Kırıkkale Cezaevi’ndeki ölüm Meclis gündeminde

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Kırıkkale F Tipi Cezaevi'nde bulunan Serkan Tumay isimli mahkumun işkence sonucu öldüğü iddiasını Meclis gündemine taşıdı. Tumay’ın kardeşi Gökhan Tumay, “Cenazemize baktığımızda suratının her tarafında şişlikler, morluklar var. Bunu yapanlar cezasız kalmasın” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Kırıkkale F Tipi Cezaevi’nde kalan Serkan Tumay’ın cezaevinde gördüğü işkence sonucu hayatını kaybettiği iddiası ailesi tarafından gündeme getirildi. Kardeşi tarafından Tumay’ın 10 gün önce gardiyanlar tarafından işkenceye maruz kaldığı, işkence sonrası durumunun kötü olduğu ve hastaneye götürülmediği belirtildi.

Tumay’ın ölümünün ardından Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, “Serkan Tumay’ın cezaevinde darp edildiğine dair herhangi bir rapor var mıdır?” sorusunun yanıtlanmasını talep etti.

‘BUNU YAPANLAR CEZASIZ KALMASIN’

Kardeşi Serkan Tumay’ın beş yıldır Kırıkkale F Tipi Cezaevi’nde kaldığını belirten Gökhan Tumay, Adli Tıp Kurumu’ndan kardeşinin cenazesini aldıklarında vücudunun çeşitli bölgelerinde morluk ve şişlik gördüklerini belirterek şunları söyledi:

“Kardeşim daha önce orada görmüş olduğu dayaktan ve işkenceden bize haber vermesinden dolayı daha önce şikayetlerde bulunduk. Şikayetlerden sonra hiçbir önlem alınmadı hiçbir şey yapılmadı. On gün önce koğuşunda bulunan arkadaşı Hakan Ecevit ailesini arayıp, ‘Benle Serkan’ı darp ettiler. Bende bir şey yok ama Serkan’ın kolunda ve bacaklarında kırıklar, çatlaklar var hastaneye götürülmedi’ demiş. Hakan Ecevit’in annesi benim annemi arayarak haber vermesi sonucu biz Cumhuriyet başsavcılığına şikayette bulunduk. Şikayetten bir hafta sonra hastaneye götürülüyor kardeşim. Hastaneden geldiğinde yanındaki arkadaşı ailesine şikayet etmiş diye ikisini ayırıp kardeşimi ayrı bir koğuşa koyuyorlar. Dün de annemi arayarak cezaevi idaresi, ‘Ankara Adli Tıp’ta gidin alın’ diyorlar. Haber üzerine gidip cenazemizi aldık. Cenazemize baktığımızda suratının her tarafında şişlikler, morluklar var. Biz sadece cumhurbaşkanımızdan, devlet büyüklerimizden yardım istiyoruz. Gerekenin yapılmasını istiyoruz. Bunu yapanlar cezasız kalmasın.”

‘TUMAY EN SON NE ZAMAN HASTANEYE GÖTÜRÜLDÜ’

CHP Genel Başkanı Gülizar Biçer Karaca’nın Adalet Bakanı Gül’e yönelttiği ve yanıt bekleyen sorular ise şu şekilde:

- Kırıkkale F Tipi Cezaevinde kalan Serkan Tumay’ın cezaevinde hayatını kaybettiği iddiaları doğru mudur? Bu iddialar konusunda cezaevi yönetimi hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır?

- Serkan Tumay’ın cezaevinde darp edilmesi nedeniyle öldüğü iddialarına ilişkin görevli personel ve gardiyanlar hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?

- Serkan Tumay’ın cezaevinde can güvenliğinin olmadığına dair ailesi tarafından yapılan herhangi bir başvuru var mıdır? Var ise bu başvurular kapsamında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?

- Serkan Tumay’ın cezaevinde darp edildiğine dair herhangi bir rapor var mıdır?

- Serkan Tumay en son ne zaman hastaneye götürülmüştür?

- Serkan Tumay’ın aynı koğuşta kaldığı arkadaşı ile farklı koğuşlara alındıkları iddiası doğru mudur?

- Serkan Tumay ailesi ile hangi sıklıkta görüşmektedir? Ailesi ile en son telefon görüşü ne zamandır?

- Serkan Tumay’ın adli tıp raporu kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?