Stoltenberg duyurdu: Erdoğan, İsveç'in NATO üyeliğini onaylamayı kabul etti

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Vilnius'ta yapılan üçlü zirvede Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya üyeliğine onay verdiğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Türkiye, İsveç ve NATO görüşmesinde, Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya Katılım Protokollerini TBMM’ye sevk edeceği ve onaylanması için yakın işbirliği içinde olacağı duyuruldu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç'in üyeliğine onay verdiğini açıkladı.

Stoltenberg, Litvanya'nın başkenti Vilnius'taki NATO Zirvesi öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile İsveç'in NATO üyeliği başvurusu hakkında yaptığı görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

'ERDOĞAN İSVEÇ'İN KATILIM PROTOKOLÜNÜ TBMM'YE İLETECEK'

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç'in katılım protokolünü TBMM'ye en kısa sürede iletme ve TBMM ile onay için yakından çalışma konusunda mutabık kaldığını duyurmaktan memnuniyet duyuyorum." dedi.

İsveç ve Türkiye'nin Madrid Zirvesi'nden beri Türkiye'nin meşru güvenlik endişelerini gidermek için çalıştığını ifade eden Stoltenberg, İsveç'in terörle mücadelesinin katılımdan sonra devam edeceğini vurguladı.

Jens Stoltenberg, "Türkiye ile İsveç, bugün ikili bir güvenlik mekanizması kurulması konusunda uzlaştı. NATO da bu alandaki çalışmalarını ciddi şekilde artıracak. Ben de NATO tarihinde ilk kez Terörle Mücadele Özel Koordinatörü atayacağım." diye konuştu.

'İSVEÇ, TÜRKİYE'NİN AB SÜRECİNİ DESTEKLEYECEK'

Türkiye ile İsveç arasında ikili güvenlik mekanizması kurulacağını ifade eden Stoltenberg, AB üyesi olarak İsveç'in, Türkiye'nin AB sürecini, vize serbestisini ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesi çabalarını destekleyeceğini söyledi. 

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg özetle şunları söyledi: 

- Türkiye ile İsveç arasında kurulması kararlaştırılan ikili güvenlik mekanizması yeni bir müzakere süreci değil, daha önce Madrid'de üzerinde uzlaşılan konuların uygulanması hakkında.

- Türkiye'nin dile getirdiği endişeler ile İsveç'in endişeleri konusunda bir uzlaşı oluştu. Ortak bir zemin bulduk ve bunun üzerinde ilerledik.

- Bugün tarihi bir gün çünkü Türkiye'nin onay belgelerini TBMM'ye sunma ve TBMM ile onay için yakın çalışma taahhüdü var. Ayrıca tarihi bir gün çünkü İsveç de Türkiye ile yakın çalışarak terörle mücadeleyi artıracağına ilişkin açık taahhütte bulunmuştur. NATO olarak biz de terörle mücadelede daha fazla neler yapabileceğimizi açıkladık. 

- Türkiye'deki sürece ilişkin takvim vermem mümkün değil. Onay için ne kadar zamana ihtiyaçları olduğu egemen meclislere kalmış bir şeydir. Her meclisin kendi takvimi vardır. 

- Türkiye ile İsveç arasındaki ikili güvenlik mekanizması yılda bir üst düzey toplantı yapacak. Terörün tüm tür ve tezahürleriyle mücadele edilecek. Bu İsveç tarafından teklif edildi. 

Terörle Mücadele Özel Koordinatörü terörle mücadele çabalarımızı güçlendirecek. Bu Türkiye'nin isteğiydi. Bugünkü anlaşmanın bir parçası olarak özel koordinatör atayacağım için ben de mutluluk duyuyorum. 

- İsveç bugün AB üyesi olarak Türkiye'nin AB katılım sürecinin canlandırılması, Gümrük Birliği'nin modernize edilmesi ve vize serbestisi çabalarını destekleyeceği taahhüdünde bulundu. Bu İsveç'in AB üyesi olarak Türkiye'nin AB'ye yakınlaşması için yapacağı bir şeydir. NATO'nun bu sürecin parçası olması mümkün değildir.

Öte yandan AA'ya konuşan üst düzey Türk yetkili de Vilnius'taki üçlü toplantıda Türkiye'nin, yaptırımların kaldırılması ve vize serbestisi dahil AB sürecine ilişkin tam destek aldığını söyledi. (HABER MERKEZİ)

 

Etiketler Erdoğgan isveç NAto