NATO ve ABD'den 'Türkiye' açıklaması: AB üyelik arzusunu destekliyoruz

NATO ve Beyaz Saray, Erdoğan'ın yaptığı "Türkiye'nin AB üyeliğinin önünü açın, İsveç'in önünü açalım" açıklamasının ardından Türkiye'nin AB'ye üye olma yönündeki isteğini desteklediğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yarın başlayacak NATO Liderler Zirvesi öncesi açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün havalimanında yaptığı "Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin önünü açın, İsveç'in önünü açalım" açıklamasına da değindi. Stoltenberg, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye olma yönündeki isteğini desteklediğini söyledi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Stoltenberg, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine olan itirazının sürmesine rağmen İsveç'in 11-12 Temmuz'da yapılacak zirvede NATO üyeliğinin gerçekleşmesinin mümkün olduğunu belirtti. İsveç'in NATO üyeliği için gerekli şartları yerine getirdiğini ve Ankara'nın AB üyeliğini desteklediğini kaydeden Stoltenberg, "Vilnius'ta İsveç'le ilgili olumlu bir karar çıkması hâlâ mümkün" dedi.

BEYAZ SARAY: AB VE TÜRKİYE ARASINDA BİR SÜREÇ

Beyaz Saray da konuya ilişkin açıklama yaparak, "ABD her zaman Türkiye'nin AB'ye üyelik isteğini desteklemiştir ve desteklemeye devam edecektir" dedi. Türkiye'nin üyelik sürecinin 'AB ve Türkiye arasında bir süreç' olduğuna dikkat çekilen Beyaz Saray açıklamasında, "ABD'nin odak noktası, NATO'ya üye olmaya hazır olan İsveç'tir" denildi.

SCHOLZ: AB ÜYELİĞİ İLE İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİ ARASINDA BAĞLANTI YOK

Öte yandan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz da Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ile bugün yaptığı ortak basın toplantısında, 'Türkiye'nin AB üyeliği süreci ile İsveç'in NATO'ya katılımı arasında bağlantı olmadığını' söyledi. Politico'nun aktardığına göre, Erdoğan'ın İsveç'in NATO üyeliği ile Türkiye'nin AB üyeliğinin birbirine bağlanması talebini reddeden Scholz, "Bu, diğer konuyla bağlantılı olmayan bir soru. Dolayısıyla, bence bağlantılı bir konu olarak görülmemeli" ifadelerini kullandı. Scholz, "Finlandiya'nın çoktan üye olmasından memnuniyet duyuyorum ve İsveç'i de yakında NATO üyesi yapabileceğimizi umuyorum. Türkiye Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarından, bunun yakın gelecekte onun perspektifinden de düşünülebilir bir karar olduğuna dair olumlu bir mesaj alıyorum" dedi.

Scholz, İsveç'in NATO'ya güzel uyum sağlayacağını belirterek, "İsveç demokratik bir ülkedir, çok etkin bir ulusal savunmaya sahiptir ve bunu NATO'ya sorunsuz bir şekilde uyum sağlayacak şekilde organize etmiştir. İsveç, NATO üyeliği için tüm gereklilikleri yerine getirmektedir" ifadelerini kullandı. Scholz, AB'nin son zirvesinde AB Komisyonu'ndan, ilişkilerin durumu ve AB ile Türkiye arasındaki işbirliğini yeniden nasıl geliştirip ilerletebileceği konusunda üye ülkelere rapor sunmasını istendiğini hatırlattı.

ERDOĞAN: AB ÜYELİĞİNİN ÖNÜNÜ AÇIN, İSVEÇ'E NATO YOLUNU AÇALIM

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin düzenleneceği Litvanya’nın başkenti Vilnius'a hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, İsveç'in NATO'ya üyelik süreciyle ilgili, "Zirvede (NATO) Türkiye'ye yönelik yaptırım ve kısıtlama uygulayan müttefiklere bu yanlıştan süratle dönmeleri çağrımızı tekrarlayacağım. İsveç'in NATO'ya üyelik sürecinin ilerleyebilmesi, üçlü mutabakatta kayıtlı hususların yerine getirilmesine bağlıdır" dedi.

"Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde önünü açın" diyen Erdoğan, "Biz de Finlandiya ile ilgili nasıl onun önünü açtıysak, İsveç'in de önünü açalım" ifadelerini kullandı.

BIDEN'LA GÖRÜŞME: 'ERDOĞAN, AB KONUSUNDA DESTEK İSTEDİ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Litvanya’da yapılacak iki günlük NATO zirvesi öncesi dün de ABD Başkanı Joe Biden ile de bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiş, Erdoğan’ın bu görüşmede de Biden’dan, birlik ülkelerinin ve AB liderliğinin Türkiye'nin üyeliğine açık ve güçlü destek mesajı vermeleri konusunda destek istediği belirtilmişti. (DIŞ HABERLER)