Kirazlıyayla’da şirketi sevindiren karar: Hukuka aykırılık yok

Bursa’nın Kirazlıyayla köyünde Çinko-Bakır-Kurşun Zenginleştirme Tesisi ve atık barajı kurmak isteyen Meyra Madencilik şirketine karşı açılan "ÇED olumlu raporunun iptali" davasında karar açıklandı. Mahkeme, kararda hukuka aykırılık bulunmadığını belirterek davanın reddine karar verdi.

Kaynak: Yenişehir Çevre Platformu
Google Haberlere Abone ol

Pelin Akdemir

BURSA - Bursa'nın Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla köyünde, Meyra Madencilik tarafından yapılmak istenen Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı Projesi'ne verilen 'Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu' raporunun iptaline yönelik açılan davanın ana duruşması 28 Ekim Çarşamba günü Bursa 1. İdare Mahkemesi’nde görülmüştü. Sonucu bugün açıklayan Mahkeme, kararda hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davayı reddetti.

MAHKEME BİLİRKİŞİ RAPORUNA İTİBAR ETMEDİ

Kararda, bilirkişi raporunda yer alan su kaynaklarına etki, depremsellik, flora üzerinde etki, tarım arazileri ve hayvancılık üzerinde etki ve atık yönetimine ilişkin değerlendirmelerin ÇED raporunu kusurlandırıcı nitelikte olmadığı belirtildi. Projenin olumsuz çevresel etkilerinin en aza indirilmesi için öngörülen önlemlerin yeterli olduğu sonucuna varan mahkeme kararının ardından davanın temyiz edilmesi bekleniyor.

'İNSAN YAŞAMINI, TARIMI VE HAYVANCILIĞI OLUMSUZ ETKİLEYECEK'

Mahkeme tarafından atanan ve Kirazlıyayla'da inceleme yapan bilirkişi heyeti, ÇED raporunun teknik olarak yeterli olmadığı yönünde karar vermişti. Raporda, tesisin bulduğu bölgede yapımının ve yer seçiminin doğru olmadığı, tesisin yapılması durumunda insan yaşamını, tarımı ve hayvancılığı olumsuz yönde etkileyebileceği ve alanın deprem kuşağında yer aldığı belirtilmişti.
Bursa 3. İdare Mahkemesi'nde 14 Ağustos'ta görülen davada, orman kesiminin iptali ve yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Bunun üzerine şirket yetkilileri, alandan çıkarılmıştı. Bursa 1. İdare Mahkemesi'nden yürütmeyi durdurmaya yönelik karar çıkmadığı için 14 Ağustos'ta verilen karar geçerliliğini yitirmişti.