KKTC'de Ankara’ya ‘Kuran kursu’ tepkisi

KKTC Anayasa Mahkemesi’nin Kuran kurslarıyla ilgili kararına Ankara'dan gelen tepkiler, 'Türkiye’den KKTC yargısına müdahale' olarak yorumlandı ve protestoları beraberinde getirdi.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Kuzey Kıbrıs, protestolarla dolu bir haftaya hazırlanıyor. KKTC Anayasa Mahkemesi’nin ülkedeki Kuran kursları için almış olduğu son karara Türkiye’den gelen tepkilerin ardından, başta Barolar Birliği olmak üzere birçok örgüt, sendika ve siyasi parti tepki gösteriyor. Aynı süreçte Cenevre'de düzenlenecek Kıbrıs konulu zirve yaklaşırken, Kıbrıs sorununu 'federal vizyon' temelinde çözülmesini talep eden kesimler de protesto gösterileri planlıyor. 

'BAĞIMSIZ YARGI' EYLEMİ

KKTC'de protestolar haftası, bugün başkent Lefkoşa’da Kıbrıs Türk Barolar Birliği’nin öncülüğünde düzenlenen eylemle başladı. Mahkemeler Binası önünde düzenlenen eylemde 'Türkiye’den KKTC yargısına müdahale' olarak görülen açıklamalar protesto edildi. Haber Kıbrıs'ın aktardığına göre, avukatlar ellerinde çerçevelenmiş Mustafa Kemal Atatürk fotoğrafı taşıdı. “Yargı bağımsızlığına sahip çıkıyoruz” yazılı pankartın açıldığı eylemi, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik ile bazı yargıçlar binanın balkonundan selamlayarak destekledi. Kıbrıslı hukukçuların cüppeleriyle katıldığı eyleme, KKTC’nin ikinci cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, milletvekilleri, sendikalar, örgütler ve vatandaşlar da destek verdi.

Barolar Birliği’nin startını verdiği Kıbrıs’taki protestolar haftası, muhalif örgüt ve partilerin öncülüğünde düzenlenecek etkinliklerle devam edecek. Kıbrıs’ta federal çözümü savunan kesimlerin Lefkoşa, Girne ve Mağusa’da salı günü protesto gösterisi planladığı belirtildi. 

Önümüzdeki saatlerde ise, Lefkoşa’nın kuzeyinde cumartesi akşamüstü gerçekleştirilecek olan federasyon çözüm yürüyüşünün bilgilendirme toplantısı ve açıklaması yapılacak. Söz konusu yürüyüşe adanın hem kuzeyinden hem de güneyinden birçok örgüt, parti ve sendikanın destek vermesi bekleniyor.

Kıbrıs’ın kuzeyinde ayrıca, Türkiye’nin son yıllarda faaliyetlerini yoğunlaştırdığı 'Koordinasyon Ofisi' ile ilgili de protesto nitelikli etkinliklerin düzenlenmesi gündemde. 'Koordinasyon Ofisi' son günlerde “Kıbrıslı Türkler sportif faaliyetlerini Türkiye’nin amatör liglerinde sürdürsün” haberleriyle gündeme gelmiş ve bu açıklamalar Kıbrıslı Türklerin tepkisini çekmişti.

AÇIKLAMA ÜSTÜNE AÇIKLAMA

Kıbrıs’ta, Türkiye’nin tavrı ve federal çözüm temelinde tepkiler sadece sokaklarda düzenlenen eylemlerle sınırlı değil. Cuma günü itibariyle bir çok kesim, yazılı açıklama ve sosyal medya aracılığıyla son günlerde yaşananlara tepki gösteriyor. Adanın kuzeyinde faaliyet gösteren dini eğitim kurslarının denetimi için Anayasa Mahkemesi’nin son aldığı kararın ardından Ankara’dan gelen açıklamalar, eleştirileri de beraberinde getirdi.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, Anayasa Mahkemesi’nin aldığı kararın içeriği anlaşılmadan, çarpıtılarak yapılan, hedef gösterici ve tehdit edici açıklamaların 'demokrasiye saldırıları daha belirgin hale getirdiği' görüşünü savundu. Basın-Sen ise Kıbrıs Türk Barolar Birliği’ne destek açıklamasında bulundu. Sendikadan yapılan açıklamada, “Bu ülkede yargının bağımsızlığı gibi bir sorun yoktur, bu ülkede egemenlik sorunu vardır” ifadeleri kullanıldı.

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Anayasa Mahkemesi’nin kararı sonrası yapılan tehditlerin yargıya taşınması gerektiği görüşünü ifade ederek, “Kendi kendini yönetme, demokratikleşme ve nitelikli kamusal eğitim mücadelesi veren KTÖS konunun yargıya taşınmasının takipçisi olacaktır” açıklamasında bulundu.

Kuir Kıbrıs Derneği, Sivil Toplum İnisiyatifi, Mülteci Hakları Derneği, Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı, Kıbrıs Türk Barolar Birliği - İnsan Hakları Komitesi ile Üçüncü Toplum Forumu, Lefkoşa Kaza Mahkemesi önündeki eyleme destek belirterek, “Anayasa Mahkemesi üyeleri ve Başkanı’nın yanındayız” mesajını verdi. Sendikalar ve meslek örgütleri gibi muhalefet partileri de, Kıbrıs'ın kuzeyinde 'yargı bağımsızlığı ilkesinin korunması' vurgusunda bulundu.

BAŞBAKANIN KIZI DA DESTEK VERDİ

Yerel basına göre, Kıbrıslı örgüt ve sendikaların tepkilerine bir destek de Başbakan Ersan Saner’in ailesinden geldi. Aynı zamanda hukukçu olan Saner’in kızı İmge Saner, Barolar Birliği’nin bugünkü eylemini desteklediğini söyledi. Saner, Facebook üzerinden yürütülen 'çerçeve' kampanyasıyla ilgili 'yargı bağımsızlığına sahip çıkıyoruz' ifadelerini kullandı.

ESKİ CUMHURBAŞKANININ İKAZI

Bugün Lefkoşa’da hukukçuların eylemine destek veren ve Türkiye’nin son günlerde Kıbrıs’a ve Kıbrıs sorununa yönelik mesajlarına tepki gösteren eski cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, son gelişmelerle ilgili önemli mesajlar verdi. Kıbrıs Postası'nın aktardığına göre, 'Kıbrıslı Türklerin özgür iradesine ve hukuk bağımsızlığına yönelik yapılan son saldırıların' KKTC’nin Rumlarla egemen eşitliğini savundukları bir dönemde meydana geldiğini dile getiren Talat, 'zamanlanın manidar olduğunu' söyledi. 

Cenevre öncesinde, 'Rum tarafının KKTC’ye yönelik sahte-kukla devlet argümanlarına adeta destek olunduğunu' paylaşan Talat, “Kıbrıs Türklerinin, Türkiye ile ilişkilerini bu kadar kötü bir noktaya sürükleyenleri, iki bağımsız yan yana devleti savunacaklarını söyleyenlerin Kıbrıs Türk halkını ve KKTC’nin kurumlarını yerle bir etmelerini tarih yazacaktır" dedi. 

RUM TARAFI İZLİYOR

KKTC'de son günlerde yaşananları Kıbrıs Rum tarafı 'sessiz' bir şekilde takip ediyor. Kıbrıs Rum liderliği, Türkiye-Kıbrıslı Türkler hattındaki son gelişmelere şu ana kadar resmi tepki vermiş değil. Kıbrıs Rum basınıysa adanın güneyindeki gelişmeleri ayrıntılı olarak Kıbrıs Rum toplumuna yansıtıyor. Kıbrıs Rum basınının geçtiği bilgiler Atina’da yankı bulmaya başlıyor.