KKE: NATO Zirvesi, Yunan-Türk ilişkilerinde olumsuz gelişmelerin habercisi

Yunanistan Komünist Partisi, Vilnius'taki NATO Zirvesi'ne ilişkin açıklamasında, "Yunan burjuvazisinin ve müttefiklerinin çıkarlarına hizmet eden politika, ülkenin egemenlik haklarının aleyhine" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -Yunanistan Komünist Partisi (KKE), Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta 11-12 Temmuz tarihlerinde yapılacak NATO Liderler Zirvesi hakkında yazılı bir açıklama yaptı.

KKE'nin zirveye tepki gösterdiği açıklamada, 'tehlikeli planlamalara girişmenin halkın ve egemenlik haklarının zararına olduğuna' ve 'SYRIZA ve PASOK gibi diğer Avrupa-Atlantikçi partilerin de desteğini alan Yeni Demokrasi (YD) hükümetinin bu tehlikeli planların uygulanmasında büyük sorumluluklar üstlendiğine' işaret edildi.

Ege'deki duruma ve Yunanistan-Türkiye ilişkilerine de dikkat çeken KKE, NATO Liderler Zirvesi ile gündeme gelen 'tehlikeler' karşısında 'Yunanistan'ın Ukrayna'daki emperyalist savaştan ve NATO'nun planlarından çekilmesi' çağrısında bulundu.

'YANGINA YENİ KÖRÜK'

KKE'nin açıklamasında, "11-12 Temmuz 2023'te Vilnius'ta yapılacak NATO Zirvesi, şu anda Ukrayna'daki şiddetli askeri çatışmanın yanı sıra Hint-Pasifik bölgesindeki ve diğer bölgelerdeki gerginlikte kendini gösteren emperyalist savaşların ve düşmanlıkların yangınına körükle gidecektir. Bunlar hammadde, enerji, emtia yolları, pazar payları, yani sermayenin kârlarının paylaşımı için mücadelenin kızıştığı alanlardır" denildi. 

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'e işaret eden Yunanistanlı komünistlere göre, Vilnius Zirvesi'nin odağında Ukrayna'daki 'gerici Zelenskiy hükümetine' daha fazla yardım sunulması hedefi ve bir NATO-Ukrayna Konseyi'nin kurulması projesi bulunuyor. 

'KUZEY KUTBU'NU YENİ SOĞUK SAVAŞ'IN OYUN ALANI YAPACAKLAR'

KKE'nın açıklamasına göre, bu hedefler bağlamında Ukrayna güçlerinin yeni modern NATO silahlarıyla donatılması ve askeri güçlerin eğitilmesinin yolu açılıyor. Ayrıca, NATO'nun çok uluslu güçlerinin ve 'bölgesel planlarının' güçlendirilmesi, NATO'nun savaşa hazır güçlerinin sayısının 300 bine çıkarılması ve bunların Rusya ve Ukrayna'ya komşu bölgelere takviye edilmesi, hem Baltık'ta hem de Balkanlar'da konuşlandırılması hedefleniyor. 

KKE'ye göre, NATO'nun Rusya'yı kuşatması hedefi aynı zamanda Kuzey Kutbu'nu da yeni Soğuk Savaş sürecinin oyun alanına çeviriyor. Bu durum, ayrıca Hint-Pasifik bölgesindeki mevcut gerginliği de yoğunlaştırıyor. 

AÇIKLAMADA 'EGE' AYRINTISI

"Avrupa-Atlantik tekellerinin saldırgan planlarına hizmet etmek üzere, üye devletlerin askeri harcamalarının gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYİH) en az yüzde 2'si oranında artırılması, halkın sırtına milyarlarca euroluk yeni malî külfet yüklüyor" denilen açıklamada, Ege'deki duruma da dikkat çekildi. KKE, açıklamasında, "Yunan burjuvazisinin ve müttefiklerinin çıkarlarına hizmet eden politika, halkımızın, Yunan adalarının ve genel olarak ülkenin egemenlik haklarının aleyhine olup, Yunan-Türk ilişkilerinde Ege'de olumsuz bir uzlaşmayla gelişmelerin habercisidir" ifadelerini kullandı.

KKE, "ABD'nin girişimiyle Çanakkale ve İstanbul boğazları Türk boğazları olarak adlandırılırken, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin (resmî adının) NATO belgelerinden çıkarıldığı ve coğrafî koordinatlarla değiştirildiği bildirilmesi tesadüf değildir" dedi.