Ayrıntı Yayınları: Kaldığımız yerden devam etmek istiyoruz

Ayrıntı Yayınları kurucularından İlbay Kahraman ile çalışmalarını nasıl yürüttüklerini, sosyal medya ve okur ilişkilerini ve planlarını konuştuk. Kahraman, “Ayrıntı Yayınları olarak iki yıllık dolu bir baskı programımız var, geçtiğimiz iki ay bu program aksadı ama kaldığımız yerden devam etmek istiyoruz” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 1988'de yayımladığı Şenlikli Toplum kitabıyla yola çıkan Ayrıntı Yayınları, kendilerinin deyimiyle “12 Eylül'ün yarattığı boğucu atmosferin yavaş yavaş dağıldığı ancak ortaya çıkan görüntülerin henüz netleşmediği bir dönemde” kuruldu.

Ayrıntı Yayınları kurulalı otuz yıl geçti. Bu süreçte binden fazla kitap yayımlayan yayınevi kurucularından İlbay Kahraman ile bir araya geldik. Korona gündemini, bu süreçteki çalışmalarını ve önümüzdeki süreçte yapmayı planladıklarını konuştuk.

Korona hayatı tamamen durdurdu, desek yeri. Ayrıntı Yayınları nasıl etkilendi? Sürece nasıl uyum sağladı?

Bütün yayınevleri gibi, dağıtım, pazarlama ve tedarik sorunları nedeniyle etkilendik. Bizim için öncelikle çalışanlarımızın sağlığı önemliydi. Öncelikle evden çalışma için gerekleri yerine getirdik ve evden çalışmaya başladık. Dağıtımı haftada iki gün ve belli saatlerde yapmaya başladık. Mesaiyi öncelikle ulaşım araçlarının yoğunluğunun az olduğu saatlerde bitirdik. Yeni kitap yayımlamadık.

‘İŞLER EVDEN YÜRÜSE DE BÜRODA ÇALIŞMAK DAHA VERİMLİ’

Yıllardır ofiste çalışıyorsunuz. Eve geçmek, evde çalışıyor olmak, üretiminizi nasıl etkiledi? “Aslında işler, evden de yürüyormuş” gibi bir düşünceye kapıldığınız oldu mu?

Evden çalışmak, çalışma düzenimizi yavaşlattığımız için bizi fazla etkilemedi. Bu sadece bizim için değil aşağı yukarı bütün yayıncılar için böyle. Ama performansın artacağı ileriki dönemlerde verimliliği artıracak önlemler alınmalı. Zaman zaman işler evden yürüyor desem de büroda çalışmak elbette daha verimli.

Bir yandan işin ekonomik bir boyutu da var. Dağıtımcılardan ödemelerinizi alabildiniz mi? İzinler, ücretli mi? Yazar ya da çevirmenlerin telifleri bu süreçte de yatıyor mu?

Dağıtımcıların bir kısmı durumdan vazife çıkararak ödemeleri aksattı ama genellikle ödemelerde sorun yok. Elemanlarımızın ücretlerini aksatmadan ödüyoruz. Sonuçta evden de çalışsalar emek veriyorlar ve emeklerinin karşılığını almalılar. Yazar ve çevirmen teliflerini ödüyoruz. Ama yeni kitap basamadığımız için ve kitaplar basıldığında telif ödediğimiz için bazı aksamalar var.

‘ÖZELLİKLE İNTERNET SATIŞ KANALLARI YOĞUN ÇALIŞIYOR’

Şu günlerde kitap basıyor musunuz? Cevabınız evetse, okura nasıl ulaşmayı planlıyorsunuz?

Yeni kitap basmıyoruz ama tekrar baskılar var ve onları dağıtmak için ilgili kanalları kullanıyoruz. Haftada iki yarım gün dağıtım bölümümüz siparişleri karşılıyor. Bu dönemde özellikle internet satış kanalları yoğun çalışıyor. Kargo firmaları bu yoğunluğu karşılayamadığı için aksamalar oluyor.

Sosyal medyada sık sık kitap önerileri yapılıyor, kitaplardan pasajlar paylaşılıyor. Sizce bu durum kitap satışına etki ediyor mu?

Her türlü tanıtımın kitabın satışına katkısı vardır. Sosyal medyayı doğru kullanmak da kitap satışını olumlu etkiler.

‘İKİ YILLIK DOLU BİR BASKI PROGRAMIMIZ VAR’

Önümüzde süreç için nasıl bir hazırlığınız var? Hangi kitapları basmayı düşünüyorsunuz?

Ayrıntı Yayınları olarak bizim iki yıllık dolu bir baskı programımız var. Geçtiğimiz iki ay bu program aksadı ama kaldığımız yerden devam etmek istiyoruz. Bu ay 15-16 Haziran 1970 olaylarını anlatan bir yakın tarih kitabını piyasaya süreceğiz. Ardı sıra İnceleme, Edebiyat, Felsefe ve diğer dizilerle yayınlarımızı sürdüreceğiz.