Aşk üzerine disiplinlerarası bir inceleme

Sosyolojiden edebiyata, tıptan iletişim alanına aşka dair farklı disiplinlerde ortaya konulan analizleri okurlarla buluşturan "Aşkın Halleri" kitabı, UM:AG Yayınları aracılığıyla raflardaki yerini aldı. Kitap, 19 farklı akademisyenin, aşka dair disiplinlerarası bir kapı aralayarak ortaya koydukları analizlerini içeriyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Akademisyenler Tezcan Durna ve Nehir Durna'nın derlediği "Aşkın Halleri: Aşk Üzerine Disiplinlerarası Bir İnceleme" kitabı Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (UM:AG) Yayınları aracılığıyla okurla buluştu.

Prof. Dr. Alev Özkazanç'ın yazdığı önsöz ile okurlar karşılayan kitap, 19 farklı akademisyenin, aşka dair disiplinlerarası bir kapı aralayarak ortaya koydukları analizlerini içeriyor.

'AŞKIN HER ŞEY OLDUĞUNU ANLAMAYA BAŞLIYORUZ'

Kitabın önsözünde aşka dair konuşmanın ve yazmanın hem çok kolay hem de çok zor olduğunu belirten Özkazanç, kitabın içeriğine dair okuyucularla şunları paylaşıyor, "Yazıların tümünü okuduğumuzda aşkın ne olduğunu değil, aşkın her şey olduğunu, o nedenle tutarlı bütünlüklü bir şey olmadığını, çok biçimli ve çelişkili olduğunu çok daha iyi anlamaya başlıyoruz. Derlemedeki yazıların büyük çoğunluğu yakın dönem Türkiye toplumundan seçilen belirli bağlamlarda aşk, kadın temsili, evlilik, mahrumiyet ve yakın ilişkiler gibi alanları sarmalayan söylemlere odaklanıyor ve ağırlıklı olarak medya bağlamında ele alınan bu söylemler eleştirel olarak analiz ediliyor..."

Aşkın Halleri: Aşk Üzerine Disiplinlerarası Bir İnceleme, Tezcan Durna ve Nehir Durna, 416 syf., UM:AG Yayınları

'AŞKIN EKONOMİSİ'

İki bölümden oluşan kitabın "Aşk Ne ki Bilelim" başlıklı ilk bölümünde 7 farklı ismin kaleminden aşka dair 6 farklı inceleme yer alıyor. Sosyolojiden tıp alanına, iktisattan iletişime farklı disiplinlerde "aşkın irdelendiği" bu bölümün başlıkları ve yazarları şu şekilde sıralanıyor.

-Orta Doğu Teknik Üniversitesi Feslefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet İnam "Aşkta Sevgiliyi Aşmak"

- UM:AG Yönetim Kurulu Üyesi, Akademisyen Özge Mumcu Aybars, "Yaşam ve Anlam Dünyaları Yeniden Kurulmuşken"

-Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Pisikiyatri Anabilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdülkadir Çevik, "AŞK: Çocukluktan Erişkinliğe, Patolojik Aşktan Sağlıklı Olgun Aşka Giden Psikolojik Süreçler"

-Okan Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Anıl Al Rebholz, "ULUSAŞIRI AŞK: Almanya'ya Evlilik Göçü Bağlamında Kadın ve Erkek Benliklerinin Yeniden İnşası"

Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İktisat Bölümü Öğretim Üyeleri Doç.Dr. Meneviş Uzbay Pirili ve Prof. Dr. Renan Funda Barbaros, "Aşkın Ekonomisi"

-Serbest Akademisyen, UM:AG Vakfı Genel Yayın Yönetmeni Doç. Dr. Tezcan Durna, "Magazin Medyası'nın Cazibe Nesneleri: Aşk ve Kadın"

'AŞKIN POPÜLER HALLERİ

Kitabın, "Aşkın Popüler Halleri: Medya, Aşk ve Şiddet" başlıklı ikinci bölümünde ise 12 farklı ismin kaleminden 9 inceleme yer alıyor. Farklı disiplinlerdeki analizlerin yazarları ve çalışmalarının başlıkları ise şu şekilde sıralanıyor:

-Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. A. Nevin Yıldız, " Aşkın Tekinsizliği Üzerine: Üçüncü Sayfa Haberlerinde Aşk ve Şiddet"

- Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mutlu Binark ve Araştırma Görevlisi Şule Karataş Özaydın, "Porselen Yüzleri ve Dişileştirilmiş Erkek Bedenleriyle Kurgulanmış K- Erkeklik İmgesi: Güney Kore Yaratıcı İçerik Endüstrisi ve Âşık Olunacak 'Hallyu Yıldızları'"

-Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Sinema Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Sinem Evren Yüksel, " 1990 Sonrası Türkiye Sinemasında Aşk Anlatıları"

-Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak Özçetin ve Akdeniz Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi Gökçe Çelik, "Aşkın e-Hali: Yeni Medya Çağında Gösteri, Mahremiyet ve İlişkiler"

- Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Burcu Şenel, "Dijital Hikayelerle Başka Başka Aşklar: 'Aşk Demek...' Üzerine"

-Kastamonu Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Dr.Öğretim Üyesi Nehir Durna, "Turuncu Dergisi Örneğinde Tesettürlü Kadının Aşk-ı İlahisi ya da Evlilik İçin Aşk Gerekli Midir?"

-Süleyman Demirel Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Nalan Ova, "Son Dönem İslami Romanlarda Aşk:İlahi Aşktan Dünyevi Aşka"

-Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Jale Özata Dirlik Yapan, "Tereddüt Çağında Aşk: Cumhuriyetçi Muhafazakârların Romanlarında Aşkın Görünümleri"

- Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema Yıldırım Becerikli ve Marmara Üniversitesi Kişilerarası İletişim Doktora Öğrencisi Gülçin Eren, "Madam Butterfly'dan Markafonik Aşka: Reklamlar Üzerinden Bir Analiz"