ve acil talebi vurgulayan Rusya, Çin ve Cezayir'in tutumunu takdir ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

Hamas'ın konuya ilişkin açıklamasında ayrıca, "ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin, halkımıza karşı yürüttüğü savaşta cani Siyonist oluşuma on binlerce kadın, çocuk ve sivilin ölümüne neden her türlü askeri ve siyasi desteği sağladı" denildi.

BMGK'de ABD'nin karar tasarısı 22 Mart Cuma günü yapılan oylamada 11 "evet" oyu alırken, Rusya, Çin ile Cezayir "hayır", Guyana ise "çekimser" oy kullanmıştı. İki daimi üye Rusya ve Çin'in vetoları nedeniyle ABD'nin tasarısı kabul edilmemişti.

CUMHURBAŞKANI PETRO: TİCARİ ÇIKARLARIN ÖTESİNDE...

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro ise BMGK'de, ABD'nin karar tasarısının veto edilmesine tepki gösterdi. Sosyal medya hesabı X'ten (eski adıyla Twitter) konuya ilişkin açıklamada bulunan Petro, Gazze'de yaşananlara dikkati çekti.

Petro, "Rusya, Çin ve ABD'yi karşı karşıya getiren ticari çıkarların ötesinde, Gazze'de bombardımanda öldürülen çocuklar adına Rusya ve Çin'in, ABD'nin Gazze'ye ilişkin sunduğu ateşkes karar tasarısını desteklemesi gerekirdi. Aynı şekilde ABD'nin de Rusya ve Çin'den gelen benzer öneriler karşısında sessiz kalmaması gerekirdi. Kolombiya olarak Gazze'de bir ateşkesin sağlanması için ABD, Rusya ve Çin'e çağrıda bulunuyoruz" dedi.

ABD'nin müzakerelere açtığı karar tasarısının son hali, Gazze'de ateşkesi rehinelerin bırakılmasıyla ilişkilendirip diplomasiyi destekleme çağrısı yapmıştı. Karar tasarısında, "Tüm taraflarda sivilleri korumak için acil ve sürdürülebilir bir ateşkesin sağlanması, gerekli insani yardımın sevkiyatı, çekilen acının azaltılması ve söz konusu ateşkesin geri kalan tüm rehinelerin serbest bırakılmasıyla birlikte sağlanması için diplomatik çabaların desteklenmesi önem taşıyor" ifadeleri kullanılmıştı.

BLINKEN'DEN İSRAİL'E 'YALNIZLAŞMA' UYARISI

Öte yandan, Ekim 2023'ten bu yana altıncı kez Orta Doğu turuna çıkan ve bu kapsamda Tel Aviv'de Başbakan Benjamin Netanyahu ile bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ziyaretinin ardından Ben Gurion Havalimanı'nda basın mensuplarına konuştu. 

İsrail'de 'samimi görüşmeler gerçekleştirdiğini' dile getiren Antony Blinken, temasların Katar'ın başkenti Doha'da Hamas ile müzakere edilen ateşkes ve karşılıklı rehine takası anlaşmasına odaklandığını belirtti. ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Hamas ve İsrail arasındaki müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini ancak son aşamalara gelindiğinde uzlaşının daha da zorlaştığını kaydetti. Katar ve Mısır ile birlikte çalıştıklarını ifade eden Blinken, ABD ekibinin de bu kapsamda Doha'da bulunduğunu söyledi.

Blinken, İsrail'in Gazze Şeridinin güneyinde 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah'a olası kara saldırısına ilişkin, "Refah'a bir askeri operasyon İsrail'e beklediği güvenliği sağlamayacak. Refah saldırısı İsrail'i dünyada daha da yalnızlaştırma riski taşıyor" ifadesini kullandı. İsrail'in Refah'a saldırı planını ve bunun risklerini gelecek hafta İsrailli yetkililerle Washington'da görüşeceklerini belirten Blinken, 'Refah'a saldırının İsrail'e uzun vadeli bir güvenlik sağlamayacağına inandıklarını' dile getirdi.

GAZZE'DE CAN KAYBI 32 BİNİ AŞTI

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre, İsrail'in Ekim 2023'ten bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde can kaybı 22 Mart itibarıyla 32 bini aştı. 

Sağlık Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze'de 168 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verdi. İsrail güçlerinin son 24 saatte Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında 82 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 110 Filistinlinin yaralandığı belirtildi. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 32 bin 70'e, yaralı sayısının da 74 bin 298'e ulaştığı bildirildi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)