KKTC’de Ankara’ya Maraş eleştirisi

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Maraş'ın Ankara'nın desteğiyle tek taraflı olarak açılmasını eleştirdi. KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde konuşan Özersay, “Kapalı Maraş ile ilgili gelinen nokta bu olmamalıydı. Bu durum başka bir yere doğru evriliyor. KKTC kurumlarının onayı ve bilgisi dışında atılan adımlar yakışıksız” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs Türk liderliğinin Ankara'yla yakın işbirliği içinde sivillerin kullanımına açmaya hazırlandığı kapalı şehir Maraş, Kıbrıs’ın her iki yakasında da gündem olmaya devam ediyor. Kıbrıslı Rumlar Türk tarafının Maraş'la ilgili mesajlarına sert tepki gösterirken, kapalı şehrin geleceği KKTC'de de tartışmalara neden oluyor.

'KKTC'NİN ONAYI DIŞINDA ATILAN ADIMLAR YAKIŞIKSIZ'

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde yaptığı konuşmada Maraş konusunda son dönemde atılan adımlar nedeniyle Kıbrıs Türk liderliğine ve Ankara’ya sert eleştiriler yöneltti. “Kapalı Maraş ile ilgili gelinen nokta bu olmamalıydı” diyen Özersay, “Bu durum başka bir yere doğru evriliyor. KKTC kurumlarının onayı ve bilgisi dışında atılan adımlar yakışıksız” diye konuştu.

Kudret Özersay'ın lideri olduğu Halkın Partisi, Maraş'ın cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce tek taraflı olarak açılma kararının ardından Ulusal Birlik Partisi (UBP) ile yer aldığı koalisyon hükümetinden çekilmişti. Özersay ve partisi HP, son haftalarda da Maraş özelinde atılan adımları hatalı olarak nitelendirmişti.

'MARAŞ'TA HÜKÜMET ORTAĞI YOK SAYILDI'

Özersay, bu sabah saatlerinde meclis kürsüsündeki konuşmasında da, sadece 'HP milletvekili sıfatıyla konuşma yapacağını' belirtti; hükümetin 'ortağı olan partinin ve devletin kurumlarının yok sayılması sonucu' çöktüğünü söyledi.

'DEVLET BAYPAS EDİLİYOR'

KKTC'de hükümetin olmadığı dönemde kapalı Maraş ile ilgili “yanlış bir şekilde başlayan şeyin yanlış bir şekilde devam ettiğini" ifade eden Özersay, “Sayın Cumhurbaşkanı'nın da Kapalı Maraş’ta yaşananlarla ilgili bilgisi ve onayı yok. Eğer yoksa devletin kendisi bizzat baypas ediliyor” şeklinde konuştu.

'TÜRKİYE İLE SAĞLIKLI ZEMİN' ÇAĞRISI

"Yaptığı açıklamaların ötesinde başka bazı şeyler de söyleyebileceğini ancak bakanlık görevinin devam ettiğini", devletin menfaatlerine zarar gelmesini istemediğini belirten Özersay, “Umarım en yakın zamanda hükümet kurulur ve KKTC – TC arasındaki ilişki bir an önce sağlıklı bir zemine oturur. Bu haliyle gidişat hiç de tamam değildir” dedi.

 

ÖZERSAY KIRGIN

2015 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerine ‘Maraş Türk yönetiminde açılsın’ planıyla katılan Özersay, son dönemde Ersin Tatar liderliğiyle Ankara’nın kapalı şehir özelinde attığı adımlardan rahatsız. Yıllardan beri kapalı şehrin Kıbrıs Türk yönetimi altında açılması fikrini dillendiren bir isim olarak Özersay, Tatar ile Ankara’nın yanlış adımları nedeniyle Maraş planının büyük sorunlarla yüz yüze kalacağı görüşünde.

Özersay ayrıca, KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki adaylığının hükümet ortağı ve Ankara tarafından görmezden gelinmesi meselesi nedeniyle de bir hayli kırgın. Seçimlerde beklediği desteği alamayan Özersay siyasi kariyerini gözden geçirme noktasına gelmiş durumda.

ERDOĞAN'IN ZİYARETİ İÇİN HUMMALI HAZIRLIK

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine günler kala Maraş’ın kıyı şeridinin bir bölümünü, belirli saatlerde yayaların kullanımına sunan KKTC yetkilileri, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki günlerde planlanan ziyareti için hummalı bir çalışma başlattı. Bu çalışmalara TOKİ ve Konya Büyükşehir Belediyesi öncülük ediyor. Bu gelişme Özersay ile beraber KKTC’deki muhalif kesimlerin tepkisini çekiyor.