Şükrü Küçükşahin: İktidar Adalet Yürüyüşü'nü iyi değerlendirmeli

Gazeteci Şükrü Küçükşahin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Adalet Yürüyüşü'nü kitaplaştırdı. 'Adalet İçin Yürümek' adlı kitapta yürüyüşe zemin hazırlayan koşullar ve yürüyüş sırasında yaşananlar anlatılıyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasının ardından Ankara'da başlayan ve İstanbul'da son bulan Adalet Yürüyüşü'nün kitabı yazıldı. 25 gün süren 'Adalet Yürüyüşü' boyunca yürüyüşü takip eden Şükrü Küçükşahin'in, 'Adalet İçin Yürümek' isimli çalışması okuyucularla buluştu.

'YÜRÜYÜŞÜ TAKİP ETMEK ŞANSTI'

Meslekte 35 yılı geride bırakan Küçükşahin yürüyüşü takip etmenin şans olduğunu söyledi. Yürüyüşün ardından kaleme aldığı kitabın kendisini daha da heyecanlandırdığını belirten Küçükşahin, "Yürürken de heyecanlandığım şeyler olmuştu. Kitabı yazma çalışmaları yaparken hem görüşmelerim hem video çözümlemelerinde kaçırdığım pek çok şeyi gördüm. Beni oldukça heyecanlandıran bu kitabın siyaset bilimi, insanların siyasal davranışları üzerine araştırma yapacaklara veri sunabileceğini düşünüyorum. Çünkü yürüyüş keskin karşılıkların zemini oldu. Protestoculara, saldırılara rağmen barışçıl özelliğini yitirmeyen milyonlarca insan yürüyüşteydi" dedi.

'GAZETECİLERE ÖZGÜRLÜK VE ADALET İÇİN YÜRÜDÜM'

Yürüyüş süresince sosyal medya hesaplarından canlı yayın yapan ve yürüyüşe yalnızca gazeteci olarak katıldığını, flama taşımadığını, slogan atmadığını söyleyen Küçükşahin, gazetecilere yönelik baskılardan sonra gazetecilikle aktivistliğin iç içe geçtiğini ifade etti.

"Ben orada gazetecilere özgürlük ve adalet için yürüdüm. 160'dan fazla tutuklu gazetecinin bulunmasını Türkiye'ye yakıştıramadığım için yürüdüm" diyen Küçükşahin sözlerine şöyle devam etti, "Barışçıl, çevreci ve karşıtlıkların olduğu 'Adalet Yürüyüşü', bazı güç odaklarının provoke etmediği sürece en büyük eylemelerin de barışçıl sonlanacağını gösterdi. İktidar bu yürüyüşü iyi değerlendirirse huzur ve barışın sağlanacağına inancım yüksek."

Adalet İçin Yürümek, Şükrü Küçükşahin, İmge Kitabevi, 2017.

ADALET YÜRÜYÜŞÜ'NÜN ALT YAPISI

Küçükşahin, kitabın birinci bölümünde Ak Parti iktidarının son 10 yıllık döneminde yaşanan gelişmeleri ele alıyor. Adalet Yürüyüşü'nün temellerini atan koşullara odaklanan yazar, 2010 Referandumundan başlayarak hukuk alanındaki dönüşümleri, alınan kararları aktarıyor.

Küçükşahin'e göre Adalet Yürüyüşü'ne alt yapısı oluşturan yargı tartışmalarından en önemlisi Anayasa Mahkemesi'nin(AYM) OHAL kararı... Kitapta, AYM'nin CHP'nin OHAL döneminde çıkarılan KHK'ların iptali istemiyle yaptığı başvuruyu yetkisizlik gerekçesiyle reddetmesi Adalet Yürüyüşü öncesi en önemli yargı tartışması olarak görülüyor.

Şükrü Küçükşahin kitabında, 'Kadına Adaletsizlik', 'Cinayet, Şiddet, Tecavüz, İstismar', 'Sanata Adaletsizlik' bölümlerine yer verdi. Cezaevlerindeki kadınların durumunun en çarpıcı adaletsizlik olduğunu aktaran Küçükşahin toplumsal kesimlerin adalet ile ilgili sorunlarını kitabına taşıdı.

YÜRÜYÜŞÜN TEMELLERİ

Şükrü Küçükşahin kitabın ikinci bölümünde 'Mit Tırları' davasından tutuklanan CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'na odaklanıyor. Küçükşahin'e göre, Berberoğlu'nun önce müebbet hapis ardından indirimlerin uygulanmasıyla 25 yıla mahkum edilmesinin ardından CHP heyeti büyük şok yaşadı. Karar öncesi avukatların iyi savunma yaptıklarını ve beraat beklediklerini söylemesine karşın sonuç sonrası 25 yıl mahkumiyet haberi Engin Altay tarafından Kemal Kılıçdaroğlu'na aktarıldı.

'KERVAN YOLDA DÜZÜLÜR'

Kararın ardından toplanan CHP MYK'sı çeşitli eylem formülleri üzerine kafa yordu. Farklı görüşlerin ışığında slogansız, flamasız ve tek temalı bir yürüyüş kararlaştırıldı. Alınan kararın ardından CHP milletvekillerinin hızlı bir şekilde program yapma telaşına büründüğünü aktaran Küçükşahin partililerin "kervan yolda düzülür" anlayışını temel aldığını aktarıyor.

15 Haziran'da Ankara Güvenpark'ta başlayıp İstanbul Maltepe'de son bulan 432 kilometrelik güzergahta yaşananları gün gün aktaran Küçükşahin yürüyüşün perde arkasında yaşananlara odaklandığı bölümde, gerginlikleri, güvenlik önlemlerini, milletvekillerinin anılarını da anlatıyor.

'YÜRÜYÜŞTE BİLMEDİĞİMİZ NELER YAŞANDI?'

Küçükşahin'in kaleme aldığı kitapta şu soruların cevabına yer verilmeye çalışıldı: "Adalet Yürüyüşü'ne giden yolların taşları nasıl döşendi?", "Yürüyüşe nasıl karar verildi?", "Alınan eylem kararı nasıl karşılık buldu?", "Bir akşam önce alınan bir kararla yola nasıl çıkıldı?","Ne hazırlıklar yapıldı?", "Nasıl organize olundu?", "Kimler ne görevler aldı?", "Yürüyüş boyunca bilmediğimiz neler yaşandı?