Avesta Yayınları'nın 9 kitabı yasaklandı

Avesta Yayınları'nın 9 kitabı toplatıldı. Genel Yayın Yönetmeni Abdullah Keskin konuyla ilgili olarak, "Yasaklanan kitapların arasında Yezidilerin kutsal metni ve Çaldıran Savaşı da yer alıyor. Bu metinler terörle nasıl ilişkilendirilebilir?" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avesta Yayınları'ndan çıkan Kan, İnançlar ve Oy Pusulaları, Cesur Adamların Ülkesine Yolculuk, Tasavvur Mu Gerçek Mi? Mahabad Kürt Cumhuriyeti Büyük Güçlerin Politikasında Kürtler 1941-1947, Mağdur Diasporadan Sınır-Ötesi Vatandaşlığa Mı?, Ülkemde Bir Yabancı, Çaldıran Savaşı'nda Osmanlılar Safeviler ve Kürtler, Tanrı ve Şeyh Adi Kusursuzdur: Yezidi Tarihinden Kutsal Şiirler ve Dinsel Anlatılar, Kürdistan Bayrağının Altında ve Irak'ta Soykırım adlı kitapların mahkeme tarafından toplatılmasına karar verildi. Şırnak İdil'de KCK/ PKK suçlamasıyla evleri basılan Beylete A. ve Mehmet Emin A.'nın evlerinde adı geçen kitapların bulunması toplatılma kararına gerekçe olarak gösterildi.

'SÖZ EDİLEN KİTAPLAR DOKTORA TEZİ OLARAK BASILDI'

Avesta Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Abdullah Keskin konuyla ilgili olarak "2-3 ay önce Van, Ankara gibi şehirlerde bulunan kitapçılardan kitaplarımızın yasaklandığına dair bir geri bildirim aldık. Kişilerle konuştuğumuzda bizden antetli kağıtla kitapların yasaklanmadığına dair resmi belge istediler. Bu belgeyi gönderdiğimizde polisin oradaki kitaplarımızı toplattığını öğrendik. Bunun üzerine araştırdığımızda 9 kitabımızın daha yasaklandığını öğrendik. Yayınevimizin adresi değiştiği için bize herhangi bir tebligat gelmemişti. Sonrasındaki süreçte tarafımıza ulaştırılan tebligatta toplatma kararı alındığı bildiriliyordu. Yayınevimize gelen polisler, internet ortamından da satışların durdurulmasını istedi. Sözü edilen kitaplar 2003-2015 yıllarında basılan ve birçoğu dünyanın saygın üniversitelerinde doktora tezi olarak yayımlanmış eserler. Kanuna göre, bir yayın üzerinden 6 ay geçtikten sonra yasaklanamıyor" dedi.

"Yasaklanan kitapların arasında Yezidilerin kutsal metni ve Çaldıran Savaşı da yer alıyor. Bu metinler terörle nasıl ilişkilendirilebilir?" vurgusunda bulunan Keskin sözlerini "Bir diğer kitabımız da Irak'ta Soykırım... Bu kitap, Orta Doğu İzleme Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü resmi raporlarından oluşuyor ve birçok parlamento tarafından kabul edildi. Yasaklanan kitaplarımızın hepsi alan çalışmaları niteliği taşıyor. Yazarlarımız, yasak kararına tepki gösterecekler" diyerek bitirdi.

AVESTA YAYINLARI'NDAN İLK AÇIKLAMA

Avesta Yayınları'ndan yapılan ilk açıklamada, "Çoğu farklı ülke üniversitelerinde doktora tezi olarak hazırlanan bu kitapların, Türkiye’deki mevcut sorunlarla hatta Türkiye’yle neredeyse hiçbir bağlantısı bulunmadığı halde “Terörle Mücadele Kanunu gereği” yasaklanıp çeşitli şehirlerde kitaplara el konulması düşünce ve ifade özgürlüğünde gelinen yeri bir kez daha gözler önüne seriyor. Kuruluşundan beri benzer uygulamalara maruz kalan yayınevimizin, bundan sonra da çalışmalarını aynı kararlılıkla sürdüreceğini belirtmek istiyoruz" ifadeleri yer aldı.

KARARA İTİRAZ EDİLECEK

Türkiye’de Kürtçe kitap yayımlayan ilk yayınevi olan ve 23 yıldır yayın hayatına devam eden Avesta Yayınları toplatma kararıyla ilgili resmi itirazlarda bulunmaya hazırlanıyor.

Cesur Adamların Ülkesine Yolculuk, Dana Adams Schmidt, çev: Burcu Yalçınkaya, 296 syf., Avesta Yayınları, 2011.

Tanrı ve Şeyh Adi Kusursuzdur : Yezidi Tarihinden Kutsal Şiirler ve Dinsel Anlatılar, Philip G. Kreyenbroek - Xelil Cindi Reşow, çev: İbrahim Bingöl, 711 syf., Avesta Yayınları, 2011.

Kan İnançlar ve Oy Pusulaları : Türkiye'de Kürt Milliyetçiliğinin Yönetimi 2007-2009, Robert Olson, çev: Fahriye Adsay, 284 syf., Avesta Yayınları, 2010.

Tasavvur Mu Gerçek Mi? Mahabad Kürt Cumhuriyeti Büyük Güçlerin Politikasında Kürtler 1941-1947, Borhaneddin A. Yassin, çev: Hikmet İlhan, 374 syf., Avesta Yayınları, 2014.

Mağdur Diasporadan Sınır-Ötesi Vatandaşlığa Mı?, Khalid Khayati, çev: Fahriye Adsay, 376 syf., Avesta Yayınları, 2009.

Irakta Soykırım, Middle East Watch (Orta Doğu İzleme Örgütü), Human Rights Watch (İnsan Hakları İzleme Örgütü), çev: Ümit Aydoğmuş, 592 syf., Avesta Yayınları, 2003.

Çaldıran Savaşı'nda Osmanlılar Safeviler ve Kürtler, Murad Ciwan, 296 syf., Avesta Yayınları, 2015.

Kürdistan Bayrağının Altında Mustafa Barzani Yaşamı ve Eylemi, Xoşevi Babekr - Pauel Shehtman, çev: Kamiz Şeddadi, 477 syf., Avesta Yayınları, 2010.

Ülkemde Bir Yabancı-İsveç'teki Kürt Gençlerinin Aidiyet Politikaları, Barzoo Eliassi, çev: Hikmet İlhan, 320 syf., Avesta Yayınları, 2010.