Kızılçam ormanına mermer ocağı: Tire köylüsü protesto etti

İzmir'in Tire İlçesi'nde, jeotermal santrali ve dinamit tesisinin ardından bu kez de kızılçam ormanlarıyla kaplı Kartal Dağı'na büyük ölçekli bir mermer ocağı için ÇED süreci başlatılması yöre köylüsünü ayağa kaldırdı. Kartal Dağı eteklerindeki Küçükkale Köyü'nde toplananlar "Yaşam Taşa Kurban Edilmez", "Yaşam Hakkım Kutsaldır" yazılı dövizler taşıdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ege’nin önemli tarım ve hayvancılık merkezlerinden Tire'de enerji ve maden şirketlerinin artan faaliyetlerine köylüler tepki gösteriyor. En son, kızılçam ormanlarıyla kaplı Kartal Dağı'na yıllık 500 bin ton kapasiteli mermer ocağı kurulması için ÇED başvurusunun yapıldığının ortaya çıkması üzerine Tire'de köylüler protesto eylemi yaptı. 

Bölgenin oksijen deposu olan Kartal Dağı'nın eteklerindeki Küçükkale Köyü'nde toplanan köylüler, "Yaşam Taşa Kurban Edilmez", "Yaşam Hakkım Kutsaldır", "Kartal Dağı'ndan elinizi çekin" yazılı dövizler taşıdı.

Protesto gösterisine çevreciler ve siyasi parti temsilcileri de destek verdi. CHP Tire İlçe Başkanlığı, Tire Çevre Koruma ve Yeşillendirme Derneği, CHP'li ve İYİ Partili belediye meclis üyelerinen de yer aldığı protestoda, 25 hektarlık alanda 10 yıl çalıştırılması planlanan mermer ocağına ve Kartal Dağı'nda binlerce çam ağacının kesilecek olmasına tepki gösterildi.

ŞENOYAR: KÖYLÜMÜZÜN YANINDAYIZ

CHP Tire İlçe Başkanı Hakan Şenoyar, “Bugün siyaset yapmak için burada değiliz. Bugün muhteşem bir şekilde dağlarımızı süsleyen bitki örtümüzü, ağaçlarımızı, yeraltı sularımızı korumak için köylülerimizin yanındayız. Burada Tire’nin oksijen deposu olan ormanlık bir alandan bahsediyoruz. Maalesef Tire’de bu bölge haricinde ormanlık başka bir arazimiz kalmadı. Bu bölgenin özellikleri saymakla bitmez. Bu bölgede 15 çeşit endemik bitki yetişiyor. Sadece bu bitkilere bile verilecek olan zarar kabul edilemez. Buradaki talanın bir an önce durdurulmasını, bölge halkının müsaadesi olmadan böyle bir faaliyetin yapılmamasını talep ediyoruz” dedi.

SÜLEYMAN ÖVÜL: HUKUK MÜCADELEMİZİ BAŞLATTIK

Tire Çevre Koruma ve Yeşillendirme Derneği Başkanı Süleyman Övül ise şunları söyledi: "Bu gibi çevre katliamlarına 1990 yılından beri karşı çıktık. Bugün Kartal Dağı ile ilgili de hukuksal mücadelemizi başlatıyoruz. Ecdadımızdan bizlere miras kalan yerüstü ve yeraltı zenginliklerimizi korumak için sonuna kadar mücadelemize devam edeceğiz. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Burada hiçbir siyasi ya da kişisel bir çıkar yoktur. Sadece buradaki doğa katliamına karşıyız. Halkımızdan bu konuda manevi destek bekliyoruz."

200 FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE

Osman Şenol ve Metin Suvat'ın ortağı olduğu, merkezi İzmir Bayraklı'daki "Emerald Taşımacılık Maden İnşaat" adlı şirket tarafından kurulmak istenen mermer ocağının ruhsat alanının yaklaşık 200 futbol sahası büyüklüğündeki 95,49 hektarı kapsadığı, ancak ÇED alanının 24,8 hektar olduğu görülmüştü. Proje nedeniyle bölgede binlerce kızılçam ağacının kesilmesi gündeme gelmişti. (ANKA)