Çocuklar cinselliği nasıl okumalı?

Cinsellik üzerine hazırlanmış yayınların bir kısmı çocukları korkutma potansiyeline sahip. Öte yandan çok iyi hazırlanmış, çocuğa gerekli bilgiyi sunacak ve çocuğu güçlendirecek, ebeveynlerin kolaylıkla destek alabilecekleri çocuk kitapları bulunuyor. İşte bazıları...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sağlıklı cinsel gelişim çocuğun ihtiyaç duyduğunda ihtiyaç duyduğu kadar bilgiye net ve açık bir şekilde ulaşmasıyla mümkün. Çocuğu korkutmadan, bedenine yabancılaştırmadan doğru bilgiyi çocuğa sunabilmek aynı zamanda çocuk için koruyucu bir işleve sahip. Bunu yapma sorumluluğunu taşıyan biz yetişkinlerin kendimiz ve bedenlerimizle ilişkimizin barışık olduğu da pek söylenemez. Bu ilişki tabu, ahlak, ayıp, utanç gibi duygular veya pornografik bir kültürle çevrelendiğinden çoğumuz, çocuklar cinsel gelişim, cinsel farklar ve cinsellik üzerine soru sorduğunda çaresizlik yaşarız. Sonuç olarak çocuğa sağlıklı ve gerekli bilgiyi aktarmak zorlaşır.

Bu konuda çocuklar için hazırlanmış yayınların bir kısmı çocuğu korkutma potansiyeline sahip. Öte yandan çok iyi hazırlanmış, çocuğa gerekli bilgiyi sunacak ve çocuğu güçlendirecek, ebeveynlerin kolaylıkla destek alabilecekleri çocuk kitapları bulunuyor.

BEN NASIL BEN OLDUM?

Ben Nasıl Ben Oldum, Katarina Jonouch, çev: Ali Arda, resimleyen: Mervi Lindman, Dinazor Çocuk, Yaş: 5-6 yaş

“Ben nasıl oldum?” birçok ebeveyn için korkulan sorulardan biri. Zira yetişkin algısı genelde yetişkinlerin bu sorudan utanması ile sonuçlanıyor. Konuyu aşırı bilimselliğe boğma veya çocuğa yeterli cevap vermeme arasında bir gerilim bulunuyor. Katarina Jonouch tarafından kaleme alınan Ben Nasıl Ben Oldum ise bu konuyu çocuklara nasıl anlatacağız kaygısı taşıyan yetişkinler için şahane bir kaynak.

Kitapta her şey bir çocuğun gözüyle akranlarına aktarılıyor ki bu kitabın en iyi yanlarından biri. Kahramanımız anlatısına öncelikle anne babasının tanışma hikayesini hayal ederek başlıyor. Kitapta aşk, sevgi, kardeş heyecanı, bebek gelişimine dair bir çocuğun merak edebileceği bir çok şey cevap buluyor. Üstelik kitap ebeveynler arası eşit sorumluluk, anne baba kavramını, evlat edinme kavramlarını da anlaşılır biçimde aktarıyor.

VELİ NEREYE GİTTİ?

Veli Nereye Gitti, Nicholas Allan,  çev: Nil Gün, resimleyen: Nicholas Allan, Kuraldışı Yayınevi, Yaş: 5-6 yaş

Veli ve 300 milyon sperm birlikte büyük yarışa hazırlanıyorlar. Bu hazırlıklar ise Alper Bey’in Vücudunda gerçekleşiyor. Veli iyi bir yüzücü ama matematiği pek güçlü değil. Yarışı kazanan büyük ödül olan yumurtaya kavuşacak. Büyük gün geldiğinde yarışı Veli kazanıyor. Bundan sonrası Nihal Hanım’ın vücudunda devam ediyor. Kitap bebeğin oluşumunu ve doğumunu eğlenceli bir anlatım ve keyifli çizimlerle aktarıyor.

BEDENİM BANA AİT! 

Bedenim Bana Ait!, Pro Familia, çev: Kazım Özdoğan resimleyen: Dagmar Geisler, Gergedan Yayınları, Yaş: 5-6 yaş

Cinsellik eğitiminin önemli bir misyonu da cinsellikle ilgili sınır ihlallerinin önlenmesi. Ancak bu konunun en meşakkatli kısmı. Zira bilgilendirme çocuğu korkutabilir veya yanlış yönlendirme içerebilir. Bunun yerine çocuğun bedenine dair farkındalığını kazanmasına ve güçlenmesine yardımcı olmak gerekiyor.

Bedenim Bana Ait, cinsel sınırların belirlenmesi gibi zor bir konuda çocuğu güçlendirmek perspektifiyle hazırlanmış bir yayın. Çocuğun sevdiği ve sevmediği, istediği ve istemediği davranışlara karşı hayır demesi konusunda yüreklendiriyor. Bunu yaparken ise prototiplere sığınmıyor. Hayvanlar, arkadaşlar, akranlar ve yetişkinler üzerinden rahatsız edici davranış örnekleri sunuyor. Ve durduramadığında güvendiği insanlardan destek almasını teşvik ediyor . Çizimler ve çocuğun bedensel hareketleri de oldukça güçlendirici.

Bu konuda aynı zamanda Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’nin hazırladığı bilgilendirici dokümanlara bakabilirsiniz.