Dilop'un yeni sayısı çıktı

Dilop'un yeni sayısı yayımlandı. Dergi, sınıfsal değişimin siyasete yansımasını dosyalaştırdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İki ayda bir ve Kürtçe-Türkçe yayın yapan kültür - sanat dergisi dilop'un Mayıs-Haziran sayısı çıktı. Dilop'un kapağı ‘ışık sızacağı çatlağı mutlaka bulur’ mesajına dair bir görselden oluşuyor.

Kapaktaki mesajın tarihsel referansları olarak Müslüm Üzülmez’in yazdığı "‘emekçilerin tanrısı’ Hefaystos’un örslü-çekiçli öyküsü" ve Barış Avşar’ın yazdığı, "Roma’nın teslim aldığı ama Roma ordusunu kendi inanışına bağlayan Doliche kentinin serüveni" okunabilecek yazılar.

.

Foti Benlisoy "Rumca bavula sığar mı?" yazısında yüzyılın başında başlayarak bugüne kadar varan ‘Milliyetçi-İslamcılık ile İslami Türkçülük’ bileşimi ideolojik-kültürel-politik hegemonyanın kodlarını sergilerken Mehmet Bayrak ise hegemonyanın buharlaştırmaya çalıştırdığı tarihsel bir realitenin içinden çıkan Kürdoloji’nin bir ‘sevdalısı’nı, Prof. Felix von Luschan’ı anlatıyor.

Geçen sayıdan başlayan, bölgedeki sınıfsal değişim ve dönüşümün siyasete yansımaları tartışmasını dosya edinen dergide; Yüksel Genç, Cuma Çiçek ve Yusuf Karataş, Kürt siyasetinde alt sınıfların pozisyonuna ve geleceğe dair ufuk açıcı tespitlerde bulunuyorlar.

Recep Maraşlı'nın "Kürt toplumunda satranç"ı, Evren Özkahraman'ın "Zap'taki Deştan Köprüsü"nü, Fatime Tekin'in "göç öyküleri"ni, Kejê Bemal’in "Kakailer ve Dersim’deki kökleri"ni yazdıkları dergide Fewzi Bilge resimlerine ilişkin kısa okumalara devam ediyor.

'ACILI GERÇEKLİK DİLLENDİRİLİYOR'

Kürt sanatçı Nizamettin Ariç’le yapılan söyleşide, Ariç sanatçı-toplum ilişkisinin kendi payına bıraktığı ‘acılı gerçekliği’ anlatıyor. Eşref Keydanî’yle yapılmış bir röportajın da yer aldığı sayıda; akademisyen Arzu Yılmaz’ın Ortadoğu-Suriye sahasındaki siyaset denklemi içinde Kürtleri irdeleyen makalesi öngörüler içeriyor.

Öykü, hikâye, deneme ve şiir sayfalarının Kürtçe’ye ayrıldığı dilop’ta; Cigerxwin, Elî Herîrî, FurûxFeroxzad, Qedrî Sipranî, Savaş Yadirgi şiirleriyle; Ulku Bîngol, Recep Dildar, Omer Dilsoz, Adar Jiyan öykü ve denemeleriyle yer alıyor.